Intelligens autók

2017. október 2., hétfő, 10:30

Az intelligens közlekedési eszközök, irányítórendszerek nem csupán abban segítenek, hogy kisebb dugók és jobb levegőminőség legyen városainkban, hanem a lelkünkkel is jót tesznek.

Intelligens autók

Ez olyan pasis dolog, legyint sok nő, amikor az önvezető autók, a műholdas forgalomirányítás kerül szóba. Valóban az volna? Képzeld el, hogy miként indulna egy téli reggeled ezekkel az eszközökkel. Például úgy, hogy alhatsz 20 perccel tovább, mert a továbbiakban megspórolhatod ezt az időt. Míg a gyerek uzsonnáját pakolod össze, üzensz az autódnak, hogy kezdje bemelegíteni a motort és az utasteret, valamint a megadott időben álljon ki a garázsból, és várakozzon a kaputok előtt.

Fújhat a sarki szél, ti gyorsan beugrotok az autóba, és indultok az iskolához. Nem kell idegeskedned a havaseső miatt, mert az autó jobban képes megválasztani a követési távolságot és szükséges fékutat az aktuális időjárás függvényében, mint a legtechnikásabb sofőr.

Útközben eszedbe jut, hogy nem húztad ki a vasalót a konnektorból. A mobiltelefonoddal rácsatlakozol a lakásfigyelő kamerarendszerre, és azon keresztül meg tudod nézni, hogy bizony, tényleg ez a helyzet. Semmi vész, néhány gombnyomás, és máris kikapcsoltad a távolból is működtethető okoskonnektort.

Az iskolánál kiteszed a gyereket, az autó vezérlőpaneljén megadod az új célállomást, a munkahelyedet. Mivel a kocsi a műholdas forgalomirányítástól tudja, hogy a szokásos útvonalon baleset miatt dugó van, ezért kis kerülővel közelíti meg az irodát. Te közben a hátsó ülésen nyugodtan kisminkeled magad, és a táblagépen még egyszer végigfutod a reggeli értekezlet témáját.

A munkahelyed előtt kiszállsz a kocsiból, amely szépen hazafurikázza magát. Délután választhatsz: ha megcsúsztál a munkával, a mobilodon üzensz az autónak, hogy önállóan menjen el a gyerekért az iskolába, és utána hozza el őt a munkahelyedre, mert még el kell mennetek csizmát vásárolni. Közben az autó keres magának egy parkolóhelyet a bevásárlóközpont garázsában, ennek díját az érzékelők ráterhelik a mobiltárcádra, nem kell sorba állnod a parkolóautomatánál. Ha nem érzed magad túl fáradtnak, hazafelé vezetheted magad is az autót, de a garázsba csak álljon vissza önvezető üzemmódban, úgyis szűkös a hely a kiszálláshoz.

De az is lehet, hogy nem saját, hanem másokkal közös tulajdonban lévő autonóm gépjárművel fogsz közlekedni, amely az előzetesen egyeztetett igényeitek alapján ogja egyszerre 3-4 család utazási igényeit kiszolgálni.

A világ afelé tart, hogy a közlekedés ne káosz, hanem harmonikus együttműködés legyen a résztvevők számára. Az intelligens forgalomirányítás a csomópontokon áthaladó járművek számát, az esetlegesen kialakuló krízishelyzeteket figyeli, és ennek megfelelőn állítja át a forgalmi lámpákat, jelzéseket. Nemcsak az egyéni, hanem a tömegközlekedés is hasznot húz az internettel összekapcsolt okoseszközökből. A budapestiek már ma is láthatják a mobiltelefonjukon, hogy szaporázniuk kell-e a lépteiket a megállóig, hogy elcsípjék az érkező buszt, vagy elég sétálniuk odáig.

Az élhető városokban a légszennyezés visszaszorítása kulcskérdés lesz. Már az imént vázolt közösségi (megosztott) és tömegközlekedés is nagyban hozzájárul a károsanyag-kibosátás csökkentéséhez, de a mindinkább terjedő hibrid- vagy elektromos meghajtású járművek tovább mérsékelhetik a légszennyezés mértékét. 

Szemléletváltás felé haladunk, átértékeljük eddigi igényeinket az új életstílus fényében. Az intelligens közlekedési módok másfajta hozzáállást kívánnak a városlakóktól is. Talán eleinte nehéz lesz megszokni, hogy rábízzuk magunkat az önirányító rendszerekre, de az általuk nyújtott kényelem és biztonság olyan terhet vesz le a vállunkról, amelynek nagyságával esetleg nem is vagyunk tisztában. Volna kedved esténként nem hullafáradtan, hanem mosolygósan hazaérkezni?

zöld vonal intelligens autók önvezető autó intelligens közlekedés okoseszköz

Digitális edzőtársak

Digitális edzőtársak

Mind a testedzés, mint az utána következő pihenés során nagy segítségünkre lehetnek a különféle digitális eszközök, legyen szó szívritmusmérésről, levegőmonitorozásról vagy újszerű sporteszközökről.

tovább

Kényelmet kínálnak az okosotthonok

Kényelmet kínálnak az okosotthonok

Míg mi csak nappal vagyunk online, az internetre csatlakoztatott eszközökkel felturbózott lakás 24 órában aktív, hogy így könnyítse meg számunkra a hétköznapi teendők elvégzését.

tovább

Így készítsd fel a gyepet a télre!

Így készítsd fel a gyepet a télre!

Az enyhe szeptember ideális a pázsitgondozáshoz. Ha most foglalkozol vele pár napot, tavaszra meghálálja.

tovább

Te még nem fürdővízzel öntözöd a kertet?

Te még nem fürdővízzel öntözöd a kertet?

A talajjavítástól az öntözésig számtalan folyékony konyhai alapanyagot és hulladékot felhasználhatunk a kertünkben.

tovább