Fogkő: csak csúnya vagy káros is?

2018. január 8., hétfő, 15:35

Sokan gondolják úgy, hogy a fogkő csupán egy elhanyagolható, apró esztétikai probléma, ami a fogsorunkat sújtja. Egyesek szerint elegendő egy alapos fogtisztítás és máris orvosoltuk a problémát. Ennek ellenére, mégis sokan panaszkodnak arra, hogy minden igyekezetük ellenére, a napi fogmosások, fogselyem használatok és öblögetések mellett is kialakult náluk ez a kellemetlen, esztétikailag is káros betegség.

Fogkő: csak csúnya vagy káros is?

A fogkő tulajdonképpen egy megkövesedett lepedék, ami igen sok páciensnél okoz súlyos problémákat. A fogkő képződéséhez feltétlenül szükséges a szájüregben elő baktériumok működése, a szerves anyagok jelenléte – mint például az ételmaradék – és a nyálunkban megtalálható ásványi sók (fluor, kalcium és foszfát). Két jellemző típusát különböztetjük meg: az így alatti (subgingivális) és az így feletti (supragingivális) változatokat. Az így feletti szabad szemmel is látható, még az alatta lévő fejt ki pusztítóbb hatást a fogágyra és fejti ki negatív hatásait.

A fogkő kialakulásától, a fog elvesztéséig nem feltétlenül hosszú az út!

Jelentősen hozzájárul a fogkő kialakulásához az örökletesség, a genetika is, azonban az elhanyagolt szájhigiénia a melegágya e betegségnek. Ugyanis ha a lepedék hosszabb ideig a fogakon marad, ideális körülmény teremtődik a baktériumok számára. Az oxigénszegény környezet megvéd a nyál semlegesítő hatásától is, így ideális táptalajul szolgál a baktériumoknak. Ezek pedig a tápanyagok lebontása után savas környezetet teremtenek, ahol aztán ásványi sók rakódnak le. Ez, a sók által megkeményített háló pedig maga a fogkő lesz.

Sokszor a fogorvosok a fogkövet az óceánok korallzátonyaihoz hasonlítják, hiszen ha egyszer kialakult, egyre jobban terjed és növekszik. A növekedésével együttesen pedig a savhatásra még inkább begyullad az íny. Ezt duzzanatként észlelhetjük is és fog vérzést is tapasztalunk ilyenkor. A folyamat következtében az íny elsorvad és elkezd visszahúzódni, így a csont sem tud sokáig védekezni és az is pusztulásnak indul az íny alatt. A folyamat vége pedig a fogak elvesztéséhez vezet.

Mit tehetünk a fogkő ellen?

A fogkő rétegesen halmozódik fel a fogakon, egyelőre azonban még az orvosok sem biztosak abban, hogy mi indítja be a folyamatot. Szerencsére az íny alatti fogkő ritkább, de az íny szélénél kialakuló változatok szinte kivétel nélkül minden embernél megtalálhatóak különböző intenzitásban. A fogkő kialakulásának számtalan külső és belső tényezői lehetnek, ilyen tényezők: a szájápolási szokások, a bakteriális plakk összetétele, az örökletesség, a fogak elhelyezkedése, az étkezési szokások, a dohányzás, a fogyasztott drogok és gyógyszerek, különböző betegségek, az életkor, a nem és az etnikai jellemzők is.

A fogkő egyik leghatékonyabb módja, ha naponta kétszer is alaposan fogat mosunk és fogselymet, fogköztisztítót vagy szájzuhanyt is használunk a fogközi területek tisztán tartásához. Akik genetikailag is hajlamosak a fogkövesedésre, azoknak érdemes elektromos fogkefére váltaniuk. A fogkő megelőzhető a dohányzásról való leszokásról is, illetve kerüljünk minden olyan ételt és italt, ami hozzájárul a fogkő kialakításához. Ha azonban kialakult, ne féljünk felkeresni a fogorvosunkat és bejelentkezni egy fájdalommentes, például ultrahangos fogkő eltávolításra. Hasznos tanács, hogy ne próbálkozzunk otthon különböző fizikai ráhatásokkal, hogy a fogkövet eltávolítsuk, hiszen ezzel megsérthetjük a fogzománcot. Forduljunk hát fogorvoshoz a szakszerű kezelés érdekében!

egészség fog fogápolás szájápolás fogkő fogmosás fogselyem öblögetés

Medencézzünk télen is!

Medencézzünk télen is!

Eljött a melegvizes wellness igazi szezonja! Ha a kikapcsolódásnak ezt a formáját választjuk, biztosra vehetjük, hogy újjászületünk!

tovább

Koplalás helyett tudatos diéta

Koplalás helyett tudatos diéta

Vajon hogyan érdemes fogyókúrázni, hogy viszonylag rövid idő alatt látványos eredményt érjünk el? Egy biztos: a koplalással semmire nem megyünk.

tovább

Top5 tea, amivel felerősítheted immunrendszered

Top5 tea, amivel felerősítheted immunrendszered

A tél közepét tapossuk, így nem ritka, hogy mi is áldozatul esünk valamilyen megbetegedésnek. Nem törvényszerű, hogy így legyen, ezért a megelőzés érdekében, kezdjük el mielőbb erősíteni szervezetünk védekezőképességét. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy mely teákat fogaszthatjuk előszeretettel a téli hidegben.

tovább