Hogyan válasszon kenyeret, ha cukorbeteg?

2017. május 22., hétfő, 07:00

A bőség zavarában sokszor nem könnyű megtalálni az ideális termékeket – ide tartozik például a kenyér is, amelyből számtalan fajtát találhatunk a boltok polcain. A témában Sárga Diána a Budai Endokrinközpont dietetikusa segít eligazodni.

Hogyan válasszon kenyeret, ha cukorbeteg?

A cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú az életmód orvoslás, így a személyre szabott mozgás- és étkezésterápia. A napi energia bevitel kb. 50-55%-nak szénhidrátokból - gabonafélék, hüvelyesek, gyümölcsök - kell állnia, amelyet kisebb mennységben bizonyos zöldségek és a tejtermékek is tartalmaznak. Az étrend összeállítása során a gabonafélék közül a teljes kiőrlésűeket kell előnyben részesíteni, a finomítottakkal szemben.

Teljes kiőrlésű és a finomított – melyiket válasszuk?

A teljes kiőrlésű gabonák olyan gabonaszemekből állnak, amelyek a feldolgozás előtt (pl. őrlés, aprítás) és után is közel ugyanolyan arányban tartalmazzák a gabonaszem három részét: a maghéját, a csíráját és a gabonaszem belső részét. Ezek közül a maghéj és a csíra tartalmazza a legtöbb rostot, vitamint és ásványi anyagokat. A teljes kiőrlésű élelmiszerek teljes kiőrlésű gabonákból előállított vagy azt tartalmazó termékek. A finomított gabonák feldolgozása során eltávolítják a maghéjat és a csírát, így velük együtt a rostok, vitaminok ásványi anyagok kb. 80%-át, és főleg a fehérjében és keményítőben gazdag magbél marad meg. Ezért a belőlük készített termékeknek is alacsonyabb tápértéke.

Egészségügyi jelentőség

A teljes kiőrlésű termékeknek jelentős szerepük van a cukorbetegségben, hiszen glikémiás-indexük általában alacsony, így kevésbé emelik meg a vércukor- és az inzulinszintet. Ezen kívül kutatások kimutatták, hogy csökkentik a nyugati társadalmakra jellemző szív- és érrendszeri betegségek, gyomor-bélrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Szerepük van a székrekedés megelőzésében és kezelésében, az ideális testsúly megőrzésében, kialakításában és a fogyásban.

Kenyérválasztás a cukorbetegségben

A cukorbetegnek sem kell lemondaniuk a kenyérről, viszont fontos, hogy a számukra megfelelő kenyeret vásárolják meg.

   „Érdemes megnézni, hogy mi áll élelmiszercímkén, mert az sokat elárul a termékről”- javasolja a szakértő.

   „A választás során figyelembe kell venni, hogy legalább a kenyér fele magas rosttartamú lisztből álljon – ilyen például a teljes kiőrlésű búzaliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, graham liszt, teljes kiőrlésű rozsliszt. Az összetevők között figyelni kell arra, hogy mi áll első helyen, mert abból tartalmaz legtöbbet a termék. Továbbá, érdemes egy pillantást vetni a rosttartalomra is, mert az is árulkodik a termékről. Egy búzalisztből készült kenyér rosttartalma például kb. 2 g/100 g, míg a magas százalékban teljes kiőrlésű lisztet tartalmazóké a 11 g/100g-ot is elérhetik” – teszi hozzá Sárga Diána, dietetikus.

Azt is kiemeli: szerencsére ma már nagyon sokféle ízletes magas rosttartalmú kenyér kapható. A választék miatt valóban nem egyszerű kiválasztani a legideálisabbat, azonban ha valaki megtanulja, mire kell ügyelni, akkor nem is lesz olyan ördöngös feladat. Ha pedig valamilyen újdonságra vágyunk, nyugodtan próbálkozhatunk az otthoni kenyérsütéssel, amely során szintén a liszt legalább 50%-a magas rosttartalmú legyen.

A csökkentett szénhidrát tartalmú kenyerekkel óvatosan kell bánni, különösen azoknak, akiknek fontos a cukorbetegség kezelésében a testsúlycsökkentés, mert a szénhidrát csökkentésével némelyik kenyérnek magasabb lesz a zsírtartalma.

Forrás: Budai Endokrinközpont

egészség ízlelő diabétesz cukorbetegség kenyér

Tízből négy kibertámadásnak már az egészségügy a célpontja

Tízből négy kibertámadásnak már az egészségügy a célpontja

Egyre terjednek az egészségügyben a vezeték nélküli eszközök - pacemakerek, beültethető inzulinpumpák -, mivel használatuk nem igényel állandó orvosi felügyeletet, és műtéti beavatkozás nélkül is könnyen programozhatók. Éppen ezért éri egyre több támadás ezeket a szerkezeteket: ma már tíz kibertámadásból négynek az egészségügyi szféra a célpontja.

tovább

Maradj fitt és energikus az irodában is!

Maradj fitt és energikus az irodában is!

A szabadságolásokból hazatérve sokak életébe ismét beköszönt az irodai élet, és ezzel együtt a mozgáshiány, az ülőmunka és az egészségtelen táplálkozás. De nem kell ennek így lennie, pár apró trükkel sokat tehetünk azért, hogy komfortosan, vitálisan érezzük magunkat a négy fal között is. Összeállításunk segít abban, hogy ősszel is a legjobb formádat hozd!

tovább

Mammográfia vagy emlő ultrahang: mikor melyikre van szükség?

Mammográfia vagy emlő ultrahang: mikor melyikre van szükség?

Az emlőrákot korán kell felfedezni, mert a korai diagnózis életet ment. A betegség felismerése műszeres vizsgálattal történik: röntgen mammográfiával és emlő ultrahang vizsgálattal. Hogy mikor melyiket érdemes alkalmazni, azt dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa magyarázza el.

tovább

Öt módszer arra, hogyan segítheted gyermeked lelki egészségét

Öt módszer arra, hogyan segítheted gyermeked lelki egészségét

Október 10. a Lelki Egészség Világnapja, ezért a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program a kicsik testi és lelki egészségének támogatójaként öt tippet ajánl a szülőknek arra, hogyan tehetnek gyermekük lelki egyensúlyáért a mindennapokban.

tovább