5 hiba, amit kerülj el jógázás közben

2018. április 2., hétfő, 07:00

Évek óta jógázol, de nem vagy benne biztos, hogy rendes tempóban fejlődsz, és nem is mindig érzed a jóga áldásos hatásait? Valószínűleg te vagy az, aki már rutinból, „robotpilóta üzemmódban” gyakorolja a jógát, mindig beleesve ugyanazokba a hibákba… 

5 hiba, amit kerülj el jógázás közben

Jó esetben emiatt csak lassan fejlődsz, rossz esetben ezzel a hibás működéssel még le is sérülsz. Ha azonban tudatosan jógázol és próbálod elkerülni a tipikus hibákat, akkor a fejlődés sem áll le, és még örömet is okoz a gyakorlás. Íme, pár egyszerű tipp, amiket megfogadva a gyakorlás örömtelivé válik. Matracra fel!

1. Álmodozás jóga közben

Amikor jógázol, az elmédnek teljes mértékben a mozdulatra kell koncentrálnia. A tudatos gyakorlás hozza meg a fejlődést. Koncentráció, légzés és elengedés nélkül a jóga csupán néhány nyújtó- és erősítő-gyakorlat, ami veszélyes is lehet főleg, ha álmodozol közben.

Fontos, hogy az érzékeidet a saját testedre hangold, és benne legyél a pillanatban.

2.  Kihagyások

Vannak időszakok, vagy helyzetek, amikor ki kell hagyni pár hetet, akár hónapot – ennek ezer oka lehet, a betegségtől a gyerek megszületéséig, a munkahelyváltástól a költözésig. Ha azonban fejlődni szeretnél, indokolatlanul ne maradj távol az órákról. Sok oktató szerint ugyanis akkor kell igazán elmenni a jógaórára, ha semmi kedved nincs hozzá – ez esetben garantált a teljes felfrissülés, és hogy sokkal jobb hangulatban jössz ki az óráról, mint ahogy odamentél. Ha sokat hagysz ki, és hirtelen veted bele magad a kemény gyakorlásba, annak általában sajnos sérülés az „eredménye”.

Lehetőség szerint tehát rendszeresen gyakorolj és tartsd be a határaidat – ebben az esetben, sok türelemmel saját magad iránt, jönni fog az az eredmény, amit vársz.

3. Túl keményen nyomni a gázt

A jóga esetében néha a kevesebb több. Igaz, néha nem árt kilépni a komfortzónából, de nem úgy, hogy figyelmen kívül hagyjuk a testünk visszajelzéseit. Ha csak úgy belecsapunk a lecsóba, annak általában az a vége, hogy saját magunknak okozunk valamilyen kellemetlen és nehezen gyógyuló sérülést, ami akár a jógás gyakorlás teljes szüneteltetését is jelentheti hónapokra.

Fontos az önfegyelem, a belső visszajelzések figyelése és a test határainak betartása. Nem érdemes pár centiért hónapokig tartó betegszabadságot kivenni!

4. Összehasonlítgatás

Csupán azért, mert a szuper-hajlékony barátnőd képes álló helyzetből kerékállásba (hídba) lemenni, vagy a bal bokáját a jobb füle köré csavarni, neked nem érdemes erőltetni. Nem leszel kevésbé jógás, nem érsz kevesebbet a matracon, vagy a matracon kívül, ha neked mindez nem megy. Lehet, hogy egyszer még menni fog. Az előző pontban leírtuk már, hogy a tövig nyomott gázpedál nem vezet jóra a jógában. Érdemes szem előtt tartani: a jóga személyes, belső gyakorlás. A csodálatos és bámulatos jógapózok nem jelentenek célt: ezek a melléktermékei a gyakorlásnak. Sokkal fontosabb, amit a jógázó belül érez, tapasztal. A személyes gyakorlás azt is jelenti, hogy mindenkinek más a testfelépítése, mindenki máshol erős, vagy hajlékony. Az összehasonlítás azért felesleges, mert a saját testünk határai máshol vannak meghúzva, mint a többieké.

A te jógagyakorlásod a te testedre és elmédre fókuszál, nem pedig a barátodéra.

5. Tele has

Igen, a legtöbb jógapóz segíti az emésztést, de nem jó ötlet a jógaóra előtt enni. Az étel tápanyag, de csak akkor, ha a megfelelő időben és a megfelelő mennyiséget eszed meg belőle. (A minőségről ne is beszéljünk.)

Azt javasoljuk: jóga előtt egy-két órával már ne egyél. Nem csak kellemetlen érzés tele hassal jógázni, de egészségtelen is: a tested a mozdulatokra, mozgásra, izzadásra koncentrál, nem pedig az emésztésre; az emésztetlen kaja pedig ott hányódik a gyomrodban, amíg abba nem hagyod a mozgást. (Vagy éppen az izmaidba nem jut elegendő erő, hiszen a tested emészt, és nem mozog.)

örökmozgó sport testmozgás testedzés mozgásforma jóga

10 tipp, amitől jobban égnek a kalóriák futás közben

10 tipp, amitől jobban égnek a kalóriák futás közben

Közhely, de igaz: a tavasz a téli pluszkilók ledolgozásának ideje. Ha megfelelően állítod össze az edzésterved, a futással nem csak az állóképességedet fejleszted, hanem fogyhatsz is! Min kell változtatnod, hogy szépen formálódj? Összegyűjtöttünk 10 tippet, amely segít fokozni a zsírégetést futás közben.

tovább

A funkcionális igazság

A funkcionális igazság

Manapság nagy divatjukat élik a funkcionális címszóval ellátott edzésmódszerek. Sokak számára azonban nem egyértelmű, mit is takar pontosan ez a megnevezés, így félnek kipróbálni ezt a fajta edzésmódszert. Szeretnénk eloszlatni a ködöt, amely a funkcionális tréninget körülveszi, hiszen igen hatékony óratípusokról van szó, melyek egy tudatos edzéstervből nem hiányozhatnak!

tovább

A fejlődés záloga: válassz edzőt a futáshoz!

A fejlődés záloga: válassz edzőt a futáshoz!

Akár kezdő vagy, akár több éve húztál először futócipőt és azóta sem álltál le, érdemes elgondolkoznod azon, hogy a futásaidat futóedző segítségével szabályozd. Luxus lenne? Nem az! Az edző nem csak a futásaidat tarthatja kontroll alatt, de egy jó szakember személyre szabott tervet készít, amellyel elkerülhető a sérülés, és látható lesz a fejlődés is.

tovább

Tökéletes formák MILON köredzéssel

Tökéletes formák MILON köredzéssel

Hazánkban is elérhetővé vált már az örömteli és kreatív edzésforma, amely gépek és személyre szabott beállítások segítségével járul hozzá a tökéletes alak eléréséhez. Íme, a MILON legfontosabb tudnivalói!

tovább