5 könnyű recept nyári grillvacsorákhoz

2018. május 10., csütörtök, 08:55

A grillvacsora nem csak egészséges, de remek családi, társasági program is. Mindenki hozhatja a saját alapanyagait, a titkos pácba forgatott húsokat, zöldségeket, közösen szurkolhatunk annak, aki a tűzgyújtással bajlódik. Néhány gyorsan elkészíthető fogást ajánlunk jó hangulatú nyárestékre, melek ráadásul igen egészségesek is.

5 könnyű recept nyári grillvacsorákhoz

Barbecue marhaszelet

Tudtad, hogy a marhahúsban átlagosan 60%-kal több vas van mint a sertéshúsban? A húsokban lévő vastartalom kétszer-háromszor jobban hasznosul, mint a növényekben lévő. Két szelet marhahússal napi vasszükségleted negyedét-ötödét is fedezheted!

Hozzávalók két személyre:

40 dkg, azaz kb. négy vastagabb szelet hátszín (lehet rostélyos is)

6 evőkanál mustár

3 evőkanál olaj

1 kávéskanál frissen őrölt bors

1 teáskanál barbecue fűszerkeverék

Ennél a fogásnál a legjobb, ha egy hétre előre készülhetünk, mert a legfinomabb akkor lesz a hús, ha több napon át érleljük a hűtőben.

A marhahússzeleteket éles késsel mindkét oldalán vagdossuk be sűrűn, de felületesen, majd klopfoljuk ki alaposan. A mustárt keverjük össze az olajjal, a barbecue fűszerkeverékkel (ne fűszersót használjunk!) és a frissen őrölt borssal, majd ezzel kenjük be alaposan a húst. Műanyag edényben, lefedve hagyjuk a hűtőben állni legalább négy-öt órát, de akár egy hetet is (ha nem teszünk hozzá sót, ennyi ideig sem romlik meg a hús). A húst először a grillsütő legforróbb részére téve pirítsuk meg mindkét oldalán, majd húzzuk a rács szélére, és süssük oldalanként legalább 15-20 percig.

Vital tipp: Friss salátával találva a húst, annak fehérjetartalma elősegíti a növényekben található vas felszívódását, a salátában lévő C-vitamin pedig a sejtekbe való beépülését.

 Grillezett kecskesajt balzsamecetes salátával

A kecskesajt nem csupán finom és különleges, hanem kiemelkedően sok vasat is tartalmaz! A jobb minőségűek akár kétszer annyit, mint a sertéshús. Ráadásul öt perc alatt készíthetünk belőle könnyű nyári vacsorát.

Hozzávalók két személyre:

15 dkg keményebb kecskesajt

frissen őrölt bors

A salátához:

10 dkg vágott jégsaláta

1 db paradicsom

1 kaliforniai paprika


1 kisebb kígyóuborka

1 csokor snidling

2 evőkanál balzsamecet

1 evőkanál olívaolaj

Először készítsük el a salátát: a hozzávalókat vágjuk tetszőleges szeletekre, majd locsoljuk meg balzsamecettel és olívaolajjal. Tegyük félre, hogy az ízek összeérjenek, s közben süssük meg amíg a sajtot. Ehhez vágjuk vastagabb korongokra, és minden ízesítés vagy olajozás nélkül kezdjük el sütni. A grill vagy serpenyő a lehető legforrób legyen, mert így nem folyósodik el a sajt. Ha már mindkét oldalán szépen megpirult, tegyük tányérra, szórjunk rá kevés sót, és friss őrölt borsot. Halmozzuk mellé a salátát és zsebeljük be az elismeréseket!

Vital-tipp: a kecskesajt vastartalma is akkor hasznosul a legjobban, ha C-vitaminban gazdag zöldsalátát fogyasztunk mellé.

 Vegetáriánus grillnyárs

Ha nem a húsrajongók, inkább a zöldség imádók táborához tartozol, próbáld ki ezt a receptet! Egyszerű fogás, ám tartalmazza mindazokat a vitaminokat, amelyeket szervezeted igényel ebben az időszakban!

 Hozzávalók két személyre:

2 cső zsenge csemegekukorica

8 db koktélparadicsom

8 kis fej csiperkegomba

2 db zöldpaprika

1 db kígyóuborka

A pácléhez:

4 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál kakukkfű

frissen őrölt bors

A zöldségeket daraboljuk durvára: a kukoricából vágjunk egy-két ujjnyi vastag karikákat, a koktélparadicsomot felezzük, a paprikát és az uborkát kockázzuk fel. Az olajat keverjük el a sóval, a frissen őrölt borssal és a kakukkfűvel, ebbe forgassuk bele a zöldségeket, hogy mindenütt egyenletesen bevonja az olaj. Egyesével, váltakozva húzzuk fel egy bambusznyársra a darabokat, és forró grillsütőn időnként forgatva süssük meg.

Vital-tipp: ne engedd, hogy az olaj a parázsra csepegjen! A keletkező füst kellemetlen szagúvá és keserűvé teszi az ételt, ráadásul egészségkárosító anyagokat is tartalmaz. Használhatsz például alumínium grilltálcát, így biztos nem cseppen le az olaj.

Grillezett zöldségtál

Ha a férfiak zsíros tarját, netán kolbászt szeretnének grillezni, az egyensúly a körettel billenthető helyre. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségek jótékonyan segítik a szervezet optimális működését.

Hozzávalók két személyre:

4 evőkanál olívaolaj

4 evőkanál frissen facsart citromlé

1 gerezd fokhagyma

friss bazsalikomlevél

frissen őrölt bors

2 kisebb padlizsán

2 kisebb cukkíni

3-4 kisebb fej gomba

1 db kaliforniai paprika

Készítsük el a páclevet: egy pohárban vagy tálkában keverjük össze a citromlevet az olajjal, az összezúzott fokhagymával és egy fél marék apróra vágott bazsalikommal. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, és tegyük félre.

A padlizsánt és a cukkínit mossuk meg alaposan, és a héjával együtt vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. A paprikából vágjuk ki a szárát és távolítsuk el a magokat, majd szeleteljük vastag csíkokra. A gombák szárát érdemes levágni, a kalapjuk szélével egyvonalban. Tegyük nagyobb tálba a zöldségeket, és locsoljuk meg az öntettel. Forgassuk át alaposan, hogy mindenhol érje az olaj, finoman sózzuk meg, majd tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe.

Sütéskor használjunk alumínium grilltálcát, hogy az olaj lecsepegését megakadályozzuk, és forró grillen a zöldségek mindkét oldalát két percig süssük.

Vital-tipp: a zöldségeket nem szükséges sokáig pácolni, egy-két óra elég ahhoz, hogy az ízek átjárják a rostokat. Hús helyett teljes kiőrlésű lisztből készült, magvakkal megszórt zsemlét is kínálhatunk hozzá.

Coleslaw (amerikai káposztasaláta)

A kerti sütögetés őshazájában, Amerikában a barbecue-parti elengedhetetlen kelléke ez a saláta, amelyet most egy kicsit könnyebb, frissebb változatban mutatunk be. Alapanyagai C-vitaminban, folsavban, béta-karotinban gazdagok.

Hozzávalók két személyre:

30 dkg fejes káposzta

15 dkg sárgarépa

2 szál vastagabb újhagyma

5 evőkanál majonéz

5 evőkanál natúr joghurt

pár csepp méz

2 kávéskanál ecetes reszelt torma

2-3 szál petrezselyemzöld

őrölt fehérbors

Egy nagyobb tálban keverjük össze a majonézt a natúr joghurttal, amit pár csepp mézzel, a reszelt tormával, sóval és őrölt fehérborssal ízesítsen. A salátát, a sárgarépát és az újhagyma fehér részét reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Keverjük össze az öntettel (nem kell tocsognia benne, elég, ha vékonyan bevonjuk a zöldséget) és lefedve tegyük hűtőbe pár órára, hogy az ízei összeérhessenek, és jól lehűljön. Bármilyen sült hús mellé tálalhatjuk, de fanyar frissessége mégis nyáron, a grillezett ételek mellett érvényesül a legjobban.

Vital-tipp: az öntetet készíthetjük ízlés szerint egy kevés mustárral megbolondítva is. A coleslaw ráadásul nagyszerűen kiegészíti a hagyományos szendvicseket is, ezért akár a munkahelyére is érdemes magával vinni ezt az egészséges finomságot.

ízlelő gasztro nyár grill grillvacsora

Jégkrém: még a fogyókúrába is beleférhet

Jégkrém: még a fogyókúrába is beleférhet

A jégkrém a nyári hónapok meghatározó édessége, azonban meglepően keveset tudunk róla. Hány fajtája van? Miben különbözik a fagyitól? És vajon mennyire hizlal?

tovább

Tojás: a királyi táplálék

Tojás: a királyi táplálék

Süssünk, vagy főzzünk, fogyasszuk magában, vagy használjuk alapanyagként, a tojás az egyik legalapvetőbb és legértékesebb táplálékunk, amely amellett, hogy finom, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak. És ez nem minden! Íme, a legérdekesebb tudnivalók a tojásról!

tovább

Így készíts egészséges grillételeket

Így készíts egészséges grillételeket

A grillételek egyik előnye, hogy sokkal egészségesebbek, mint az olajban vagy zsírban sült társaik. Ráadásul a grillezés során a tápanyagok is jobban megőrződnek, az ételek kevésbé zsírosak, így a nagy hőségben sem ülik meg a gyomrot. 

tovább

Salátába, levesbe, szendvicsbe

Salátába, levesbe, szendvicsbe

A csírák a fűszerekhez hasonlóan változatos ízvilággal rendelkeznek. Van közöttük lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízű is, emiatt rendkívül változatos módon lehet őket fogyasztani. 

tovább