Digitális edzőtársak

2017. október 2., hétfő, 10:20

Mind a testedzés, mint az utána következő pihenés során nagy segítségünkre lehetnek a különféle digitális eszközök, legyen szó szívritmusmérésről, levegőmonitorozásról vagy újszerű sporteszközökről.

Digitális edzőtársak

A sport formálja testünket, erősíti immunrendszerünket, és nem utolsó sorban arra is képes, hogy felpörgesse szervezetünkben a boldogsághormonok termelését, ezért érezzük duplán elégedettnek magunkat egy becsülettel leküzdött táv után. A legnépszerűbb edzésformák közé tartozik a futás, amelyhez nem kell sok felszerelés vagy külön edzőtermi bérlet.

Elég egy jó futócipő, némi elszántság, és egy jó futóóra. Az új Mio MiVia Run például igazi futótársként tart velünk edzéseinken és segíti fejlődésünket. Beépített optikai pulzusmérővel figyeli teljesítményünket, de igazi szenzációja a Personal Coach (Személyi Edző) funkció, amely elemzi a beérkező adatainkat, majd személyre szabott napi edzésjavaslatokat ad fittségi szintünk és a korábbi edzések eredményei alapján. Megmutatja, milyen intenzitással érhetjük el a kitűzött célt, és emlékeztet, mikor jött el a mozgás, és mikor a pihenés ideje.

Másik kezünkben futás közben is velünk lehet új kedvencünk, az okoskulacs: ez az újrahasznosítható vizespalack nyomon követi vízfogyasztásunkat, és figyelmeztet, mikor jött el a következő korty ideje. A hidratáltsági szintet előzetesen egy mobiltelefonos alkalmazással tudjuk beállítani.

Hazaérve első dolgunk lehet ráállni a Nokia (korábban Withings) Body Cardio okosmérlegre, amely nemcsak a súlyunkat mutatja meg, hanem képes elemezni a testtömegindexünket, a testünkben lévő zsír és a víz, továbbá az izmok és a csontok százalékos arányát. A Cardio név arra utal, hogy szív- és érrendszer állapotfelmérésre is alkalmas, mert figyeli a pulzust és az aorta pulzushullám terjedési sebességet: ez a vadonatúj funkció arról tájékoztat, milyen rugalmasok az érfalak, mennyiben fenyeget érelmeszesedés.

Megvolt a futás, de otthon még mozognánk egy kicsit? Kezdjük egy kis súlyzózással, de előtte vegyünk fel egy okoskesztyűt: ez nemcsak azt akadályozza meg, hogy kicsússzon kezünkből a súly, de közben számolja az emeléseket, vezeték nélküli kapcsolattal megüzeni a kihangosítóként használható telefonunknak vagy fülhallgatónknak, hogy hány ismétlés van még előttünk. Egy másik fajta mérőeszközt a guggolásokat vagy más végtaghajlításokat képes számolni, és felhő alapú adatgyűjtőbe továbbítani az elvégzett edzésmennyiséget, hogy később elemezhessük fejlődésünket.

Aki aktívabb mozgásra vágyik, annak ott a zsinór nélküli ugrókötél, amelynek csupán digitális markolata van, az számolja a virtuális kötél által megtett köröket, az időt és elégetett kalóriákat. Nincs többé levert váza a lakásban, akár a nappali közepén is ugrókötelezhetünk.

Párosan sportolnánk? Ideje kipróbálnunk az okos pingpongütőt! A nyelébe épített érzékelő figyeli az ütő mozgását, ez alapján figyeli a játék hosszát, intenzitását, kiszámítja a szervezetünk által elégetett kalóriát. Az eredményeket továbbítja az okostelefonos alkalmazás számára.

Hogy a szobasportolás közben is megfelelő legyen a lakás levegője, érdemes egy okos légtisztítót beállítani a szobába. Ez kiszűri a levegőben lévő mikroszkopikus méretű porszemcséket és illékony kémiai anyagokat, teljesítményét folyamatosan hozzáigazítja a beállított páratartalomhoz és hőmérséklethez. A levegő minőségéről visszajelzést is ad “gazdájának” zöld, sárga, narancs és piros fénnyel, de természetesen az okostelefonra is elküldi az adatokat.

Ennyi mozgás után megérdemlünk egy kis lustálkodást. Erre ma már egy okoságyban is sort keríthetünk. Kapható olyan, amelyik elsőre “szimpla” baldachinos ágynak tűnik, ám elég megnyomni pár gombot, és a baldachin szárnyai leereszkednek: oldalt a fényt zárják ki, a lábrésznél pedig méretes vetítővászonná alakulva. Ha meguntuk a filmnézést, a beépített LED-fényforrások a csillagos eget vetítik ki a baldachin mennyezetére, miközben lágy hangokkal álomba ringat az ágyunk. S mivel közben rajtunk van a FitBit aktivitásmérő csuklópántunk, reggel már tölthetjük is az alvásminőségünkről beszámoló adatokat a telefonos alkalmazásunkba.

zöld vonal digitális eszközök okoseszköz testedzés sporteszköz szívritmusmérés levegőmonitorozás

Intelligens autók

Intelligens autók

Az intelligens közlekedési eszközök, irányítórendszerek nem csupán abban segítenek, hogy kisebb dugók és jobb levegőminőség legyen városainkban, hanem a lelkünkkel is jót tesznek.

tovább

Kényelmet kínálnak az okosotthonok

Kényelmet kínálnak az okosotthonok

Míg mi csak nappal vagyunk online, az internetre csatlakoztatott eszközökkel felturbózott lakás 24 órában aktív, hogy így könnyítse meg számunkra a hétköznapi teendők elvégzését.

tovább

Így készítsd fel a gyepet a télre!

Így készítsd fel a gyepet a télre!

Az enyhe szeptember ideális a pázsitgondozáshoz. Ha most foglalkozol vele pár napot, tavaszra meghálálja.

tovább

Te még nem fürdővízzel öntözöd a kertet?

Te még nem fürdővízzel öntözöd a kertet?

A talajjavítástól az öntözésig számtalan folyékony konyhai alapanyagot és hulladékot felhasználhatunk a kertünkben.

tovább