Érdekességek szemünk világáról

2017. november 9., csütörtök, 11:10

Amilyen kicsi, olyan fontos érzékszervünk: a legtöbb információt a szemünkön keresztül szerezzük a világról. A látás hónapja kapcsán összegyűjtöttük a legérdekesebb tudnivalókat a szemről, amely egyedibb, mint az ujjlenyomat és gyorsabban működik, mint a világ legjobb fényképezőgépe.

Érdekességek szemünk világáról

Szem és a látás

Az emberi szem tízmillió színt képes látni és megkülönböztetni, de csak három színt érzékel: pirosat, kéket és zöldet. Minden más színt ezek kombinálásával alkot meg. A zöld szín az, amelynek a legtöbb árnyalatát vagyunk képesek elkülöníteni egymástól.

Az emberi szem a retinában mintegy százhét millió fényérzékeny sejtet tartalmaz, amelyek az éleslátásért és a sötétben látásért felelnek, a színek és a részletek érzékelésében segítenek.

A szem felépítése miatt fejjel lefelé látunk, de az agy korrigálja ezt, és átforgatja a képet. Születésekor minden kisbaba színvak, és úgy látja a világot, ahogy a retinára esik a kép, vagyis fejjel lefelé. A fordított látást a gravitáció révén sajátítják el három-négy hét alatt.

Életünk során a szemünk átlagosan 24 millió különböző képet lát, óránként 36 ezer bitnek megfelelő információt képes feldolgozni, másodpercenként pedig 50 dologra tud fókuszálni.

Szem és rendellenességek

Minden tizenkettedik férfi színvak, azaz rendellenesen látja a színeket, és képte­len megkülönböztetni őket egymástól. Leggyakrabban a pirosat és a zöldet keverik össze, de vannak olyanok is, akik csak a szürke különböző árnyala­taiban érzékelik a világot.

Létezik egy olyan rendellenesség, ami miatt az ember két szeme különböző színű lehet, ez a heterokrómia – ilyen szeme volt például David Bowie zenésznek is. A jelenség legtöbbször örökletes eredetű, de betegség vagy sérülés is eredményezheti.

Szem és biológia

Testünkben a szemizmok a legaktívabb izmok. Soha nincsenek nyugalmi állapotban, a nap huszonnégy órájában tevékenykednek, nincs szükségük pihenésre úgy, mint a test többi izmának.

Ha nem alszunk, akkor is sokat van csukva a szemünk: a pislogás miatt ébrenlétünk mintegy tíz százalékát csukott szemmel töltjük.

Az emberek szemének mérete a születéstől kezdve a halálig ugyanakkora marad – ezért látjuk a kisbabák szemét hatalmasnak.

A szemet nem lehet átültetni, mert több mint egymillió idegroston keresztül kapcsolódik az agyhoz, ezeket a kapcsolatokat pedig még nem képesek rekonstruálni az orvosok.

Az agy után a szem a második legössze¬tettebb szervünk, szemünk veszi igénybe az agyunk „kapacitásának” 65 százalékát!

A szemlencse gyorsabban működik, mint a világ legjobb kamerái és fényképező­gépei: az ember még nem volt képes olyan tökéletes rendszert alkotni, mint a természet.  

Az a szép, az a szép…?

A szem a legegyedibb szervünk: szivárványhártyáján kétszázötvenhat sajátos pont található, míg az ujjlenyomatnak csak negyven ilyen jegye van! Nem véletlen, hogy a fokozottan védett intézményekben már retinaszkennert használnak azonosításra az ujjlenyomat leolvasása helyett. Szemünk színét pedig az íriszben található melanin nevű festékanyag mennyisége adja. A barna szeműek íriszében több barna pigment talál¬ható, míg a kék szeműekében kevesebb. Minden kék szemű ember egyetlen közös ősre vezethető vissza, aki a Fekete-tengernél élt úgy tízezer évvel ezelőtt. Korábban mindenki másnak barna szeme volt.

Szakértő, lektor: Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze

egészség érzékszerv szem látás rendellenesség

Fogkő: csak csúnya vagy káros is?

Fogkő: csak csúnya vagy káros is?

Sokan gondolják úgy, hogy a fogkő csupán egy elhanyagolható, apró esztétikai probléma, ami a fogsorunkat sújtja. Egyesek szerint elegendő egy alapos fogtisztítás és máris orvosoltuk a problémát. Ennek ellenére, mégis sokan panaszkodnak arra, hogy minden igyekezetük ellenére, a napi fogmosások, fogselyem használatok és öblögetések mellett is kialakult náluk ez a kellemetlen, esztétikailag is káros betegség.

tovább

Medencézzünk télen is!

Medencézzünk télen is!

Eljött a melegvizes wellness igazi szezonja! Ha a kikapcsolódásnak ezt a formáját választjuk, biztosra vehetjük, hogy újjászületünk!

tovább

Koplalás helyett tudatos diéta

Koplalás helyett tudatos diéta

Vajon hogyan érdemes fogyókúrázni, hogy viszonylag rövid idő alatt látványos eredményt érjünk el? Egy biztos: a koplalással semmire nem megyünk.

tovább

Top5 tea, amivel felerősítheted immunrendszered

Top5 tea, amivel felerősítheted immunrendszered

A tél közepét tapossuk, így nem ritka, hogy mi is áldozatul esünk valamilyen megbetegedésnek. Nem törvényszerű, hogy így legyen, ezért a megelőzés érdekében, kezdjük el mielőbb erősíteni szervezetünk védekezőképességét. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy mely teákat fogaszthatjuk előszeretettel a téli hidegben.

tovább