Variációk sütőtökre

2017. november 6., hétfő, 07:00

Variációk sütőtökre

Tudtad?

  • Valójában nem is zöldségnek, hanem gyümölcsnek számít.
  • Latin-Amerikában, Guatemalában, Mexikóban több mint tízezer éve termelik és fogyasztják. Lényegében a nyáron fogyasztott uborkafélék téli megfelelője - ezeket sütve, vagy főzve szoktuk fogyasztani. Jól illik mellé a rozmaring, zsálya, a chili, a fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér).
  • Gazdag  A-, B-, C-, és E vitaminban és káliumot is tartalmaz. Általános szabály, hogy minél élénkebb sárga a húsa, annál egészségesebb tököt sikerült választanunk. Magját is használhatjuk, hiszen a pirított tökmag remek kiegészítője akár  leveseknek,  salátának.

Sütőtökös linzertortácska

Tésztához: 

  • 10 dkg zabliszt,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 1 tk porélesztő,
  • 4 dkg eritrit édesítőszer,
  • só,
  • 12 dkg vaj,
  • 3 dkg zsír,
  • 1 tojás 

Töltelékhez: 

  • 2 tubus sűrített tej,
  • 500 g sült sütőtök,
  • 1 tk fahéj,
  • 1/2 tk őrölt gyömbér,
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg,
  • 1 bio citrom reszelt héja,
  • 2 tojás

Díszítéshez tejszínhab

Elkészítése: 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk egy nagy tálban, majd 25 percre betesszük a hűtőbe pihenni. A sütőtököt félbevágjuk és 180 fokos sütőben sütjük 45 percig. A megsült sütőtököt kikaparjuk a héjából, majd félretesszük hűlni. A töltelék hozzávalóit az őrölt gyömbérrel és szegfűszeggel simára keverjük, hozzákeverjük a tököt is és botmixerrel pürésítjük. A tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a kis piteformák oldalát is befedje, majd belesimítjuk a kivajazott sütőformába, belekanalazom a tölteléket és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe, így sütjük 15 percig, majd alacsonyabbra vesszük a hőmérsékletet, hogy ne égjen meg a teteje és 160 fokon további 40 percig sütjük. (ha elkezdene nagyon pirulni, be lehet takarni alufóliával). Amikor elkészült a formában hagyjuk langyosra hűlni.

A pitéket kiveszem a formából, majd tálaláskor tejszínhabbal díszítem.

Sütőtökös fűszeres kalács

Hozzávalók:

  • 6 tojás,
  • 12 kanál eritrit,
  • 8 kanál olaj,
  • 2 tasak sütőpor,
  • 16 kanál zabliszt,
  • 2 csésze sütőtök püré,
  • 2 teáskanál fahéj,
  • 2 bio citrom és 2 bio narancs reszelt héja,
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

Díszítéshez:

  • 1 citrom leve,
  • 10 dkg porrá őrölt eritrit

Elkészítése:

A tésztához a tojásfehérjét felverjük az édesítővel, majd hozzáadjuk az olajjal, sütőtök pürével, fűszerekkel és a citrom és narancs reszelt héjával összekevert tojás sárgákat. Enyhén összekeverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk.

A tésztát egy vajjal kikent, kilisztezett kuglóf formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45- 50 percig sütjük. A porédesítőt kikeverjük a citromlevél, majd a tésztára öntjük.

Narancsos- fűszeres sütőtökrémleves

Hozzávalók
4 személyre:

  • 1 db nagy sütőtök,
  • 2 dl főzőtejszín,
  • 1 l zöldségalaplé,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1 db kisebb vöröshagyma,
  • 1 teáskanál só,
  • 1 késhegynyi bors,
  • 1 késhegynyi szerecsendió,
  • 1 késhegynyi gyömbér,
  • 1 bio narancs reszelt héja,
  • evőkanál olaj

Diszítéshez:

  • 1 dl tejszín,
  • 100 g pirított tökmag

Elkészítés:

A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, és kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzá adjuk a sütőtököt, és kevergetés mellett két-három percig sütjük. A fűszerekkel ízesítjük.

Felöntjük az alaplével, majd 15-20 perc alatt készre főzzük. Amikor a tök puha, pépesítjük botmixerrel és hozzáöntjük a tejszínt, és összeforraljuk. Belereszeljük a narancshéjat.

A sütőtök krémlevest tálaláskor friss tejszínnel és pirított tökmaggal diszítjük.

Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók:

  • 0,5 kg sült sütőtök,
  • 200 g zabliszt,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 ek vaj (zsírt, vagy olajat is lehet használni),
  • 1 mokkás kanál só

Öntethez:

  • 5 dkg vaj,
  • friss rozmaring és kakukkfű,
  • 4-5 dkg parmezán forgács

Elkészítés:

A sütőtököt még melegen meghámozzuk, majd összetörjük és összekeverjük a tojással, a vajjal és a liszttel, sózom és habzsákba töltjük. Fém kinyomó cső nélkül, csak a textil habzsákot használjuk, a lyuk átmérője kb. 2,5 cm legyen, vagy lehet műanyag tasakot is használni, ebben az esetben is kb. ilyen méretű lyukat vágj rá.

A nudlikat pedig a következő módszerrel szaggatjuk ki: az edény két fülére szorosan cérnát kötünk. Elkezdjük a zsákból nyomni a tésztát, majd néhány cm-ként a cérnával elvágjuk. A művelet úgy is csinálható, hogy cérna helyett egy késsel vágod el mindig a tésztát.

Pár perc alatt lobogó vízben megfőzöm a tésztát, majd egy serpenyőben közben vajat olvasztunk, a friss fűszernövényeket belecsipkedjük és megforgatjuk benne.

Tálaláskor frissen reszelt parmezánforgáccsal megszórjuk.

A receptek Bartek Kata közreműködésével készültek.
További információ: receptguru.cafeblog.hu

ízlelő gasztro recept sütőtök linzer torta leves krémleves kalács gnocchi

Banán-kivi turmix - Recept

Banán-kivi turmix - Recept

Az alábbi turmixot könnyedén elkészítheted. Nem kell hozzá más, mint egy-két gyümölcs és egy turmixgép!

tovább

Top5 tea, amivel felerősítheted immunrendszered

Top5 tea, amivel felerősítheted immunrendszered

A tél közepét tapossuk, így nem ritka, hogy mi is áldozatul esünk valamilyen megbetegedésnek. Nem törvényszerű, hogy így legyen, ezért a megelőzés érdekében, kezdjük el mielőbb erősíteni szervezetünk védekezőképességét. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy mely teákat fogaszthatjuk előszeretettel a téli hidegben.

tovább

Az ünnep fénypontja: A csokoládé

Az ünnep fénypontja:  A csokoládé

Ma már nem csak a sima tejszeletet, egyszerű étcsokit, vagy a klasszikus zselés szaloncukrokat keressük, hódítanak ugyanis a minőségi kézműves csokik és egyre különlegesebb ízeket fedez fel magának a csokoládéért rajongó közönség. Akik ráadásul előszeretettel ajándékoznak karácsonykor is csokit szeretteiknek. De azt vajon tudjuk-e, hogy mikor készítették az első finomságot, és mekkora a világ legnagyobb csokitáblája?

tovább

Ünnepi koktéltippek a mixertől: így kápráztasd el a vendégeidet

Ünnepi koktéltippek a mixertől: így kápráztasd el a vendégeidet

Itt a lehetőség, hogy az ünnepekre házigazdaként újdonságokkal készüljünk: fogadjuk meg a NaturMed Hotel Carbona vezető bártenderének tanácsait, és nyűgözzük le az ünnepi vendégsereget egyedi koktéljainkkal!

tovább