Félelmek nélkül élni?

2017. november 27., hétfő, 10:45

Előbb utóbb mindenkiben kialakul bizonyos mértékű félelem az élet valamely területén, rányomva a bélyegét a mindennapokra, döntésekre. Észrevétlenül belénk ivódik, hogy mindig tartanunk kell valamitől: este, hogy nem tudunk elaludni, reggel, hogy elkésünk, napközben, hogy nem felelünk meg az elvárásoknak. Ha szép az idő, arra gondolunk: úgyis elromlik. Észre sem vesszük, hogy milyen gyakran csak a rossz jár a fejünkben, pedig félelmek nélkül igenis lehet élni. Csak nem könnyű.

Félelmek nélkül élni?

Legtöbbször, ha eljutunk egy élethelyzetbe, nem azért félünk, mert a saját bőrünkön tapasztaltuk meg a kudarcot, a csalódást, a fájdalmat, hanem azért, mert mások már elmondták, milyen veszélyeket rejteget. Ha pedig nem mondta volna el senki, akkor látjuk, hogy mennyi rossz történik a körülöttünk, milyen sok a félni valónk. Szépen lassan elkezdünk félni mindentől: nem vagyunk elég okosak, szépek, tartunk a függetlenségünk elveszítésétől, a szerelemtől, a betegségtől, aggódunk a bizonytalanság, vagy épp az állandóság miatt. Emiatt már csak ritkán figyelünk arra, ami jó vagy szép az életében - lassan már nem is merjük jól érezni magunkat, hisz úgy gondoljuk: Úgysem tart örökké.

Görcsölve vagy könnyedén?

Innentől kezdve az életet nem a lehetőségek, hanem a félelmek irányítják. Már akkor lepődnénk meg, ha nem következne be az, amitől annyira tartunk. Kicsit olyan, mintha mi magunk tennénk meg mindent a kudarcért, vagy eleve elmenekülnénk a lehetőségek, a boldogság elől. Pedig nem az a lényeg, hogy megtörténik-e az, amitől tartunk, hanem az; hogyan élünk. Görcsölve, félelmekkel tele? Vagy inkább könnyedén és a lehetőségekre koncentrálva? Sokan inkább félnek, mint megijednek, mert egész életükben ezt látták maguk körül - mindenki így él, hiszen sokkal nagyobb a csalódás és a fájdalom, ha nem számít rá az ember. Biztonságosabbnak tűnik a félelmekkel teli, de rizikó nélküli élet.

Mi lehet a legrosszabb?

Pedig csak fel kellene tenni a kérdést magunknak, hogy mi történik legrosszabb esetben, ha félelem nélkül élünk. A felismeréshez, a szembesítéshez óriási erő és türelem kell, ráadásul mindenkinek egyedül kell legyőznie a félelmeit. Akár félünk, akár nem, történhetnek velünk rossz vagy jó dolgok. Választhatunk. Végig görcsöljük az egész életünket, vagy szembe nézünk a félelmeinkkel és közömbösítjük őket. Szorongásaink miatt nem teszünk semmit, vagy félelmek nélkül fordulunk az adott pillanat kihívásai felé, és a lehetőségeket látva, a legjobbat hozzuk ki abból a bizonyos helyzetből. Persze úgy, hogy közben megőrizzük a magabiztosságunkat.

lélekbúvár élet mindennapok félelem félelmek nélkül

2018 a Vénusz éve

2018 a Vénusz éve

Mit jelent ez? A Vénusz a kisebb szerencse, a szépség na meg persze a szerelem bolygója, de ettől még nem üti meg automatikusan mindenki a főnyereményt és az sem biztos, hogy megtalálja a nagy Ő-t. Azonban annyi biztos, hogy nagyobb eséllyel érezzük majd komfortosan magunkat, jobb szemünk lesz az Élet szépségeinek felfedezésére és többet invesztálunk a kapcsolatainkba.

tovább

Weisz Fanni háromszor: A szépségkirálynő, a sportoló és a szerelmes menyasszony

Weisz Fanni háromszor: A szépségkirálynő, a sportoló és a szerelmes menyasszony

Akik már találkoztak vele, azt mondják, nagyon szép és bizony: élőben is tökéletes az alakja! Aztán még azt is hozzáteszik, hogy mindig mosolyog, igazi örömember, akinek nagyon jó a közelében lenni. Mi Weisz Fanni ragyogó külsejének és magával ragadó személyiségének a titka?

tovább

5 felejthetetlen cseh úti cél őszre

5 felejthetetlen cseh úti cél őszre

Közelsége és számos látnivalója miatt Csehország sokoldalú kikapcsolódást ígér minden korosztály számára. Angol parkban sétálnánk, forró fürdőt vennénk, izgalmas múzeumokat látogatnánk, vagy csak egy sör mellett élveznénk a különleges hangulatot? Vágyjunk akármelyikre, Csehország városaival nem foghatunk mellé.

tovább

Hogyan előzzük meg a munkahelyi stresszt?

Hogyan előzzük meg a munkahelyi stresszt?

Minden ember munkahelyén vannak olyan dolgok, amik stresszt okoznak az ott dolgozóknak, azonban azt tudnunk kell, hogy néhány praktikávál könnyedén megelőzhetjük a nagy mértékű feszültséget.

tovább