Intelligens autók

2017. október 2., hétfő, 10:30

Az intelligens közlekedési eszközök, irányítórendszerek nem csupán abban segítenek, hogy kisebb dugók és jobb levegőminőség legyen városainkban, hanem a lelkünkkel is jót tesznek.

Intelligens autók

Ez olyan pasis dolog, legyint sok nő, amikor az önvezető autók, a műholdas forgalomirányítás kerül szóba. Valóban az volna? Képzeld el, hogy miként indulna egy téli reggeled ezekkel az eszközökkel. Például úgy, hogy alhatsz 20 perccel tovább, mert a továbbiakban megspórolhatod ezt az időt. Míg a gyerek uzsonnáját pakolod össze, üzensz az autódnak, hogy kezdje bemelegíteni a motort és az utasteret, valamint a megadott időben álljon ki a garázsból, és várakozzon a kaputok előtt.

Fújhat a sarki szél, ti gyorsan beugrotok az autóba, és indultok az iskolához. Nem kell idegeskedned a havaseső miatt, mert az autó jobban képes megválasztani a követési távolságot és szükséges fékutat az aktuális időjárás függvényében, mint a legtechnikásabb sofőr.

Útközben eszedbe jut, hogy nem húztad ki a vasalót a konnektorból. A mobiltelefonoddal rácsatlakozol a lakásfigyelő kamerarendszerre, és azon keresztül meg tudod nézni, hogy bizony, tényleg ez a helyzet. Semmi vész, néhány gombnyomás, és máris kikapcsoltad a távolból is működtethető okoskonnektort.

Az iskolánál kiteszed a gyereket, az autó vezérlőpaneljén megadod az új célállomást, a munkahelyedet. Mivel a kocsi a műholdas forgalomirányítástól tudja, hogy a szokásos útvonalon baleset miatt dugó van, ezért kis kerülővel közelíti meg az irodát. Te közben a hátsó ülésen nyugodtan kisminkeled magad, és a táblagépen még egyszer végigfutod a reggeli értekezlet témáját.

A munkahelyed előtt kiszállsz a kocsiból, amely szépen hazafurikázza magát. Délután választhatsz: ha megcsúsztál a munkával, a mobilodon üzensz az autónak, hogy önállóan menjen el a gyerekért az iskolába, és utána hozza el őt a munkahelyedre, mert még el kell mennetek csizmát vásárolni. Közben az autó keres magának egy parkolóhelyet a bevásárlóközpont garázsában, ennek díját az érzékelők ráterhelik a mobiltárcádra, nem kell sorba állnod a parkolóautomatánál. Ha nem érzed magad túl fáradtnak, hazafelé vezetheted magad is az autót, de a garázsba csak álljon vissza önvezető üzemmódban, úgyis szűkös a hely a kiszálláshoz.

De az is lehet, hogy nem saját, hanem másokkal közös tulajdonban lévő autonóm gépjárművel fogsz közlekedni, amely az előzetesen egyeztetett igényeitek alapján ogja egyszerre 3-4 család utazási igényeit kiszolgálni.

A világ afelé tart, hogy a közlekedés ne káosz, hanem harmonikus együttműködés legyen a résztvevők számára. Az intelligens forgalomirányítás a csomópontokon áthaladó járművek számát, az esetlegesen kialakuló krízishelyzeteket figyeli, és ennek megfelelőn állítja át a forgalmi lámpákat, jelzéseket. Nemcsak az egyéni, hanem a tömegközlekedés is hasznot húz az internettel összekapcsolt okoseszközökből. A budapestiek már ma is láthatják a mobiltelefonjukon, hogy szaporázniuk kell-e a lépteiket a megállóig, hogy elcsípjék az érkező buszt, vagy elég sétálniuk odáig.

Az élhető városokban a légszennyezés visszaszorítása kulcskérdés lesz. Már az imént vázolt közösségi (megosztott) és tömegközlekedés is nagyban hozzájárul a károsanyag-kibosátás csökkentéséhez, de a mindinkább terjedő hibrid- vagy elektromos meghajtású járművek tovább mérsékelhetik a légszennyezés mértékét. 

Szemléletváltás felé haladunk, átértékeljük eddigi igényeinket az új életstílus fényében. Az intelligens közlekedési módok másfajta hozzáállást kívánnak a városlakóktól is. Talán eleinte nehéz lesz megszokni, hogy rábízzuk magunkat az önirányító rendszerekre, de az általuk nyújtott kényelem és biztonság olyan terhet vesz le a vállunkról, amelynek nagyságával esetleg nem is vagyunk tisztában. Volna kedved esténként nem hullafáradtan, hanem mosolygósan hazaérkezni?

zöld vonal intelligens autók önvezető autó intelligens közlekedés okoseszköz

Ablakcsere nélkül is sokat spórolhatsz a fűtésen

Ablakcsere nélkül is sokat spórolhatsz a fűtésen

Új nyílászárókkal akár 25 százalékot spórolhatsz a fűtésen, de amíg ez megtörténik, néhány trükkel is beljebb leszel.

tovább

Új csizma? Új szőnyeg? Szellőztesd ki!

Új csizma? Új szőnyeg? Szellőztesd ki!

Új kutatás figyelmeztet arra, hogy a kereskedelmi árukon égésgátlóként használt vegyszerek veszélyesek a családalapítás előtt álló nőkre. Ezek a kemikáliák mindenhol jelen vannak, fortély kell az elkerülésükhöz.

tovább

Óraátállítás: Áldás, vagy átok?

Óraátállítás: Áldás, vagy átok?

Energiamegtakarítás? Egy órával több természetes fény? Kevesebb baleset és bűncselekmény? Talán nem is gondolnánk, de mindezekre egyformán hat az óraátállítás! Ahogy a szervezetünkre is.

tovább

Digitális edzőtársak

Digitális edzőtársak

Mind a testedzés, mint az utána következő pihenés során nagy segítségünkre lehetnek a különféle digitális eszközök, legyen szó szívritmusmérésről, levegőmonitorozásról vagy újszerű sporteszközökről.

tovább