Bizalmas adataink, mi lesz veletek?

2017. július 24., hétfő, 07:00

Izgalmas ételfotók, elcsípett romantikus pillanatképek, beállított családi pózolás a vízparton és persze őrült bulifotók a haverokkal, mindezt lehetőleg a helyszín megadásával – a nyár mindenkiből előhozza a posztolási kedvet a közösségi oldalakon. Sajnos azonban az adatvédelemmel nem igazán vagyunk tisztában, pedig pár egyszerű lépéssel jelentősen csökkenthetjük a veszélyeket.

Bizalmas adataink, mi lesz veletek?

A személyes információk vagy fotók megosztása az olyan közösségi oldalakon, mint például a Facebook és az Instagram, sokak számára napi tevékenységgé vált. Úgy tűnik, a fiatal generáció van kitéve a legtöbb veszélynek, ez a korosztály nagy mennyiségű szenzitív adatot tesz hozzáférhetővé idegenek számára. A Kaspersky Lab által készített Értékes adataim: idegen veszélyek kutatása felfedi, hogy mennyi személyes adatot teszünk nyilvánossá az online világban. Nézzük a tényeket!

 • Az emberek többsége (93%) digitálisan osztja meg adatait és közel minden második felhasználó megosztaná legfontosabb személyes okmányait.
 • A felnőttek 70%-a a gyerekeiről tesz közzé fotókat és videókat.
 • A válaszadók 45%-a a másokról készített videókat és fotókat teszi nyilvánosan elérhetővé.
 • Az emberek csaknem fele (44%) teszi publikussá – azaz bárki számára láthatóvá – a bejegyzéseit, személyes információit.
 • Minden ötödik ember beismeri, hogy az érzékeny adatait megosztja olyanokkal, akiket kevésbé vagy egyáltalán nem ismert.
 • A kérdőívet kitöltők 37%-a tesz közzé pénzügyi- és tranzakciós részleteket, 41%-uk beszkennelt útlevelet, jogosítványt és egyéb személyes dokumentumot, további 30% a jelszavát.

Kontrollálatlanul terjedő adatok

Fontos tudni, hogy minden adat, amit nyilvánosan osztunk meg magunkról és másokról, kontrollálhatatlanul kerül a kibertérbe és olyanok számára is elérhetővé válik, akik vissza tudnak élni vele. A felhasználók veszélyeztetik magukat, lehetőséget biztosítanak a kiberbűnözőknek például a személyazonosság lopásra vagy pénzügyi visszaélésekre.

Egyszerű lépések a nagyobb biztonságért

Irreális elvárás a felhasználóktól, hogy abbahagyják a fényképek, a személyes adatok és egyéb információk megosztását, de van pár egyszerű lépés, amellyel csökkenthetjük a veszélyt.

 • Mindenekelőtt, gondoljuk át, hogy valóban fontos-e nyilvánosan megosztani az adott információt, fotót.
 • Profilunk beállításánál érdemes megnézni, mások hogyan látják azt. A legjobb beállítás az, ha csak barátaink látják teljesen profilunkat.
 • Nem árt tudni, hogy az ismerőseink milyen információkat tesznek közzé rólunk. Káros lehet, ha  az ismerősök tesznek közzé rólunk bizalmas információkat vagy kínos fotókat.
 • Ne osszunk meg felhasználói azonosítókat, jelszavakat, bankkártyaszámokat, fizetési információkat és hasonlókat.
 • Ne tegyünk közzé olyan képet, amin látszik házunk, lakásunk bejárata, a házszám, vagy olyan részlet, amiből felismerhető. Ne töltsünk fel képet, amin látszanak műszaki cikkeink, értékeink.

A kutatás szerint az emberek nemcsak az adataikat osztják meg, hanem olyan készülékeket is, amelyeken az értékes adatokat tárolják. Valójában 10%-uk adta meg már PIN-kódját idegennek azért, hogy hozzáférése legyen készülékéhez, valamint 22%-uk hagyta el a készülékét védtelenül és felügyelet nélkül emberek között. Továbbá a válaszadók 23%-a adta át a készülékét egy másik személynek rövid ideig.

családi kör közösségi oldalak adatvédelem

Hogyan vedd rá a gyereket a gyümölcs- és zöldségevésre?

Hogyan vedd rá a gyereket a gyümölcs- és zöldségevésre?

Anyaként sokat foglalkozunk gyermekeink megfelelő táplálkozásával. A nyári szünet még extra kihívásokkal is jár: ilyenkor több energiára van szükségük, hogy bírják szusszal a sok rohangálást, játékot. Ha elég rafináltak vagyunk, könnyen rávehetjük őket, hogy megegyék a napi zöldség- és gyümölcsadagot!

tovább

Izgalmas vízpartok belföldön

Izgalmas vízpartok belföldön

Nem kell a határt átlépni ahhoz, hogy csodás tájakat, lélegzetelállító természeti jelenségeket lássunk, de az önfeledt strandolás, vízparti bulizás és az extrém vízisportok is elérhetők itthon. Ideje felfedezni hazánk vízpartjait – bármerre indulunk, kincseket találunk.

tovább

Itt a nyári szünet: 3+1 tipp az okos időbeosztáshoz

Itt a nyári szünet: 3+1 tipp az okos időbeosztáshoz

A gyerekek örülnek, a szülőknek viszont sok fejtörést okoz, hogy milyen programokkal töltsék ki a tanévkezdésig hátralévő időszakot. Az alábbiakban gyermekanimátor segít okosan megtervezni a vakációt.

tovább

Mivel ( NE ) itassuk a kánikulában kedvenceinket?

Mivel ( NE ) itassuk a kánikulában kedvenceinket?

Bár családtagok, mégsem emberek, ennél fogva nagyon meg kell válogatnunk, mivel enyhítjük a nyári hőségben kutyánk vagy macskánk szomját.

tovább