Hit és kaland: Zarándokutak a nagyvilágban

2017. október 5., csütörtök, 07:00

Zarándokolni annyit tesz, mint zarándokúton eljutni egy – vallási jelentőségű – zarándokhelyhez. Szimbolikus értelemben is használják, mégpedig az akarat kifejezésére, miközben a zarándoklás nem csak a lelket, hanem a testet is erősíti.

Hit és kaland: Zarándokutak a nagyvilágban

Csendet, elmélyültséget és erős önuralmat igényel – egyfajta meditációként is tekinthetünk rá. A zarándoklat célja több szintű: a fizikai mozgás kizökkenti a gyakorlót a hétköznapi élet körforgásából, s a változásra nyitottabbá, befogadóbbá teszi. A világszerte ismert zarándokhelyekre hívek és kalandorok millió jutnak el évente, és a szakrális élmény közben olyan lelki stációkat tapasztalnak meg, amelyek következtében többé nem lesznek ugyanazok az emberek, akik az út előtt voltak.

A leghíresebb spirituális vándorutak

Spanyol El Camino: évszázadok óta gyalogolnak ezen az ősrégi útvonalon az emberek Szent Jakab apostol sírjához (Santiago de Compostela maga az úti cél), egykor például Assziszi Szent Ferenc, vagy Dante is megtette az utat. A zarándokút szimbóluma a fésűkagyló, amelyet az út mentén mindenütt felfestettek.

Szent Jakab zarándokút: A spanyol egyház által felszentelt magyar szakasza a „nagy“ Caminonak, amelyet néhány lelkes magyar zarándok jelölt ki pár éve. Két út létezik egy közös céllal: a Camino Húngaro, amely a Zsámbéki-medencén, a Gerecse hegységen, majd a Kisalföldön és a Hanságon át megy át. Illetve a Camino Benedictus, amely a tihanyi bencés apátságtól indul, és mintegy 170 kilométer után ér a több mint 800 éves, gyönyörű, román kori lébényi Szent Jakab-templomhoz.

Via Francigena: Keresztény zarándokút Canterbury és Róma között, áthalad Anglián, Franciaországon, Svájcon és Olaszországon, teljes hossza kb. 1700 kilométer, nagyjából 80 szakasza van – a Toszkán tartományon például majdnem 400 kilométeren át vezet az út.

Szent Olaf útja, Norvégia: 641 km hosszú út, amelyet 2010 májusában vett fel az Európai Tanács az Európai Kulturális Útvonalak közé másodikként a zarándok utak közül (1987 Szent Jakab Útja volt az első).  Az Osló és Trondheim közti út csodálatos skandináv tájakon vezet át, Szent Olaf, a vikingből lett norvég király hittérítő állomásait érinti. Ő vezette be a keresztény hitet az országba, és személyesen térítette a lakosságot.

Mária út: Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, amely az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan olyan zarándokhelyekkel, mint Máriapócs, Celldömölk, Márianosztra, Esztergom vagy Zirc.

Forrás: www.zarandoklat.com

lélekbúvár zarándokút zarándoklás zarándokhely el camino szent jakab zarándokút via francigena szent olaf útja

2018 a Vénusz éve

2018 a Vénusz éve

Mit jelent ez? A Vénusz a kisebb szerencse, a szépség na meg persze a szerelem bolygója, de ettől még nem üti meg automatikusan mindenki a főnyereményt és az sem biztos, hogy megtalálja a nagy Ő-t. Azonban annyi biztos, hogy nagyobb eséllyel érezzük majd komfortosan magunkat, jobb szemünk lesz az Élet szépségeinek felfedezésére és többet invesztálunk a kapcsolatainkba.

tovább

Weisz Fanni háromszor: A szépségkirálynő, a sportoló és a szerelmes menyasszony

Weisz Fanni háromszor: A szépségkirálynő, a sportoló és a szerelmes menyasszony

Akik már találkoztak vele, azt mondják, nagyon szép és bizony: élőben is tökéletes az alakja! Aztán még azt is hozzáteszik, hogy mindig mosolyog, igazi örömember, akinek nagyon jó a közelében lenni. Mi Weisz Fanni ragyogó külsejének és magával ragadó személyiségének a titka?

tovább

Félelmek nélkül élni?

Félelmek nélkül élni?

Előbb utóbb mindenkiben kialakul bizonyos mértékű félelem az élet valamely területén, rányomva a bélyegét a mindennapokra, döntésekre. Észrevétlenül belénk ivódik, hogy mindig tartanunk kell valamitől: este, hogy nem tudunk elaludni, reggel, hogy elkésünk, napközben, hogy nem felelünk meg az elvárásoknak. Ha szép az idő, arra gondolunk: úgyis elromlik. Észre sem vesszük, hogy milyen gyakran csak a rossz jár a fejünkben, pedig félelmek nélkül igenis lehet élni. Csak nem könnyű.

tovább

5 felejthetetlen cseh úti cél őszre

5 felejthetetlen cseh úti cél őszre

Közelsége és számos látnivalója miatt Csehország sokoldalú kikapcsolódást ígér minden korosztály számára. Angol parkban sétálnánk, forró fürdőt vennénk, izgalmas múzeumokat látogatnánk, vagy csak egy sör mellett élveznénk a különleges hangulatot? Vágyjunk akármelyikre, Csehország városaival nem foghatunk mellé.

tovább