Fogamzásgátlás: mikor váltsunk? És mire?

2017. október 9., hétfő, 12:00

A nem kívánt teherbeesés ellen ma már több féle módon lehet védekezni. A gumióvszer mellett a legelterjedtebbek a fogamzásgátló tabletták, amelyek közel 100%-os védettséget biztosítanak - természetesen megfelelő alkalmazás során.

Fogamzásgátlás: mikor váltsunk? És mire?

Emellett léteznek még egyéb hormontartalmú és -mentes készítmények is, de vajon mennyire lehet ezeket váltogatni? És mikor érdemes változtatni az addig használt fogamzásgátló módszeren? Dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Fogamzásgátló tabletta

A legtöbb nő a nem kívánt teherbeesés ellen fogamzásgátló tablettát használ, amely (az évek során egyre kevesebb) hormontartalommal éri el hatását. Ezekkel a készítményekkel lényegében a normál menstruációs ciklusba avatkozunk be úgy, hogy a mesterségesen bejuttatott női nemi hormonokkal meggátoljuk a peteérést. A tablettákat két csoportba soroljuk: léteznek egykomponensű szerek, amelyek csak progeszteront tartalmaznak, valamint olyanok, amelyek mellett ösztrogén is szerepel. Hogy melyik a legjobb az illető számára, azt több tényező is befolyásolja (pl. trombózishajlam, szoptatás), ezért fontos, hogy előtte mindenképp kérje ki nőgyógyásza véleményét!

Ha a szervezetnek nem tetszik…

Olykor sajnos előfordul, hogy a nő nem várt módon reagál az alkalmazott készítményre. Leggyakrabban pecsételő vérzés, rossz közérzet, hányinger/hányás, fájdalmas mellfeszülés és nagyfokú súlygyarapodás, rossz esetben mélyvénás trombózis jelezheti azt, hogy gyógyszerváltásra van szükség. Továbbá a szoptatás még egy olyan tényező, amely más tabletta alkalmazását írja elő, ugyanis ekkor csak progeszterontartalmú szerek jöhetnek számításba, hiszen ezek nincsenek befolyással a tejtermelődésre. Bár a tabletta felírása előtt a szakorvos alaposan kikérdezi a pácienst a fennálló betegségeiről, megeshet, hogy a fogamzásgátló szedése közben jelentkezik például magas vérnyomás, migrén, esetleg cukorbetegség. Ebben az esetben mindenképp konzultálni kell a szakemberrel, ugyanis könnyen lehet, hogy másfajta szer, esetleg hormonmentes módszer alkalmazását javasolja.

  • Fontos! Antibiotikum szedése alatt kiegészítő fogamzásgátlási módszer javasolt!

Spirál - megnövelt hatékonyság

Mint ahogy említettük, vannak olyan állapotok, amikor a fogamzásgátló tabletta alkalmazása egyáltalán nem javasolt – ilyen például a trombózishajlam -, valamint sokan inkább a méhen belüli eszközöket választják, amelyek közt található hormontartalmú és -mentes is. Leggyakrabban a spirálra esik a választás, amely egy T-alakú, rugalmas műanyagból és rézből készült eszköz, amelyet a méh üregébe kell felhelyezni. Megváltoztatja a méh belső környezetét, így nehezíti a spermium és a petesejt találkozását, valamint meggátolja a beágyazódást. Ma már létezik hormonális változata is, megnövelve ezzel a hatékonyságot.

Igen kényelmes fogamzásgátlási módszer, hiszen nincs vele mindennapi teendő, és általában 5 évenkénti cserét javasolnak a szakemberek. Természetesen vannak olyan esetek, amikor az orvos az eltávolítása mellett dönt: ilyen például a gyulladás, súlyosabb fertőzések, rendellenes vérzés, erősebb alhasi fájdalom. Kellemetlen tünetek fennállásakor mindenképpen konzultálni kell a nőgyógyásszal.

További fogamzásgátló eszközök:

óvszer
fogamzásgátló tapasz
hüvelygyűrű
hormonmentes, spermicid anyagot tartalmazó kúpok, gélek

egészség fogamzásgátlás fogamzásgátló tabletta gumióvszer spirál fogamzásgátló tapasz hüvelygyűrű

Tízből négy kibertámadásnak már az egészségügy a célpontja

Tízből négy kibertámadásnak már az egészségügy a célpontja

Egyre terjednek az egészségügyben a vezeték nélküli eszközök - pacemakerek, beültethető inzulinpumpák -, mivel használatuk nem igényel állandó orvosi felügyeletet, és műtéti beavatkozás nélkül is könnyen programozhatók. Éppen ezért éri egyre több támadás ezeket a szerkezeteket: ma már tíz kibertámadásból négynek az egészségügyi szféra a célpontja.

tovább

Maradj fitt és energikus az irodában is!

Maradj fitt és energikus az irodában is!

A szabadságolásokból hazatérve sokak életébe ismét beköszönt az irodai élet, és ezzel együtt a mozgáshiány, az ülőmunka és az egészségtelen táplálkozás. De nem kell ennek így lennie, pár apró trükkel sokat tehetünk azért, hogy komfortosan, vitálisan érezzük magunkat a négy fal között is. Összeállításunk segít abban, hogy ősszel is a legjobb formádat hozd!

tovább

Mammográfia vagy emlő ultrahang: mikor melyikre van szükség?

Mammográfia vagy emlő ultrahang: mikor melyikre van szükség?

Az emlőrákot korán kell felfedezni, mert a korai diagnózis életet ment. A betegség felismerése műszeres vizsgálattal történik: röntgen mammográfiával és emlő ultrahang vizsgálattal. Hogy mikor melyiket érdemes alkalmazni, azt dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa magyarázza el.

tovább

Öt módszer arra, hogyan segítheted gyermeked lelki egészségét

Öt módszer arra, hogyan segítheted gyermeked lelki egészségét

Október 10. a Lelki Egészség Világnapja, ezért a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program a kicsik testi és lelki egészségének támogatójaként öt tippet ajánl a szülőknek arra, hogyan tehetnek gyermekük lelki egyensúlyáért a mindennapokban.

tovább