Ragaszkodj hozzá! Avagy: miért jó tartós párkapcsolatban élni?

2017. július 31., hétfő, 07:00

Hogyan lesz két szuverén félből egy pár? Miképpen válik „Mi”-vé az „Én” és a „Te”? Mitől érezzük úgy, hogy minden esténket vele akarjuk eltölteni évek, évtizedek múltán is?

Ragaszkodj hozzá! Avagy: miért jó tartós párkapcsolatban élni?

Természetes „jelenség”, hogy a kezdeti lángolás két ember között elcsitul idővel, ám a szerelem nem vész el, csak átalakul: az idő előrehaladtával új érzelmek kerülnek felszínre, mint például az elfogadás, a bizalom vagy a ragaszkodás érzése. Olyan érzések ezek, amelyeket csak egy boldog párkapcsolatban lehetséges megélni.

Ha a másik elfogad minket, akkor nem kell minden helyzetben tökéletesnek lennünk előtte, bármilyen problémával fordulhatunk hozzá, ahogy ő is kikérheti a véleményünket egy-egy fontos ügyben. A megfelelő kommunikáció és egymás megértése is nélkülözhetetlen szerepet játszik egy hosszú táv, harmonikus párkapcsolatban, ahol a felek fél szavakból is megértik egymást. Egy szerelmen alapuló párkapcsolat szintén fontos pillére a szeretet és a megértés mellett a szeretkezés is – amikor forró éjszakát élünk át évek után is azzal, aki a legközelebb áll a szívünkhöz, akivel kölcsönösen megbízunk egymásban.

De vajon minek köszönhetjük, hogy egyre jobban kötődünk ahhoz a bizonyos „másik felünkhöz”, aki elfogad, aki félszavakból is megért, és aki boldoggá tesz minket? A válaszok többek közt a testünkben lejátszódó biokémiai folyamatokban rejlenek: azaz léteznek racionális – a szerelem és a szexualitás legkülönfélébb vetületeit felsorakoztató – magyarázatok is arra, miért érezzük magunkat jobban párban. Szóval mi is történik, ha szerelmesek vagyunk? Hány kalóriát éget el egy jó szex? Mennyivel élnek tovább a stabil párkapcsolatban élők? Mennyivel élnek tovább a stabil párkapcsolatban élők? És mi történik a szívünkkel, ha egymás szemébe nézünk?

lélekbúvár párkapcsolat

5 tipp az ideális work-life balance megteremtéséhez

5 tipp az ideális work-life balance megteremtéséhez

A munka és magánélet közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú kérdés, hiszen bármerre billen el a mérleg nyelve, sérülhet a közérzetünk, túlhajszolttá vagy motiválatlanná válhatunk, ami hosszú távon veszélybe sodorhatja a karrierünket, és testi-lelki egészségünket is.

tovább

Hit és kaland: Zarándokutak a nagyvilágban

Hit és kaland: Zarándokutak a nagyvilágban

Zarándokolni annyit tesz, mint zarándokúton eljutni egy – vallási jelentőségű – zarándokhelyhez. Szimbolikus értelemben is használják, mégpedig az akarat kifejezésére, miközben a zarándoklás nem csak a lelket, hanem a testet is erősíti.

tovább

Őszi társkereső horoszkóp – másképp

Őszi társkereső horoszkóp – másképp

Szerelemhoroszkóp – kicsit másképp! Őszintébb és csak akkor működik, ha te működteted. Magától nem fog történni semmi, még akkor sem, ha ideális a konstelláció a Nagy Ő betoppanására. Szóval: olvasd és tedd! Legfőképpen pedig: higgy benne, hogy veled is megtörténhet, aminek meg kell történnie, nem vagy kivétel az Univerzumban.

tovább

A féltékenység okai

A féltékenység okai

A féltékenység általában egy emberi tulajdonságként, jellemvonásként jut eszünkbe, és azt gondoljuk: nem lehet rajta változtatni, hisz a féltékeny ember ilyen, így született… De vajon mi adhat okot féltékenységre? Miért alakult ki ez az érzés? És tényleg nem lehet szabadulni a zöld szemű szörnytől?

tovább