Te még nem fürdővízzel öntözöd a kertet?

2017. augusztus 7., hétfő, 07:00

A talajjavítástól az öntözésig számtalan folyékony konyhai alapanyagot és hulladékot felhasználhatunk a kertünkben.

Te még nem fürdővízzel öntözöd a kertet?

Dédszüleink még számos olyan egyszerű fortélyt ismertek, amelyekkel természetes módon javíthatták a veteményes vagy virágoskert állapotát. Ma nem is pusztán kényelemből megyünk be a kertészeti áruházakba ilyen-olyan szerekért, hanem mert híján vagyunk elődeink tudásának. Van egy-két egyszerű recept, amelyet bárki nyugodtan kipróbálhat a kiskertjében vagy a terasz növényeinél.

Tej

Hihetetlenül hangzik, pedig igaz: a tej remek talajjavító tápoldat, de a komposzt érésének serkentéséhez is használhatjuk. Ugyanazok az aminosavak, fehérjék, enzimek és természetes cukrok, amelyek okán mi, emberek nagyra becsüljük a hófehér italt, a talajmikrobák, gombák és jótékony baktériumok számára is hasznosak. Legjobb a nyers, pasztörizálatlan tej, mert abban a hő még nem módosított néhány alkotóelemet. De a boltokban kapható friss, pasztörizált tejet is felhasználhatjuk.

Tudományosan bizonyított, hogy a tej rovarirtó hatású, mert az ízeltlábúaknak nincs hasnyálmirigyük, vagyis képtelenek a tejcukor megemésztésére. Egy brazil kutatásban a cukkinit károsító lisztharmat ellen bizonyult hatékonynak, Új-Zélandon dinnyetermesztők vetették be a terméshozam sikeres növelésére.

A tejben lévő laktoferrin molekulák gyulladáscsökkentő, gombaölő hatással rendelkeznek. A fehér folyadék a levelekre rászáradva fizikai gátat is szab a kórokozók terjedésének, valamint megváltoztatja a levélfelület kémhatását.

A növényekre permetezhetjünk bármilyen hígításban, az organikus kertészeti szakértők leggyakrabban vízzel 20-50 százalékban hígítva ajánlják használni, hetente egyszeri permetezéssel.

Főzővíz

A sózatlan főzővizet számos növény öntözéséhez, tápozásához használhatjuk, hiszen a főzés során olyan ásványi anyagokkal és nyomelemekkel gazdagodik, hogy vétek lenne kiönteni. A tojás főzővizébe a héjból nagy mennyiségű kalcium oldódik ki, amely különösen jót tesz a kalciumkedvelő burgonyaféléknek: ilyen a paradicsom, krumpli, padlizsán, paprika, illetve a virágok közül ide tartozik a petúnia.

A spenót (sózatlan) főzővize gazdag vasban, amiért hálásak lesznek a növények, ráadásul ez a víz tele van káliummal, ami pedig a virágzást serkenti.

Ha száraztésztát vagy krumplit főzöl, a keményítőben dús vizet lehűlés után öntsd a gyengélkedő növényekre -- feltéve, ha sózatlan.

Szürkevíz

Ez a szakkifejezés azokat a háztartási szennyvizeket fedi, amelyek csak kicsit szennyezettek, és magukban még másodlagosan felhasználhatók volnának. Ilyen például a szappanos kézmosás utáni víz (pláne, ha növényi szappannal mosakszunk), a zuhanyozás vagy mosogatás utáni víz. Tehát a WC lehúzásakor vizelettel vagy fekáliával keveredett feketevíz nem ez a kategória.

Sajnos az átlagos háztartásban nincs külön csatonarendszer a szürkevíz gyűjtésére, pedig komoly öntözési összeget takaríthatnánk meg vele. Addig is legalább a kádból érdemes néhány vödörnyi vizet megmenteni fürdés után, de 24 órán belül szét is kell locsolni, nehogy baktériumok szaporodjanak el benne.

A kézi vagy gépi mosás utáni öblítésekhez használt vizet is szétlocsolhatjuk, azt a kis mosószermaradványt a talaj vagy a növények töve köré terített mulcs kiszűri.

Akinek átfolyós vízmelegítője van, annyit igazán megtehetne, hogy a melegedő (amúgy ivóvíz minőségű) tiszta vizet felfogja egy vödörben, és a növénykéinek ajándékozza.

Infó: A mosogatógép sóval lágyított vize nem jó, mert a sós víz tönkreteszi a talajt. Ha a mosógép bemenő vízvezetékére kristályos vízlágyító berendezés van felszerelve, a kimenő víz szintén nem alkalmas öntözésre.

Vizelet

A svédek akkora tudósai a témának, hogy ott már szeparálós vécé is kapható, amely képes külön gyűjteni a vizeletet. A pisiben ugyanis temérdek olyan kémiai anyag megtalálható, főleg nitrogén, ami serkenti a növények fejlődését. A vizeletet legjobb frissen felhasználni, de gyűjteni és tárolni is lehet. Ez azonban némi áldozatot kíván: jóllehet a vizelet sterilen hagyja el testünket, a műanyagkannában gyűjtött vizeletet érdemes természetes módon pasztörizálni. A zárt műanyagkannát kitesszük napsütésre 30 napra a patogének elpusztítása érdekében.

A pasztörizált vizeletet 5 vagy 10 egység vízzel érdemes hígítani, mert töményen kiégetheti az ágyásokat. Mindig csakis a talajra öntsd, soha ne a növényre. A termény betakarítása előtti 3-4 hétben már ne alkalmazd ezt a módszert. A pisitrágyának legjobban a káposzta, répa, uborka és paradicsom örül. A kertész pedig ezt látva befogja az orrát.

Tipp: Csak olyan személy adakozzon erre a célra, aki nem szed krónikus betegségre gyógyszert vagy hormontartalmú fogamzásgátlót, amelyeket esetleg felszívhatnak a fogyasztásra szánt növények.

zöld vonal kert öntözés locsolás talajjavítás

Intelligens autók

Intelligens autók

Az intelligens közlekedési eszközök, irányítórendszerek nem csupán abban segítenek, hogy kisebb dugók és jobb levegőminőség legyen városainkban, hanem a lelkünkkel is jót tesznek.

tovább

Digitális edzőtársak

Digitális edzőtársak

Mind a testedzés, mint az utána következő pihenés során nagy segítségünkre lehetnek a különféle digitális eszközök, legyen szó szívritmusmérésről, levegőmonitorozásról vagy újszerű sporteszközökről.

tovább

Kényelmet kínálnak az okosotthonok

Kényelmet kínálnak az okosotthonok

Míg mi csak nappal vagyunk online, az internetre csatlakoztatott eszközökkel felturbózott lakás 24 órában aktív, hogy így könnyítse meg számunkra a hétköznapi teendők elvégzését.

tovább

Így készítsd fel a gyepet a télre!

Így készítsd fel a gyepet a télre!

Az enyhe szeptember ideális a pázsitgondozáshoz. Ha most foglalkozol vele pár napot, tavaszra meghálálja.

tovább