Egységben az erő

2017. június 19., hétfő, 09:05

Első alkalommal tanácskozott egymással az állami, a tudományos és a betegszervezeti oldal az egészségügyi kutatásról Magyarországon

Egységben az erő

A Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége, a Nemzeti Betegfórum, valamint az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2017. június 16-án tartotta az első magyarországi EUPATI Konferenciát. A konferencia az EUPATI Magyar Platform létrejöttének apropóján kerül megrendezésre. Az EUPATI nemzeti platformok legfontosabb szereplői a betegek, az ipar (gyógyszer-, segédeszköz-, egészség-), illetve a tudományos oldal (egyetemek, kutatók, tudomány), valamint az állami szektor (irányító hatóság). A rendezvény fővédnöke dr. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója volt.

Az EUPATI (Terápiás Innováció Európai Betegakadémiája, www.patientsacademy.eu) egy partnerségi program az Innovative Medicine Initiative (IMI) keretein belül, melyhez a forrásokat mind anyagiakban, mind együttműködések szervezése terén az Európai Unió hetes számú keretprogramja, és az EFPIA-hoz (European Federation of Pharmaceutical Indrusties and Associations) tartozó, innovatív gyógyszergyártó vállalatok biztosítják. Az EUPATI 2012 februárjában indult, öt éves program, amit a European Patient Forum koordinál, az EGAN, EURORDIS és az EATG szervezetekkel közösen. Ez egyben egy több érdekeltből álló konzorcium is, amihez betegszervezetek, tudományos műhelyek, valamint az egészségipar szereplői tartoznak – mindösszesen 33 szervezet.

A páciensek bevonása a gyógyszerkutatás és fejlesztés folyamatába jelentős haszonnal jár. A betegek magukkal hozzák prioritásaikat és látásmódjukat, személyes tapasztalataikat pedig a hatékonyabb terápiák létrehozása terén tudják kamatoztatni. A hangsúlyosabb jelenlétüknek köszönhetően javul az új terápiák hatékonysága és biztonsága a kutatás-fejlesztésben, nem utolsó sorban pedig nő az egészségügyi kutatások társadalmi támogatottsága is.

A kezdeményezés stratégiai célkitűzése, hogy a betegek és a tágabb nyilvánosság is jobban ismerje és értse a gyógyszerfejlesztés folyamatát, és részvételük jelentőségét e folyamatban. A jobb megértés mellett a képzett betegek hatékonyabban tudnak abban együttműködni az illetékes hatóságokkal, egészségügyi szakemberekkel és a gyógyszeriparral, hogy a gyógyszerfejlesztési folyamatokban a betegek érdekei jobban érvényesüljenek.

A projekt célja egy, a gyógyszer kutatás-fejlesztést bemutató objektív, hiteles és naprakész, laikusoknak is könnyen érthető információs anyag összeállítása volt. Ez egyben az európai betegszervezetek képviselői közül kiválasztott szakértők képzésének tananyagául is szolgált. Így támogatják a páciensek részvételét a gyógyszerek kutatás-fejlesztési folyamatában többek között a jó gyakorlatok irányelveinek kidolgozásában is. Az Internet-alapú tréning anyagát szabadon hozzáférhetővé tették.

Az EUPATI projekt „tananyaga“ 6 kulcsfontosságú témakört ölel fel:

  • Gyógyszerfelfedezések, tervezés & gyógyszerfejlesztés
  • Nem-klinikai tesztek és gyógyszerfejlesztés
  • Feltáró és megerősítő klinikai fejlesztések
  • Klinikai kísérletek
  • Szabályozási kérdések, gyógyszerbiztonság, mellékhatásjelentés és gyógyszer epidemiológia
  • Egészségügy technológiai értékelés elvei és gyakorlatok

A projekt már 12 országban (Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Málta, Lengyelország, Spanyolország, Svájc és az Egyesült Királyság) játszik fontos szerepet a páciensek felkészítésében és oktatásában, ahol a tananyagot 7 nyelvre (angol, német, spanyol, olasz, francia, lengyel és orosz) fordították már le. Ezekben az országokban az információkat, a tréningeket és az oktató anyagokat széleskörűen használják, és a nemzeti szervezet az EUPATI-hoz hasonlóan épül fel.

A Magyar EUPATI Nemzeti Platform a már sikeresen működő szervezetekkel azonos módon épül fel, a betegszervezetek, az innovatív gyógyszeripar és a tudomány – azaz az egyetemek és a kutatók – aktív szerepvállalásával.

Legfontosabb feladata az együttműködés kereteinek részletes kidolgozása és az EUPATI népszerűsítése, céljainak megismertetése és a mindenki rendelkezésére álló könyvtárnyi szakmai anyag lefordítása.

Forrás: VM.komm kommunikációs Tanácsadó Iroda

 

hírek betegszervezetek magyarországi szövetsége nemzeti betegfórum innovatív gyógyszergyártók egyesülete országos gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi intézet

Biciklizésből milliós adomány

Biciklizésből milliós adomány

Idén is meghirdette dolgozói között a Bringázz a munkába! programot a Tigáz. Az akció lényege, hogy a kerékpárral megtett kilométerek arányában támogatnak egy-egy intézményt. A vállalat önkéntesei csaknem 60.000 kilométert bicikliztek, így a cég több mint 1 millió forinttal támogatja a Dévény Anna Alapítványt.

tovább

Sikerrel debütált az EQ-sexy mozgalom, sztárok vallottak az első EQ Napon

Sikerrel debütált az EQ-sexy mozgalom, sztárok vallottak az első EQ Napon

Több közismert ember, köztük Till Attila, Bombera Krisztina, Náray Tamás és Szily Nóra vett részt az első EQ Napon, melyet Kósa Erika, hazánk egyik legelismertebb üzletasszonya hívott életre.  Az eseményen kiderült, hogy a hírességek miért tartják fontosnak az érzelmi intelligenciát az élet bármely területén.

tovább

Harctéren a vadvilág – természetvédelmi siker katonai területen

Harctéren a vadvilág – természetvédelmi siker katonai területen

Hogyan találhat magának menedéket Európa egyik legveszélyeztetettebb hüllője épp egy magyarországi katonai lőtéren? Miért fontos, hogy ezen a kiképzőhelyszínen a honvédség is kiemelten figyeljen az állat- és növényvilág megőrzésére? A természetvédők és a Honvédelmi Minisztérium hat évvel ezelőtt összefogtak, hogy megóvják a páratlan természeti értékeknek otthont adó Turjánvidéket.

tovább