Öt tipp a boldog és kiegyensúlyozott gyermek neveléséhez

2017. szeptember 29., péntek, 12:35

Kétségtelen, hogy a szülői gondozás egyidejűleg a legnehezebb és legkifizetődőbb feladat, amit felnőttként vállalunk. Feszült, türelmetlen, teljesítmény-centrikus világban élünk, ahol elvárják tőlünk, hogy mindig kiegyensúlyozottak, boldogok és tökéletes szülők legyünk. De mit jelent a tökéletesség? Valóban ettől lesz boldog a gyermek?

Öt tipp a boldog és kiegyensúlyozott gyermek neveléséhez

Az okoseszközök irányította világban nem könnyű feladat úgy nevelni a gyermekeinket, hogy magabiztos, egészséges önbecsüléssel léphessék át a felnőtté válás kapuját. Nehéz feladat, ugyanakkor nem lehetetlen. Ha szeretetteljes, elfogadó, bátorító családban nő fel, neki sem lesz nehéz tartani a lépést ebben a rohanó világban. Elsősorban az alapokat kell neki megmutatni és megadni, amelyek által magabiztosabbá, önállóvá és egészséges mentalitású felnőtté válik. Ez ad neki egy olyan erős várat a mindennapi élethez, amely lerombolhatatlan és végig kíséri, végig segíti az élete során. Íme az öt legfontosabb dolog:

1. Szeretetteljes és támogató környezet

Türelem, figyelem, elfogadó és támogató hozzáállás, gyermekünk egyedi és megismételhetetlen személyiségének az értékelése, mind-mind elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermek lelki-testi egyensúlya harmóniában legyen. Egy olyan gyermek, aki szeretetet kap és értékesnek érzi magát, aki érzi, hogy tisztelik, hogy figyelnek rá, ezeket fogja viszonozni felnőttként, illetve mindez erősíti a szülő-gyermek bizalmi kapcsolatát is. Nem mellesleg iskolásként könnyen szerez barátokat, nyitottá válik és ez az, ami szintén segíti az egészséges önbizalom kialakulását.

2. Példamutatás

Legegyszerűbb módja annak, hogy utat mutassunk gyermekeinknek. Nem kell húsklopfolóval beleverni a gyerek fejébe, hogyan kell viselkednie, milyen értékrend mentén kell élnie. A gyermek arra van ráhangolva, amilyenek mi magunk vagyunk, nem pedig arra, amit mondunk neki. Sőt, nem egy kutatás bizonyította már, hogy a gyermekek automatikusan átveszik az érzelmi energiáinkat, gondolkodásunkat, beállítódásainkat. A legjobbat tehát akkor tudjuk nyújtani gyermekeinknek az egészséges és magabiztos fejlődése útján, ha úgy élünk, amit át szeretnénk nekik adni.

3. Dicséret

Ha folyton dicsérjük gyermekünket, egy idő után azt érezheti, hogy csak akkor jó, ha kimagaslót tesz, és önmagának is csak akkor tud pozitív visszacsatolást adni, ha megkapja érte a dicséretet. Mindig szüksége lesz egy másik – számára fontos fél – visszajelzésére ahhoz, hogy kellő önbizalma és önbecsülése legyen a továbbiakban. Ezeket a visszaigazolásokat pedig nemcsak gyermekként kéri, hanem felnőttként is szüksége lesz rájuk. A munkahelyén a felettesétől a magánéletben pedig a társától. Ezt a negatív ráhatást úgy tudjuk elkerülni leginkább, ha a dicséreteinkben nem azt hangsúlyozzuk, hogy mi vagyunk rá büszkék, hanem saját maga legyen büszke az elért eredményeire. „Légy büszke magadra. Igazán remek dolgot tettél. Fantasztikus, amit elértél.” Dicsérjük az erőfeszítést, a kemény munkát, a kitartást, amelynek elérése többet jelent, mint az eredmény.

4. Szabadság

A boldogság nagyban függ attól az érzéstől, hogy amit teszünk az fontos, és mások is értékelik. Ezeket az érzéseket már kisgyermekkorban elültethetjük gyermekeinkben, ha őket is bevonjuk a mindennapi teendőkbe. Ha szeret szervezni, engedjük meg neki, hogy válogassa ki az evőeszközöket. Ha gondoskodó típus, segítsen a terítésben, vagy ha van kistestvér, az ő gondozásában. Mindaddig, amíg érzi, ő is hozzájárul a családban végbemenő dolgokhoz, nő benne a bizalom érzése a szülők iránt, erősödik a kapcsolata a családdal, és eme két dolog a tartós boldogság két előfeltétele.

5. Hála érzésének gyakorlása

Végül a boldogság-kutatásában végzett vizsgálatok összekapcsolják a kiegyensúlyozott, boldog élet kialakulását a hála érzésével. Ezt az attitűdöt is már kora kisgyermekkorban ki tudjuk fejleszteni a gyermekeinkben saját példáinkon keresztül. Igyekezzünk naponta többször megköszönni másoknak, amiben segítettek nekünk, lássuk meg a szépséget és a jót mindenben, és legyünk hálásak érte. Számos kutatás igazolta, hogy azok az emberek, akik hálával viszonyulnak környezetükhöz, sokkal optimistábbak, boldogabbak és könnyebben elérik céljaikat.

Sok más érdekesség is kiderül még a boldog és kiegyensúlyozott élet megalapozásáról, fejlesztéséről és fenntartásáról az OK vagyok! Konferencián, amelynek címe „Így nevelj tehetséget!”, s amely a 6-18 éves korosztály fejlesztéséről szól. A program a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat, fejlesztési szakembereket célozza, például azzal, hogyan lehet valóban okosan tudást átadni az okos eszközökkel, milyen tudást érdemes megszerezni a fiataloknak és egyáltalán, a versenyistállók világában, hogyan lehet boldog gyermeket nevelni?

A jövőről annyit biztosan tudunk, hogy a jelenleginél is fontosabbá válik a digitális tudás, az érzelmi intelligencia, a kreativitás, az együttműködési készség: ezek fejlesztéséhez praktikus tippekkel, jól használható módszerekkel készülnek az előadók. A november 11-i program részletei itt olvashatók: http://www.okvagyok.hu/igy_nevelj_tehetseget

családi kör gyerek nevelés kiegyensúlyozott gyermek

Hogyan neveljük jól a digitális bennszülött gyermekeket?

Hogyan neveljük jól a digitális bennszülött gyermekeket?

Gyermekeink olyan világban nőnek fel, ahol a közösségi média, a mobiltechnológia és az online közösségek alapvető fontosságúak a kommunikáció, a tanulás és a fejlesztés útján. Szinte természetes, hogy felelős szülőkként félelmet érzünk az internet nyújtotta nyitottság és kontroll-nélküliség miatt, de tenni ellene csak úgy tudunk, ha elfogadjuk ezt, és mindenki szempontjából kihozzuk belőle a legjobbat.

tovább

Iskolás gyerekek szobája - 5 tipikus hiba

Iskolás gyerekek szobája - 5 tipikus hiba

Az iskoláskor új igényeket teremt a gyerekszoba berendezésében. A szülők feladata ilyenkor egy tanulásra és pihenésre egyaránt alkalmas szoba kialakítása. A berendezés során könnyű elkövethetni olyan hibákat, amelyek negatívan hathatnak nemcsak a gyermek egészségére, hanem iskolai teljesítményére is. Íme, a leggyakoribbak.

tovább

Becsöngettek

Becsöngettek

Szeptemberben a családosok élete az iskolakezdés körül forog. A kihívás, hogy a gyermek és a felszerelés is időben készen álljon, próbára teszi a szervezőképességünket. Az iskolakezdés kapcsán körbejártuk, mivel könnyíthetjük meg gyermekünk életét a következő tíz hónapban, milyen eszközök és módszerek könnyíthetik meg a tanulást.

tovább

Hogyan vedd rá a gyereket a gyümölcs- és zöldségevésre?

Hogyan vedd rá a gyereket a gyümölcs- és zöldségevésre?

Anyaként sokat foglalkozunk gyermekeink megfelelő táplálkozásával. A nyári szünet még extra kihívásokkal is jár: ilyenkor több energiára van szükségük, hogy bírják szusszal a sok rohangálást, játékot. Ha elég rafináltak vagyunk, könnyen rávehetjük őket, hogy megegyék a napi zöldség- és gyümölcsadagot!

tovább