Utazás a lelkünkhöz

2017. július 10., hétfő, 12:15

Sokféle elvárást fűzünk ahhoz a pár naphoz, amelyet vakációnak nevezünk. Ilyenkor főleg a vízparti kalandokat keressük, pedig olykor pár nap csendes elvonulás is érdekes élményekkel gazdagíthat. Lássuk, milyen módokon születhetünk újjá a nyáron!

Utazás a lelkünkhöz

Nyaralni jó, de nem csak azért, mert ilyenkor csodás helyekre juthatunk el és kiszakadhatunk megszokott környezetünkből, hanem azért is, mert a nyaralás ideje alatt olyannyira feltöltődhetünk testileg és szellemileg egyaránt, amely egy teljesen új lendületet adhat visszatérésünkkor. Bárhová is menjünk nyaralni, tengerpartra, egzotikus helyre vagy éppen hegyvidéki környezetbe, egy dologban megegyezünk: szinte biztos, hogy mindenki ugyanazt várja a vakációtól, feltöltődést, kikapcsolódást és pozitív élményeket.

Gyógyír a léleknek

Amikor elutazunk, stressz szintünk csökken, ha nem is rögtön, de szépen lassan elengedjük az otthoni dolgokat és kikapcsolunk. Testünk-lelkünk energetizálódik a távol töltött idő alatt, ez pedig számos területen fejti ki jótékony hatását. Sokan az egész éves hajtásba belefásulnak, energiaszintjük és motivációjuk csökken, erre lehet gyógyír egy nyaralás. Visszatérve kreatívabbak leszünk, problémamegoldó képességünk javul, hatékonyabbá válik munkavégzésünk, konfliktusainkat pedig eredményesebben kezeljük. Nem mindegy viszont a nyaralás időtartama: ha tehetjük, akkor ne csak 1 hétre menjünk, lehetőleg 10 napot vagy két hetet tervezzünk be. Egyesek szerint az igazi megoldást mégis az hozza, ha többször szakadunk ki, rövidebb időre. Egységes szabály nincs, a lényeg, hogy mindenki saját igényének megfelelően tervezzen, és úgy nyaraljon, ahogy neki az a legmegfelelőbb.

Tematikus táborok felnőtteknek

Aki plusz energiákat szeretne magában felszabadítani, esetleg közelebb kerülne az elméjéhez, lelkéhez és felfedezné önmagát, annak érdemes tudatosan készülni kifejezetten erre specializálódott tematikus tábort keresnie. Ezen belül is találunk tematikus táborokat: vannak kifejezetten a jógázást vagy a meditálást előtérbe helyező táborok, máshol az alkotás felszabadító erejére vagy épp egy méregtelenítési folyamatra építik a tábori napokat, de olyanokat is találunk, ahol pszichológusok, coachok terápiás módszerek segítségével mutatják az utat magunk felé. Ha körbenézünk az interneten, találunk olyan lehetőséget, ahol családállítás, energetikai gyakorlatok vagy épp hangtálterápia foglaltatik benne a programban, máshol természetgyógyász, esetleg spirituális módszerek segítenek megtalálni a belső nyugalmat, elűzni a stresszt és segíteni abban, hogy feltöltődve térjünk haza.

Az egészségre gyakorolt hatások

Számos vizsgálat készült a témában, eredményeik pedig egyöntetűk, bár közel sem meglepőek: mind fizikai, mind pedig lelki állapotunkra kellemes hatással bír az otthontól távol töltött idő. Ha a testünkre gyakorolt jótékony hatást nézzük, akkor számos pozitívumot felsorolhatunk.

  • Ha a hegyek felé vesszük az irányt, a magaslati levegő áldásos hatással bír majd a szervezetünkre. Minél magasabbra megyünk, annál több vörösvértest termelődik testünkben, ez pedig kifejezetten hasznos a vérszegények számára.
  • Abban az esetben, ha az erdőben töltjük a pihenést, sokat tehetünk például tüdőnk egészségéért. Egy kutatás kimutatta, hogy az erdei mozgás jobban csökkenti a vérnyomást, mintha a városban, a hatalmas házak között, a forgalom zajával kísérve végeznék azt.
  • A tengervíz csodát tehet az ízületeinkkel, de gyógyírt jelenthet ekcémás, pattanásos, esetleg pikkelysömörös bőrünkre is. A sor itt még nem ér véget: a tengeri nyaralás kiválóan alkalmas mindazoknak, akik pollenallergiában szenvednek.

Táborok, neked

Nyári teljesség tábor a test-lélek-szellem egységében, 2017. augusztus 9-13., Vöröstó, további infó: www.onmegvalositas.hu

Bátorság – önbizalom és én-erő növelő tábor, 2017. augusztus 15-20., Füle, további infó: www.somamamgesa.hu

Selfness és jóga tábor, 2017. augusztus 28 – szeptember 03., Rovinj, további infó: www.szabadneked.hu

Integrál jóga és önismereti tábor, 2017. július 26-30., Kóspallag, további infó: www.integralszemelyisegfejleszto.hu

Felnőtt önismereti lovastábor, 2017. augusztus 9-13., www.lovasterapia.com

lélekbúvár nyár lélek nyaralás vakáció egyensúly

5 tipp az ideális work-life balance megteremtéséhez

5 tipp az ideális work-life balance megteremtéséhez

A munka és magánélet közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú kérdés, hiszen bármerre billen el a mérleg nyelve, sérülhet a közérzetünk, túlhajszolttá vagy motiválatlanná válhatunk, ami hosszú távon veszélybe sodorhatja a karrierünket, és testi-lelki egészségünket is.

tovább

Hit és kaland: Zarándokutak a nagyvilágban

Hit és kaland: Zarándokutak a nagyvilágban

Zarándokolni annyit tesz, mint zarándokúton eljutni egy – vallási jelentőségű – zarándokhelyhez. Szimbolikus értelemben is használják, mégpedig az akarat kifejezésére, miközben a zarándoklás nem csak a lelket, hanem a testet is erősíti.

tovább

Őszi társkereső horoszkóp – másképp

Őszi társkereső horoszkóp – másképp

Szerelemhoroszkóp – kicsit másképp! Őszintébb és csak akkor működik, ha te működteted. Magától nem fog történni semmi, még akkor sem, ha ideális a konstelláció a Nagy Ő betoppanására. Szóval: olvasd és tedd! Legfőképpen pedig: higgy benne, hogy veled is megtörténhet, aminek meg kell történnie, nem vagy kivétel az Univerzumban.

tovább

A féltékenység okai

A féltékenység okai

A féltékenység általában egy emberi tulajdonságként, jellemvonásként jut eszünkbe, és azt gondoljuk: nem lehet rajta változtatni, hisz a féltékeny ember ilyen, így született… De vajon mi adhat okot féltékenységre? Miért alakult ki ez az érzés? És tényleg nem lehet szabadulni a zöld szemű szörnytől?

tovább