Két magyar séf is bejutott a S.Pellegrino Young Chef 2018 kelet-európai elődöntőjébe

2017. június 16., péntek, 08:45

Egyre nagyobb az érdeklődés a S.Pellegrino globális versenye iránt, amely évről-évre fiatal tehetségeket szólít meg a világ minden tájáról.

Két magyar séf is bejutott a S.Pellegrino Young Chef 2018 kelet-európai elődöntőjébe

Hosszú még az út a S.Pellegrino Young Chef 2018 döntőjéig, de a világ huszonegy régiójának tíz-tíz elődöntőse most egy lépéssel közelebb került hozzá. Őket választották ki több mint 90 ország sok ezer jelentkezője közül, akik mindannyian szerencsét akartak próbálni a S.Pellegrino világ legjobb fiatal séfjét felkutató globális versenyén. A verseny kiváló alkalom arra, hogy a világ kulináris tehetségei találkozzanak, inspirálódjanak és új gasztrokultúrákat ismerjenek meg.

A kelet-európai régió két magyar elődöntőse és táljai:

 • Botos András, a székesfehérvári Diófa Étterem sous chef-je

Galamb magyar rakott burgonyával, céklával és répával

 • Sándor Rodrigo, a szegedi Sanzon Étterem Chef de Partie-ja
  „Szeged”

A fiatal séfek táljait az olasz konyha elsőszámú nemzetközi oktató- és tréningcentruma, az ALMA felelős szakértői értékelték öt Aranyszabály alapján: összetevők, technika, eredetiség, szépség és üzenet.

   „Immár harmadik éve feladatunk, hogy kiválasszuk a régiós elődöntőkön résztvevő fiatal séfeket, ám mind a mai napig elképeszt minket a fiatal tehetségekben rejlő szakértelem és szenvedély a minőségi ételek iránt” – mondta el Andrea Sinigaglia, az ALMA menedzsere. –
   „Nagyon nehéz régiónként mindössze 10 középdöntőst kiválasztani, hiszen rengeteg figyelemre méltó tehetség jelentkezik. A mi felelősségünk, hogy a jelöltekkel éreztesssük a verseny hitelességét és nevelő célzatát. A S.Pellegrino Young Chef nemcsak egy esély a kiemelkedésre, hanem lehetőség nemzetközi tapasztalatszerzésre is.”

Júniustól decemberig az egyes régiók középdöntősei helyi fordulókon mérhetik össze tudásukat. Minden régióban egy független, ismert séfekből álló zsűri értékeli a középdöntősök táljait, és az öt Aranyszabály alapján kiválasztja a legjobbat. A közép-európai helyi döntőre 2017 október 17-én, Varsóban kerül sor.

December végéig kiválasztják azt a 21 fiatal séfet, akik képviselhetik régiójukat a verseny döntőjében, 2018 júniusában. Minden döntős mellé kijelölnek egy mentor séfet is – a helyi zsűrik egy tagját – aki segíti a séfeket táljuk tökéletesítésében, valamint támogatja őket a nemzetközi döntőre való felkészülésben. Idén egy magyar séf, Wolf András is a kelet-európai régió mentorai között lesz. Wolf András 2009 óta a New York Kávéház és a Salon étterem konyhafőnöke. Számos szakmai sikere mellett 2013-ban a Gault Millau étteremkalauz az év konyhafőnökének választotta. Tagja a Bocuse d’Or Akadémiának és alapítója a Pannon Gasztronómia Akadémiának.

   "Hatalmas élmény volt tavaly részt venni és eljutni a döntőig a S.Pellegrino Young Chef rangos nemzetközi versenyén, mert kiváló versenytársaimnak és mentoromnak köszönhetően hasznos tapasztalatokkal gazdagodtam”- mesélte Sándor Rodrigo, a S.Pellegrino Young Chef 2016-os évadának közép-európai döntőse, valamint az  idei évad közép-európai középdöntőse.
   „A verseny a mai napig hatással van a munkámra, inspirál a mindennapokban, ezért neveztem idén is, és izgatottan várom, hogy most milyen kihívásokkal állít majd szembe.”

Az exkluzív tartalmak iránt érdeklődők és a fine dining kedvelői a versenyről a www.sanpellegrino.com, valamint a S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott www.finedininglovers.com online magazin oldalán találhatnak információkat.

A régió 10 elődöntőse:

 • Botos András, a Diófa Étterem sous chef-je  – Székesfehérvár, Magyarország
  Galamb magyar rakott burgonyával, céklával és répával
 • Sándor Rodrigo, a szegedi Sanzon Étterem Chef de Partie-ja
  Szeged
 • Andrej Simic, a Bistro Grad séfje – Belgrád, Szerbia
  Erdei tollak
 • Jan Kilański, a Główna Osobowa sous chef-je  – Gdynia, Lengyelország
  Lengyel nyúl
 • Ljubisa Pljevaljcic, az Oxalls séfje – Belgrád, Szerbia
  Út az umami felé
 • Łukasz Wącirz, a "Natura" séfje a Rosevia Resortban – Rozewie, Jastrzebia Gora, Lengyelország
  Vissza a gyökerekhez – a sziléziai savanykás leves dekonstrukciója
 • Marcin Popielarz, a White Rabbit Étterem séfje – Gdanszk, Lengyelország
  Hering
 • Milosz Grabowski, a Restauracja Pod Roz séfje – Krakkó, Lengyelország
  Füstölt kacsamell, borscs, céklasaláta konfitált szívvel dukkah-val és gyömbéres pecsenyelével
 • Mojmir Marko Šiftar, a Hotel & Restaurant Skipass séfje –  Kranjska Gora, Szlovénia
 • Stefan Barca, a Bistro Grad Hometown Food sous chef-je – Belgrád, Szerbia
  A mangalicasertés sötét oldala
Forrás: FLOW PR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hírek gasztrokultúra verseny világ legjobb fiatal séfje s.pellegrino

Új táplálkozási ajánlás gyerekeknek

Új táplálkozási ajánlás gyerekeknek

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a 6-17 évesek számára.

tovább

Az apró segítség idén is több ezer család számára jelent örömöt

Az apró segítség idén is több ezer család számára jelent örömöt

Véget ért a Procter & Gamble, a SPAR Magyarország és a Magyar Vöröskereszt közös jótékonysági programja. Az „Apró segítség, hatalmas öröm” nevű adománygyűjtő akció tavaly rendkívül nagy sikerrel futott, az eredmény azonban idén még ezt is túlszárnyalta.

tovább

Nem lehet mindenkinek malaca!

Nem lehet mindenkinek malaca!

Rupert, a hős kismalac, aki megmentette gazdája életét a néma gyilkostól tovább harcol a szén-monoxid ellen, ugyanis egy nyereményjáték kampány keretében hívja fel a figyelmet a szén-monoxid veszélyére. A „Nem lehet mindenkinek malaca!” nevű pár hetes kampányban azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen eszközök révén tudunk védekezni a színtelen, szagtalan gáz ellen.

tovább