Ragaszkodj hozzá! Avagy: miért jó tartós párkapcsolatban élni?

2017. július 31., hétfő, 07:00

Hogyan lesz két szuverén félből egy pár? Miképpen válik „Mi”-vé az „Én” és a „Te”? Mitől érezzük úgy, hogy minden esténket vele akarjuk eltölteni évek, évtizedek múltán is?

Ragaszkodj hozzá! Avagy: miért jó tartós párkapcsolatban élni?

Természetes „jelenség”, hogy a kezdeti lángolás két ember között elcsitul idővel, ám a szerelem nem vész el, csak átalakul: az idő előrehaladtával új érzelmek kerülnek felszínre, mint például az elfogadás, a bizalom vagy a ragaszkodás érzése. Olyan érzések ezek, amelyeket csak egy boldog párkapcsolatban lehetséges megélni.

Ha a másik elfogad minket, akkor nem kell minden helyzetben tökéletesnek lennünk előtte, bármilyen problémával fordulhatunk hozzá, ahogy ő is kikérheti a véleményünket egy-egy fontos ügyben. A megfelelő kommunikáció és egymás megértése is nélkülözhetetlen szerepet játszik egy hosszú táv, harmonikus párkapcsolatban, ahol a felek fél szavakból is megértik egymást. Egy szerelmen alapuló párkapcsolat szintén fontos pillére a szeretet és a megértés mellett a szeretkezés is – amikor forró éjszakát élünk át évek után is azzal, aki a legközelebb áll a szívünkhöz, akivel kölcsönösen megbízunk egymásban.

De vajon minek köszönhetjük, hogy egyre jobban kötődünk ahhoz a bizonyos „másik felünkhöz”, aki elfogad, aki félszavakból is megért, és aki boldoggá tesz minket? A válaszok többek közt a testünkben lejátszódó biokémiai folyamatokban rejlenek: azaz léteznek racionális – a szerelem és a szexualitás legkülönfélébb vetületeit felsorakoztató – magyarázatok is arra, miért érezzük magunkat jobban párban. Szóval mi is történik, ha szerelmesek vagyunk? Hány kalóriát éget el egy jó szex? Mennyivel élnek tovább a stabil párkapcsolatban élők? Mennyivel élnek tovább a stabil párkapcsolatban élők? És mi történik a szívünkkel, ha egymás szemébe nézünk?

lélekbúvár párkapcsolat

2018 a Vénusz éve

2018 a Vénusz éve

Mit jelent ez? A Vénusz a kisebb szerencse, a szépség na meg persze a szerelem bolygója, de ettől még nem üti meg automatikusan mindenki a főnyereményt és az sem biztos, hogy megtalálja a nagy Ő-t. Azonban annyi biztos, hogy nagyobb eséllyel érezzük majd komfortosan magunkat, jobb szemünk lesz az Élet szépségeinek felfedezésére és többet invesztálunk a kapcsolatainkba.

tovább

Weisz Fanni háromszor: A szépségkirálynő, a sportoló és a szerelmes menyasszony

Weisz Fanni háromszor: A szépségkirálynő, a sportoló és a szerelmes menyasszony

Akik már találkoztak vele, azt mondják, nagyon szép és bizony: élőben is tökéletes az alakja! Aztán még azt is hozzáteszik, hogy mindig mosolyog, igazi örömember, akinek nagyon jó a közelében lenni. Mi Weisz Fanni ragyogó külsejének és magával ragadó személyiségének a titka?

tovább

Félelmek nélkül élni?

Félelmek nélkül élni?

Előbb utóbb mindenkiben kialakul bizonyos mértékű félelem az élet valamely területén, rányomva a bélyegét a mindennapokra, döntésekre. Észrevétlenül belénk ivódik, hogy mindig tartanunk kell valamitől: este, hogy nem tudunk elaludni, reggel, hogy elkésünk, napközben, hogy nem felelünk meg az elvárásoknak. Ha szép az idő, arra gondolunk: úgyis elromlik. Észre sem vesszük, hogy milyen gyakran csak a rossz jár a fejünkben, pedig félelmek nélkül igenis lehet élni. Csak nem könnyű.

tovább

5 felejthetetlen cseh úti cél őszre

5 felejthetetlen cseh úti cél őszre

Közelsége és számos látnivalója miatt Csehország sokoldalú kikapcsolódást ígér minden korosztály számára. Angol parkban sétálnánk, forró fürdőt vennénk, izgalmas múzeumokat látogatnánk, vagy csak egy sör mellett élveznénk a különleges hangulatot? Vágyjunk akármelyikre, Csehország városaival nem foghatunk mellé.

tovább