10 tipp, amitől jobban égnek a kalóriák futás közben

2018. április 16., hétfő, 10:30

Közhely, de igaz: a tavasz a téli pluszkilók ledolgozásának ideje. Ha megfelelően állítod össze az edzésterved, a futással nem csak az állóképességedet fejleszted, hanem fogyhatsz is! Min kell változtatnod, hogy szépen formálódj? Összegyűjtöttünk 10 tippet, amely segít fokozni a zsírégetést futás közben.

10 tipp, amitől jobban égnek a kalóriák futás közben

1. Pihenj!

Nem véletlenül került első helyre a pihenés. A szervezetnek szüksége van a regenerálódásra. ha minden edzésen megpróbálod kihozni magadból a maximumot, megerőlteted magad. Egy idő után hiába futsz egyre többet, nem fogsz tudni olyan ütemben fogyni, mint amennyire szeretnél. Bármilyen meglepően hangzik, a fogyás nagy része a pihenőnapokon valósul meg. Ha nem úgy értelmezed a pihenést, hogy a kanapén ülve nyomogatod a távirányítót, az úgynevezett pihenőnapokon csak lazán fuss. A táplálkozásodra persze ezeken a napokon is ügyelj. 

2. Iktass be intervall edzést!

Ha minden edzésen ugyanazzal a sebességgel futsz, a szervezeted hozzászokik és egy idő után nem fog zsírt égetni. Ezért a heti edzéstervedbe mindenképpen iktass be minimum egy úgynevezett intervall edzést. Mit is jelent ez? Az intervall az edzés szakaszosságára utal (az intervallum latin eredetű szóból, melynek jelentése: köztes rész; két pont vagy esemény közötti tér vagy idő). Vagyis fuss gyorsan, majd lassan. Aztán megint gyorsan, és ismét lassan. És így tovább. Ez a rövid ideig tartó magas intenzitású erőkifejtés (anaerob mozgás) és pihenő szakaszok (aerob fázis) váltakozása nagyon hatékonyan égeti a felesleget, emellett növeli az antioxidáns termelést, valamint formálja és építi az izomzatot.

Ezt a fajta mozgást futópadon is remekül lehet végezni, ha igazán szigorú akarsz lenni magaddal, akkor a futópadon még a dőlésszöget is váltogathatod, így imitálva a hegymenetet. Persze a legjobb, ha a szabadban gyakorolsz és a terepes futást váltogatod az aszfaltossal. 

3. Ne add fel!

Nem kell minden edzésnek egyformán erősnek és keménynek lennie. Van olyan, amikor nem úgy sikerül egy edzés, mint ahogyan eltervezted. Ilyenkor se keseredj el, fogd fel úgy, hogy még mindig többet tettél, mintha a fotelben maradtál volna. A futás (főleg a hobbifutás) nagy része nem nyűg, hanem örömforrás. Ha úgy érzed, egy ideig inkább fuss gyakrabban kisebb távot. Innen könnyebben fejlődsz, és hamarabb visszajön a kedved. 

4. Végezz keresztedzést!

Nem az a fogyás legjobb módja, ha minél több kilométert pakolsz a futócipődbe. Inkább fuss kevesebbet, de heti kétszer végezz például olyan saját testsúlyos edzést, mint a trx. Az úszás is nagyon jó mozgás, ha teheted, iktasd be azt is. 

5. Tűzz ki célokat magad elé!

Hiába a fogyás az elsődleges célod, próbáld meg ezt nem tudatosítani az agyaddal. Sokkal szórakoztatóbb lesz a futás, ha nem azon gondolkozol, hogy vajon hány kalóriát égetsz el.

Fókuszálj a sikerekre, a céljaidra a centik helyett. 

6. Egyél egy keveset futás előtt!

Fontos, hogy sose indulj el éhgyomorral. Egyél egy szelet kenyeret, müzlit, zabkását vagy banánt. Fontos, hogy ne közvetlenül futás előtt egyél. Futás után közvetlenül pedig szintén egyél valami fehérjében gazdag ételt, ennek hiányában igyál meg egy fehérjeturmixot. 

7.  A hosszabb idejű (fél óránál tovább tartó) lassú futás is égeti a zsírt.

Ilyenkor  nem lesz oxigénhiány, de a pulzusod felmegy a max. (220-életkor) mintegy  60-65 százalékára . 

8. Változtass az edzésterveden!

Ha hosszú idő óta ugyanazt az edzéstervet követed, egy idő után hozzászoksz, és a szervezeted nem fog reagálni rá. 

9. Vegyél pulzusmérős órát!

Az ilyen óra ugyan nagyobb befektetés, de nagyon sokat segít abban, hogy zsírégető tartományban tudj edzeni. 

10. Táplálkozz helyesen!

Fogyassz lassú felszívódású szénhidrátokat,  melyek emésztése lassabb,  így hosszabb idejű telítettségérzetet okoznak. A hosszabb futások előtti este egyél több szénhidrátot, másnap sokkal több erőd lesz. Arra vigyázz, hogy ne ess abba a hibába, hogy egy kimerítőbb edzés után kifosztod a hűtőt.

Szász Eszter írása

örökmozgó sport testmozgás futás

A funkcionális igazság

A funkcionális igazság

Manapság nagy divatjukat élik a funkcionális címszóval ellátott edzésmódszerek. Sokak számára azonban nem egyértelmű, mit is takar pontosan ez a megnevezés, így félnek kipróbálni ezt a fajta edzésmódszert. Szeretnénk eloszlatni a ködöt, amely a funkcionális tréninget körülveszi, hiszen igen hatékony óratípusokról van szó, melyek egy tudatos edzéstervből nem hiányozhatnak!

tovább

5 hiba, amit kerülj el jógázás közben

5 hiba, amit kerülj el jógázás közben

Évek óta jógázol, de nem vagy benne biztos, hogy rendes tempóban fejlődsz, és nem is mindig érzed a jóga áldásos hatásait? Valószínűleg te vagy az, aki már rutinból, „robotpilóta üzemmódban” gyakorolja a jógát, mindig beleesve ugyanazokba a hibákba… 

tovább

A fejlődés záloga: válassz edzőt a futáshoz!

A fejlődés záloga: válassz edzőt a futáshoz!

Akár kezdő vagy, akár több éve húztál először futócipőt és azóta sem álltál le, érdemes elgondolkoznod azon, hogy a futásaidat futóedző segítségével szabályozd. Luxus lenne? Nem az! Az edző nem csak a futásaidat tarthatja kontroll alatt, de egy jó szakember személyre szabott tervet készít, amellyel elkerülhető a sérülés, és látható lesz a fejlődés is.

tovább

Tökéletes formák MILON köredzéssel

Tökéletes formák MILON köredzéssel

Hazánkban is elérhetővé vált már az örömteli és kreatív edzésforma, amely gépek és személyre szabott beállítások segítségével járul hozzá a tökéletes alak eléréséhez. Íme, a MILON legfontosabb tudnivalói!

tovább