Variációk sütőtökre

2017. november 6., hétfő, 07:00

Variációk sütőtökre

Tudtad?

  • Valójában nem is zöldségnek, hanem gyümölcsnek számít.
  • Latin-Amerikában, Guatemalában, Mexikóban több mint tízezer éve termelik és fogyasztják. Lényegében a nyáron fogyasztott uborkafélék téli megfelelője - ezeket sütve, vagy főzve szoktuk fogyasztani. Jól illik mellé a rozmaring, zsálya, a chili, a fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér).
  • Gazdag  A-, B-, C-, és E vitaminban és káliumot is tartalmaz. Általános szabály, hogy minél élénkebb sárga a húsa, annál egészségesebb tököt sikerült választanunk. Magját is használhatjuk, hiszen a pirított tökmag remek kiegészítője akár  leveseknek,  salátának.

Sütőtökös linzertortácska

Tésztához: 

  • 10 dkg zabliszt,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 1 tk porélesztő,
  • 4 dkg eritrit édesítőszer,
  • só,
  • 12 dkg vaj,
  • 3 dkg zsír,
  • 1 tojás 

Töltelékhez: 

  • 2 tubus sűrített tej,
  • 500 g sült sütőtök,
  • 1 tk fahéj,
  • 1/2 tk őrölt gyömbér,
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg,
  • 1 bio citrom reszelt héja,
  • 2 tojás

Díszítéshez tejszínhab

Elkészítése: 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk egy nagy tálban, majd 25 percre betesszük a hűtőbe pihenni. A sütőtököt félbevágjuk és 180 fokos sütőben sütjük 45 percig. A megsült sütőtököt kikaparjuk a héjából, majd félretesszük hűlni. A töltelék hozzávalóit az őrölt gyömbérrel és szegfűszeggel simára keverjük, hozzákeverjük a tököt is és botmixerrel pürésítjük. A tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a kis piteformák oldalát is befedje, majd belesimítjuk a kivajazott sütőformába, belekanalazom a tölteléket és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe, így sütjük 15 percig, majd alacsonyabbra vesszük a hőmérsékletet, hogy ne égjen meg a teteje és 160 fokon további 40 percig sütjük. (ha elkezdene nagyon pirulni, be lehet takarni alufóliával). Amikor elkészült a formában hagyjuk langyosra hűlni.

A pitéket kiveszem a formából, majd tálaláskor tejszínhabbal díszítem.

Sütőtökös fűszeres kalács

Hozzávalók:

  • 6 tojás,
  • 12 kanál eritrit,
  • 8 kanál olaj,
  • 2 tasak sütőpor,
  • 16 kanál zabliszt,
  • 2 csésze sütőtök püré,
  • 2 teáskanál fahéj,
  • 2 bio citrom és 2 bio narancs reszelt héja,
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

Díszítéshez:

  • 1 citrom leve,
  • 10 dkg porrá őrölt eritrit

Elkészítése:

A tésztához a tojásfehérjét felverjük az édesítővel, majd hozzáadjuk az olajjal, sütőtök pürével, fűszerekkel és a citrom és narancs reszelt héjával összekevert tojás sárgákat. Enyhén összekeverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk.

A tésztát egy vajjal kikent, kilisztezett kuglóf formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45- 50 percig sütjük. A porédesítőt kikeverjük a citromlevél, majd a tésztára öntjük.

Narancsos- fűszeres sütőtökrémleves

Hozzávalók
4 személyre:

  • 1 db nagy sütőtök,
  • 2 dl főzőtejszín,
  • 1 l zöldségalaplé,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1 db kisebb vöröshagyma,
  • 1 teáskanál só,
  • 1 késhegynyi bors,
  • 1 késhegynyi szerecsendió,
  • 1 késhegynyi gyömbér,
  • 1 bio narancs reszelt héja,
  • evőkanál olaj

Diszítéshez:

  • 1 dl tejszín,
  • 100 g pirított tökmag

Elkészítés:

A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, és kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzá adjuk a sütőtököt, és kevergetés mellett két-három percig sütjük. A fűszerekkel ízesítjük.

Felöntjük az alaplével, majd 15-20 perc alatt készre főzzük. Amikor a tök puha, pépesítjük botmixerrel és hozzáöntjük a tejszínt, és összeforraljuk. Belereszeljük a narancshéjat.

A sütőtök krémlevest tálaláskor friss tejszínnel és pirított tökmaggal diszítjük.

Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók:

  • 0,5 kg sült sütőtök,
  • 200 g zabliszt,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 ek vaj (zsírt, vagy olajat is lehet használni),
  • 1 mokkás kanál só

Öntethez:

  • 5 dkg vaj,
  • friss rozmaring és kakukkfű,
  • 4-5 dkg parmezán forgács

Elkészítés:

A sütőtököt még melegen meghámozzuk, majd összetörjük és összekeverjük a tojással, a vajjal és a liszttel, sózom és habzsákba töltjük. Fém kinyomó cső nélkül, csak a textil habzsákot használjuk, a lyuk átmérője kb. 2,5 cm legyen, vagy lehet műanyag tasakot is használni, ebben az esetben is kb. ilyen méretű lyukat vágj rá.

A nudlikat pedig a következő módszerrel szaggatjuk ki: az edény két fülére szorosan cérnát kötünk. Elkezdjük a zsákból nyomni a tésztát, majd néhány cm-ként a cérnával elvágjuk. A művelet úgy is csinálható, hogy cérna helyett egy késsel vágod el mindig a tésztát.

Pár perc alatt lobogó vízben megfőzöm a tésztát, majd egy serpenyőben közben vajat olvasztunk, a friss fűszernövényeket belecsipkedjük és megforgatjuk benne.

Tálaláskor frissen reszelt parmezánforgáccsal megszórjuk.

A receptek Bartek Kata közreműködésével készültek.
További információ: receptguru.cafeblog.hu

ízlelő gasztro recept sütőtök linzer torta leves krémleves kalács gnocchi

5 sulibarát pulykás szendvics kreatív szülőknek

5 sulibarát pulykás szendvics kreatív szülőknek

A gondos szülők szendvicsek százait készítik el évente az iskolába járó gyermekeiknek. A könnyű elkészíthetőség mellett egyre fontosabb szempont az egészségtudatosság is, de némi humor sem árt – íme, 5 egyszerű és vidám ötlet, hogy jókedvűek legyenek a szendvicskészítő reggelek.

tovább

Villámgyors receptek dolgos hétköznapokra

Villámgyors receptek dolgos hétköznapokra

Ha a munka túl sok energiát vesz el, és csak kevés időnk marad otthon főzni, ám nem szeretnénk lemaradni az ősz egészséges finomágairól, akkor szerezzünk be jól záródó műanyagokat, és szánjunk pár percet villámgyors receptek elkészítésére. A sok feladat után jól fog esni egy mennyei ebéd, és egy vitamindús desszert a kávénk mellé.

tovább

Végre bemutatkoztak a közönségnek az év legjobb kenyerei

Végre bemutatkoztak a közönségnek az év legjobb kenyerei

Nem túlzás az év legjobb kenyereinek nevezni azt a három terméket, amely a Magyar Pékszövetség versenyét nyerte az idén. A búzakenyér, rozskenyér és innovatív kenyér kategóriákban beérkezett munkák közül szigorú szakmai zsűri választotta ki az idei év legjobb kenyereit, amelyek közül a fehér kenyér kategória nyertese lett egyben a Szent István napi kenyér is.

tovább

Tudtad-e ezeket a lángosról?

Tudtad-e ezeket a lángosról?

A lángos a strandszezon egyik elengedhetetlen étele. A lángossütők találékonyságának köszönhetően ráadásul napjainkban a klasszikus verziókon kívül fogyaszthatjuk juhtúróval-csülökkel vagy virslivel töltve, de kaphatóak már édes változatok is. Mégis a legtöbben annyit tudunk a nyári kedvencünkről, hogy kelt tésztából készül, és bő olajban sütik.

tovább