Használtat ajándékba? Igen!

2017. december 4., hétfő, 11:05

Minden film, szám és – titokban vásárlásra invitáló – elcsépelt mottó arról szól, hogy a karácsony igazi lényege nem az őrült ajándékozásban rejlik. Így mi magunk is szorgalmasan mantrázzuk a fejünkben, az együtt töltött idő, a béke és a szeretet számít, miközben könyökkel küzdjük magunkat előre a plázákban.

Használtat ajándékba? Igen!

Évről-évre egyre több fejfájást okozunk magunknak és a pénztárcánknak, hogy megalkossuk a magazinokba illő tökéletes karácsonyt. Lássunk a magazin ünnep mögé, és idén legyünk egy kicsit tudatosabbak. A Jófogás összegyűjtött 5+1 érvet, hogy idén miért tegyünk használt dolgokat (is) a fa alá.

1. Mert egyszerű matek

Átlagosan hét ajándékot adunk karácsonykor, amire fejenként 3000-4000 forintot szánunk, ez összesen 21 000-28 000 forint, és ekkor még nem került bejgli az asztalra. Használtan könnyedén megspórolhatjuk ennek a felét, amiből költhetünk közös élményekre. Vagy még több bejglire.

2. Mert nem baj, ha használt

Ajándékozni jó. Akkor a legjobb, ha személyes és tényleg sikerül vele örömet okoznunk. Egy régen keresett könyv, vagy még sosem játszott társasjáték nem fog kevesebb örömet okozni csak azért, mert már más használta, sőt, olyan kincseket találhatunk az apróhirdetések között, amiket már nem lehet a boltban kapni. Szia limitált kiadású dedikált koncertpóló!

3. Mert nem építjük tovább a szeméthegyet

Karácsony után szemét lepi el a földet. Az új dolgok dobozban, műanyagban, fóliázva érkeznek, szépen becsomagoljuk őket és bele se gondolunk, hogy mennyi felesleges szemetet termelünk. Nem beszélve arról, hogy az új ajándékok maguk is hagynak – olykor meglehetősen termetes – ökológiai lábnyomot, a használt ajándékok viszont már túl vannak ezen, és könnyű léptekkel, szinte észrevétlenül suhannak új gazdáikhoz.
Tudtad, hogy 2016-ban a Jófogás felhasználói 200 000 tonna CO2 kibocsátástól óvták meg a földet azzal, hogy használt árut vettek és adtak el a Jófogáson?

4. Mert nem megy a minőség rovására. Sőt.

Hajlamosak vagyunk rosszabb minőségű dolgot venni újonnan, csak azért mert nincsen rajta egy fólia, amit amúgy is kidobnánk. A gyereknek szánt bicikli lehet márkás, strapabíró és használt, vagy márkátlan, csillogó, egy élelmiszerlánc üzletéből. Válasszunk okosan.

5. Mert akár ingyen is kijöhetünk belőle

Nézzünk körbe, mennyi felesleges dolog van a szobánkban, lakásunkban, amitől szívesen megszabadulnánk. Könyvek, amiket kétszer is megkaptunk, a gyerek egy hónap alatt kinőtt focicipője, vagy egy tökéletes állapotú márkás kabát, amit utoljára a próbafülkében tudtunk begombolni. Adjuk el! Lesz belőle antik könyv, aláírt focicipő, és olyan kabát, ami valóban a mi méretünk.

+1. Mert nincs szükségünk magazin karácsonyra

Legyen az idei karácsony kicsit zöldebb, kicsit tudatosabb, kicsit személyesebb. Legyen olyan a karácsonyunk, amilyennek mi szeretnénk.

hírek ünnepek karácsony ajándékozás ajándék élmény használt

Szepes Mária élete a Spirit Színházban

Szepes Mária élete a Spirit Színházban

Miként válik egy fiatal lány a „mágia” nagyasszonyává és milliók példaképévé, akinek segítségével, tanácsadásával, lelki tisztánlátásával sok ember életének támasza lett? Erre a kérdésre is választ kapunk Szepes Mária Emberek és jelmezek című önéletrajzi regényében, amelyből először készül színházi előadás. A Ne kérdezd, ki voltam című darabot december 26-án mutatják be a Spirit Színházban Czeizel Gábor rendezésében, Igó Éva és Gyöngy Zsuzsa főszereplésével.  

tovább

A hűtőnket utáljuk a legjobban

A hűtőnket utáljuk a legjobban

A hűtőszekrényüket cserélnék le a legtöbben a beépített konyhagépek közül – derül ki a Fundamenta országos kutatásából.

tovább

Állatokat ment Curtis

Állatokat ment Curtis

Curtis, Laár András, Bányai Miklós az elsők között csatlakoztak a Share for Help. Mutasd meg, ki vagy! mozgalomhoz, mely a napokban indult útjára azzal a céllal, hogy „megfertőzze” az internetet a jóval.

tovább

Élményt karácsonyra!

Élményt karácsonyra!

A karácsonyi meghitt készülődést gyakran beárnyékolja a megfelelő ajándékok utáni ádáz hajsza. Márpedig mindenki szeretné megtalálni szeretteinek a legmegfelelőbb ajándékot. Azoknak szól a következő pár sor, akik unják a boltokban kígyózó sorokat, és szeretnének idén valami igazán különlegeset a fa alá tenni.

tovább