Az ünnep fénypontja: A csokoládé

2017. december 21., csütörtök, 07:00

Ma már nem csak a sima tejszeletet, egyszerű étcsokit, vagy a klasszikus zselés szaloncukrokat keressük, hódítanak ugyanis a minőségi kézműves csokik és egyre különlegesebb ízeket fedez fel magának a csokoládéért rajongó közönség. Akik ráadásul előszeretettel ajándékoznak karácsonykor is csokit szeretteiknek. De azt vajon tudjuk-e, hogy mikor készítették az első finomságot, és mekkora a világ legnagyobb csokitáblája?

Az ünnep fénypontja:  A csokoládé

A legendák szerint a maják és a toltékok voltak másfél ezer éve az elsők, akik megkóstolták a környezetükben élő Theobroma caco fa termését. A húsos burokból kikapart magokat megszárítva és folyadékkal elkeverve fogyasztották.

A világ legnagyobb csokoládétáblája a Guiness Rekordok Könyve szerint 5792 kilogramm, azaz majdnem hat tonna volt. A 4 méter széles és 4 méter hosszú tömény élvezetet az Egyesült Királyságban található Thorntons készíttette a cég 100. jubileumára cukor, tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, vaj, olaj és emulgeálószer felhasználásával. 50 ember 10 órán át dolgozott, hogy a massza a formába kerüljön, és 3 napig dermedt a folyékony csoki.

A csokoládét a legtöbb művészeti ágban megjelenítették, a cukrászattól elkezdve a szobrászaton át a filmekig. Egy csapat konstruktőr például 6000 tábla csokoládéból készített egy gigantikus, 4 méter magas, 2 méter széles és 2 méter mély nyulat Brazíliában, egy belga művész pedig a világ legnagyobb, 34 méter hosszú gőzmozdonyát építette meg belga csokiból.

ízlelő gasztro csoki csokoládé ünnep ajándék kakaóbab

Banán-kivi turmix - Recept

Banán-kivi turmix - Recept

Az alábbi turmixot könnyedén elkészítheted. Nem kell hozzá más, mint egy-két gyümölcs és egy turmixgép!

tovább

Top5 tea, amivel felerősítheted immunrendszered

Top5 tea, amivel felerősítheted immunrendszered

A tél közepét tapossuk, így nem ritka, hogy mi is áldozatul esünk valamilyen megbetegedésnek. Nem törvényszerű, hogy így legyen, ezért a megelőzés érdekében, kezdjük el mielőbb erősíteni szervezetünk védekezőképességét. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy mely teákat fogaszthatjuk előszeretettel a téli hidegben.

tovább

Ünnepi koktéltippek a mixertől: így kápráztasd el a vendégeidet

Ünnepi koktéltippek a mixertől: így kápráztasd el a vendégeidet

Itt a lehetőség, hogy az ünnepekre házigazdaként újdonságokkal készüljünk: fogadjuk meg a NaturMed Hotel Carbona vezető bártenderének tanácsait, és nyűgözzük le az ünnepi vendégsereget egyedi koktéljainkkal!

tovább

Karácsonyi lisztkalauz

Karácsonyi lisztkalauz

Bár a karácsonyi süteménykészítés sok ponton elbukhat, az alapja mégis a helyes lisztválasztás. Ebben ad most minden gyakorlott és kezdő sütőnek segítséget a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, az ország egyik legelismertebb sütőipari szakembere.

tovább