Fogamzásgátlás: mikor váltsunk? És mire?

2017. október 9., hétfő, 12:00

A nem kívánt teherbeesés ellen ma már több féle módon lehet védekezni. A gumióvszer mellett a legelterjedtebbek a fogamzásgátló tabletták, amelyek közel 100%-os védettséget biztosítanak - természetesen megfelelő alkalmazás során.

Fogamzásgátlás: mikor váltsunk? És mire?

Emellett léteznek még egyéb hormontartalmú és -mentes készítmények is, de vajon mennyire lehet ezeket váltogatni? És mikor érdemes változtatni az addig használt fogamzásgátló módszeren? Dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Fogamzásgátló tabletta

A legtöbb nő a nem kívánt teherbeesés ellen fogamzásgátló tablettát használ, amely (az évek során egyre kevesebb) hormontartalommal éri el hatását. Ezekkel a készítményekkel lényegében a normál menstruációs ciklusba avatkozunk be úgy, hogy a mesterségesen bejuttatott női nemi hormonokkal meggátoljuk a peteérést. A tablettákat két csoportba soroljuk: léteznek egykomponensű szerek, amelyek csak progeszteront tartalmaznak, valamint olyanok, amelyek mellett ösztrogén is szerepel. Hogy melyik a legjobb az illető számára, azt több tényező is befolyásolja (pl. trombózishajlam, szoptatás), ezért fontos, hogy előtte mindenképp kérje ki nőgyógyásza véleményét!

Ha a szervezetnek nem tetszik…

Olykor sajnos előfordul, hogy a nő nem várt módon reagál az alkalmazott készítményre. Leggyakrabban pecsételő vérzés, rossz közérzet, hányinger/hányás, fájdalmas mellfeszülés és nagyfokú súlygyarapodás, rossz esetben mélyvénás trombózis jelezheti azt, hogy gyógyszerváltásra van szükség. Továbbá a szoptatás még egy olyan tényező, amely más tabletta alkalmazását írja elő, ugyanis ekkor csak progeszterontartalmú szerek jöhetnek számításba, hiszen ezek nincsenek befolyással a tejtermelődésre. Bár a tabletta felírása előtt a szakorvos alaposan kikérdezi a pácienst a fennálló betegségeiről, megeshet, hogy a fogamzásgátló szedése közben jelentkezik például magas vérnyomás, migrén, esetleg cukorbetegség. Ebben az esetben mindenképp konzultálni kell a szakemberrel, ugyanis könnyen lehet, hogy másfajta szer, esetleg hormonmentes módszer alkalmazását javasolja.

  • Fontos! Antibiotikum szedése alatt kiegészítő fogamzásgátlási módszer javasolt!

Spirál - megnövelt hatékonyság

Mint ahogy említettük, vannak olyan állapotok, amikor a fogamzásgátló tabletta alkalmazása egyáltalán nem javasolt – ilyen például a trombózishajlam -, valamint sokan inkább a méhen belüli eszközöket választják, amelyek közt található hormontartalmú és -mentes is. Leggyakrabban a spirálra esik a választás, amely egy T-alakú, rugalmas műanyagból és rézből készült eszköz, amelyet a méh üregébe kell felhelyezni. Megváltoztatja a méh belső környezetét, így nehezíti a spermium és a petesejt találkozását, valamint meggátolja a beágyazódást. Ma már létezik hormonális változata is, megnövelve ezzel a hatékonyságot.

Igen kényelmes fogamzásgátlási módszer, hiszen nincs vele mindennapi teendő, és általában 5 évenkénti cserét javasolnak a szakemberek. Természetesen vannak olyan esetek, amikor az orvos az eltávolítása mellett dönt: ilyen például a gyulladás, súlyosabb fertőzések, rendellenes vérzés, erősebb alhasi fájdalom. Kellemetlen tünetek fennállásakor mindenképpen konzultálni kell a nőgyógyásszal.

További fogamzásgátló eszközök:

óvszer
fogamzásgátló tapasz
hüvelygyűrű
hormonmentes, spermicid anyagot tartalmazó kúpok, gélek

egészség fogamzásgátlás fogamzásgátló tabletta gumióvszer spirál fogamzásgátló tapasz hüvelygyűrű

Milyen pózban tanuljunk?

Milyen pózban tanuljunk?

A vizsgaidőszak nemcsak az agyat, de a testet is igénybe veszi, ezért nem mindegy, milyen pózban tanulunk a most már online is elérhető jegyzetekből.

tovább

Kommunikációval a jobb egészségért

Kommunikációval a jobb egészségért

2017. december elsején adták át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által alapított Nekem Szól! Egészségértés Díj 2017 pályázat díjait a Budapest Music Centerben. A fődíjat ezúttal az Országos Gerincgyógyászati Központ kapta meg.

tovább

Az egészséges életmód maga a szabadság

Az egészséges életmód maga a szabadság

Hogyan előzzük meg a fájdalmat, a sérülést és a betegséget

tovább