Érdekességek szemünk világáról

2017. november 9., csütörtök, 11:10

Amilyen kicsi, olyan fontos érzékszervünk: a legtöbb információt a szemünkön keresztül szerezzük a világról. A látás hónapja kapcsán összegyűjtöttük a legérdekesebb tudnivalókat a szemről, amely egyedibb, mint az ujjlenyomat és gyorsabban működik, mint a világ legjobb fényképezőgépe.

Érdekességek szemünk világáról

Szem és a látás

Az emberi szem tízmillió színt képes látni és megkülönböztetni, de csak három színt érzékel: pirosat, kéket és zöldet. Minden más színt ezek kombinálásával alkot meg. A zöld szín az, amelynek a legtöbb árnyalatát vagyunk képesek elkülöníteni egymástól.

Az emberi szem a retinában mintegy százhét millió fényérzékeny sejtet tartalmaz, amelyek az éleslátásért és a sötétben látásért felelnek, a színek és a részletek érzékelésében segítenek.

A szem felépítése miatt fejjel lefelé látunk, de az agy korrigálja ezt, és átforgatja a képet. Születésekor minden kisbaba színvak, és úgy látja a világot, ahogy a retinára esik a kép, vagyis fejjel lefelé. A fordított látást a gravitáció révén sajátítják el három-négy hét alatt.

Életünk során a szemünk átlagosan 24 millió különböző képet lát, óránként 36 ezer bitnek megfelelő információt képes feldolgozni, másodpercenként pedig 50 dologra tud fókuszálni.

Szem és rendellenességek

Minden tizenkettedik férfi színvak, azaz rendellenesen látja a színeket, és képte­len megkülönböztetni őket egymástól. Leggyakrabban a pirosat és a zöldet keverik össze, de vannak olyanok is, akik csak a szürke különböző árnyala­taiban érzékelik a világot.

Létezik egy olyan rendellenesség, ami miatt az ember két szeme különböző színű lehet, ez a heterokrómia – ilyen szeme volt például David Bowie zenésznek is. A jelenség legtöbbször örökletes eredetű, de betegség vagy sérülés is eredményezheti.

Szem és biológia

Testünkben a szemizmok a legaktívabb izmok. Soha nincsenek nyugalmi állapotban, a nap huszonnégy órájában tevékenykednek, nincs szükségük pihenésre úgy, mint a test többi izmának.

Ha nem alszunk, akkor is sokat van csukva a szemünk: a pislogás miatt ébrenlétünk mintegy tíz százalékát csukott szemmel töltjük.

Az emberek szemének mérete a születéstől kezdve a halálig ugyanakkora marad – ezért látjuk a kisbabák szemét hatalmasnak.

A szemet nem lehet átültetni, mert több mint egymillió idegroston keresztül kapcsolódik az agyhoz, ezeket a kapcsolatokat pedig még nem képesek rekonstruálni az orvosok.

Az agy után a szem a második legössze¬tettebb szervünk, szemünk veszi igénybe az agyunk „kapacitásának” 65 százalékát!

A szemlencse gyorsabban működik, mint a világ legjobb kamerái és fényképező­gépei: az ember még nem volt képes olyan tökéletes rendszert alkotni, mint a természet.  

Az a szép, az a szép…?

A szem a legegyedibb szervünk: szivárványhártyáján kétszázötvenhat sajátos pont található, míg az ujjlenyomatnak csak negyven ilyen jegye van! Nem véletlen, hogy a fokozottan védett intézményekben már retinaszkennert használnak azonosításra az ujjlenyomat leolvasása helyett. Szemünk színét pedig az íriszben található melanin nevű festékanyag mennyisége adja. A barna szeműek íriszében több barna pigment talál¬ható, míg a kék szeműekében kevesebb. Minden kék szemű ember egyetlen közös ősre vezethető vissza, aki a Fekete-tengernél élt úgy tízezer évvel ezelőtt. Korábban mindenki másnak barna szeme volt.

Szakértő, lektor: Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze

egészség érzékszerv szem látás rendellenesség

5 kérdés a cukorbetegségről

5 kérdés a cukorbetegségről

A cukorbetegség az egész életre kiható állapot, amely teljes életmódváltást kíván. A zavar mibenléte és kezelése is összetett, ezért mind a frissen diagnosztizált, mind a „régebbi” diabetes-esek megannyi kérdéssel találhatják szemben magukat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a leggyakoribbak válaszolja meg.

tovább

Egy Csepp Világnap és Diabétesz Séta Sztárokkal

Egy Csepp Világnap és Diabétesz Séta Sztárokkal

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 12-én, vasárnap 10-18 óra között új helyszínen, Budapesten a Millenáris B épületében tartja ingyenes családi egészségnapját, az Egy Csepp Világnapot.

tovább

Így turbózd fel gyermeked immunrendszerét az őszi szünetben

Így turbózd fel gyermeked immunrendszerét az őszi szünetben

Dübörög az iskolai szezon, így a gyerekek alig várják már az október 30-án kezdődő őszi szünetet. Az egyhetes vakáció nemcsak a pihenésre jó alkalom, hanem arra is, hogy az elcsigázott lurkókat kicsit felrázzuk, immunrendszerüket megerősítsük a nyirkos, megfázásos időszakban.

tovább

Félidőhöz ért a Ritka Betegségek Nemzeti Terve megvalósítása

Félidőhöz ért a Ritka Betegségek Nemzeti Terve megvalósítása

A többi tagállamhoz hasonlóan 2013 őszén Magyarország is elküldte a Ritka Betegségek Nemzeti Terve – ami egy 2020-ig szóló, szakpolitikai stratégia – angol verzióját az Európai Unió számára. E stratégia megvalósítása most jutott túl a félidején, ezért érdemes számvetést tartani.

tovább