Ragaszkodj hozzá! Avagy: miért jó tartós párkapcsolatban élni?

2017. július 31., hétfő, 07:00

Hogyan lesz két szuverén félből egy pár? Miképpen válik „Mi”-vé az „Én” és a „Te”? Mitől érezzük úgy, hogy minden esténket vele akarjuk eltölteni évek, évtizedek múltán is?

Ragaszkodj hozzá! Avagy: miért jó tartós párkapcsolatban élni?

Természetes „jelenség”, hogy a kezdeti lángolás két ember között elcsitul idővel, ám a szerelem nem vész el, csak átalakul: az idő előrehaladtával új érzelmek kerülnek felszínre, mint például az elfogadás, a bizalom vagy a ragaszkodás érzése. Olyan érzések ezek, amelyeket csak egy boldog párkapcsolatban lehetséges megélni.

Ha a másik elfogad minket, akkor nem kell minden helyzetben tökéletesnek lennünk előtte, bármilyen problémával fordulhatunk hozzá, ahogy ő is kikérheti a véleményünket egy-egy fontos ügyben. A megfelelő kommunikáció és egymás megértése is nélkülözhetetlen szerepet játszik egy hosszú táv, harmonikus párkapcsolatban, ahol a felek fél szavakból is megértik egymást. Egy szerelmen alapuló párkapcsolat szintén fontos pillére a szeretet és a megértés mellett a szeretkezés is – amikor forró éjszakát élünk át évek után is azzal, aki a legközelebb áll a szívünkhöz, akivel kölcsönösen megbízunk egymásban.

De vajon minek köszönhetjük, hogy egyre jobban kötődünk ahhoz a bizonyos „másik felünkhöz”, aki elfogad, aki félszavakból is megért, és aki boldoggá tesz minket? A válaszok többek közt a testünkben lejátszódó biokémiai folyamatokban rejlenek: azaz léteznek racionális – a szerelem és a szexualitás legkülönfélébb vetületeit felsorakoztató – magyarázatok is arra, miért érezzük magunkat jobban párban. Szóval mi is történik, ha szerelmesek vagyunk? Hány kalóriát éget el egy jó szex? Mennyivel élnek tovább a stabil párkapcsolatban élők? Mennyivel élnek tovább a stabil párkapcsolatban élők? És mi történik a szívünkkel, ha egymás szemébe nézünk?

lélekbúvár párkapcsolat

„Minden felesleges kiló teher”

„Minden felesleges kiló teher”

Minden várakozást felülmúlt BAJI BALÁZS, aki bronzérmet szerzett a 110 méteres gátfutás döntőjében a londoni atlétikai világbajnokságon. Az állatorvosként is praktizáló magyar sprintert a verseny utáni első hazai nyilvános rendezvényén, a Scitec által támogatott siófoki Fitt Plázson kérdeztük pályafutása eddigi legnagyobb sikeréről és arról, mi minden szükséges annak eléréséhez.

tovább

Utazás a lelkünkhöz

Utazás a lelkünkhöz

Sokféle elvárást fűzünk ahhoz a pár naphoz, amelyet vakációnak nevezünk. Ilyenkor főleg a vízparti kalandokat keressük, pedig olykor pár nap csendes elvonulás is érdekes élményekkel gazdagíthat. Lássuk, milyen módokon születhetünk újjá a nyáron!

tovább

Megszoksz vagy megszöksz?

Megszoksz vagy megszöksz?

Egy nyaralás sokunk fejében egyenlő az önfeledt kikapcsolódással: egy olyan héttel, amikor magunk mögött hagyjuk a szürke hétköznapokat és végre kettesben lehetünk a párunkkal. Ez azonban nem hoz mindig felüdülést - egyesek elmérgesedett viszonnyal és a szakítás gondolatával térnek haza. Mikor segít egy nyaralás és mikor jelenti az utolsó cseppet a pohárban?

tovább

Nyár, munka, magánélet – De milyen sorrendben?

Nyár, munka, magánélet – De milyen sorrendben?

Itt a nyár, egy végre pihentetőbb időszak. Vagy mégsem? Hiszen mind tudjuk: lehetetlen teljesen elszakadni a munkahelyi teendőktől. A segítségkérés, előredolgozás általában csak ideiglenes megoldást jelent. Sőt, a fontos hívásokat kénytelenek vagyunk a szabadságunk ideje alatt is fogadni. Mégis, hogyan teremtsünk egyensúlyt a munkánk és a jól megérdemelt pihenés között? Íme, néhány segítő tipp Andrea Dekkertől, a Trunstone szerzőjétől:

tovább