Bizalmas adataink, mi lesz veletek?

2017. július 24., hétfő, 07:00

Izgalmas ételfotók, elcsípett romantikus pillanatképek, beállított családi pózolás a vízparton és persze őrült bulifotók a haverokkal, mindezt lehetőleg a helyszín megadásával – a nyár mindenkiből előhozza a posztolási kedvet a közösségi oldalakon. Sajnos azonban az adatvédelemmel nem igazán vagyunk tisztában, pedig pár egyszerű lépéssel jelentősen csökkenthetjük a veszélyeket.

Bizalmas adataink, mi lesz veletek?

A személyes információk vagy fotók megosztása az olyan közösségi oldalakon, mint például a Facebook és az Instagram, sokak számára napi tevékenységgé vált. Úgy tűnik, a fiatal generáció van kitéve a legtöbb veszélynek, ez a korosztály nagy mennyiségű szenzitív adatot tesz hozzáférhetővé idegenek számára. A Kaspersky Lab által készített Értékes adataim: idegen veszélyek kutatása felfedi, hogy mennyi személyes adatot teszünk nyilvánossá az online világban. Nézzük a tényeket!

 • Az emberek többsége (93%) digitálisan osztja meg adatait és közel minden második felhasználó megosztaná legfontosabb személyes okmányait.
 • A felnőttek 70%-a a gyerekeiről tesz közzé fotókat és videókat.
 • A válaszadók 45%-a a másokról készített videókat és fotókat teszi nyilvánosan elérhetővé.
 • Az emberek csaknem fele (44%) teszi publikussá – azaz bárki számára láthatóvá – a bejegyzéseit, személyes információit.
 • Minden ötödik ember beismeri, hogy az érzékeny adatait megosztja olyanokkal, akiket kevésbé vagy egyáltalán nem ismert.
 • A kérdőívet kitöltők 37%-a tesz közzé pénzügyi- és tranzakciós részleteket, 41%-uk beszkennelt útlevelet, jogosítványt és egyéb személyes dokumentumot, további 30% a jelszavát.

Kontrollálatlanul terjedő adatok

Fontos tudni, hogy minden adat, amit nyilvánosan osztunk meg magunkról és másokról, kontrollálhatatlanul kerül a kibertérbe és olyanok számára is elérhetővé válik, akik vissza tudnak élni vele. A felhasználók veszélyeztetik magukat, lehetőséget biztosítanak a kiberbűnözőknek például a személyazonosság lopásra vagy pénzügyi visszaélésekre.

Egyszerű lépések a nagyobb biztonságért

Irreális elvárás a felhasználóktól, hogy abbahagyják a fényképek, a személyes adatok és egyéb információk megosztását, de van pár egyszerű lépés, amellyel csökkenthetjük a veszélyt.

 • Mindenekelőtt, gondoljuk át, hogy valóban fontos-e nyilvánosan megosztani az adott információt, fotót.
 • Profilunk beállításánál érdemes megnézni, mások hogyan látják azt. A legjobb beállítás az, ha csak barátaink látják teljesen profilunkat.
 • Nem árt tudni, hogy az ismerőseink milyen információkat tesznek közzé rólunk. Káros lehet, ha  az ismerősök tesznek közzé rólunk bizalmas információkat vagy kínos fotókat.
 • Ne osszunk meg felhasználói azonosítókat, jelszavakat, bankkártyaszámokat, fizetési információkat és hasonlókat.
 • Ne tegyünk közzé olyan képet, amin látszik házunk, lakásunk bejárata, a házszám, vagy olyan részlet, amiből felismerhető. Ne töltsünk fel képet, amin látszanak műszaki cikkeink, értékeink.

A kutatás szerint az emberek nemcsak az adataikat osztják meg, hanem olyan készülékeket is, amelyeken az értékes adatokat tárolják. Valójában 10%-uk adta meg már PIN-kódját idegennek azért, hogy hozzáférése legyen készülékéhez, valamint 22%-uk hagyta el a készülékét védtelenül és felügyelet nélkül emberek között. Továbbá a válaszadók 23%-a adta át a készülékét egy másik személynek rövid ideig.

családi kör közösségi oldalak adatvédelem

Így könnyítheted meg a visszatérést a munka világába szülés után

Így könnyítheted meg a visszatérést a munka világába szülés után

A gyermekvállalás még ma is mumus a munkaerőpiacon: sokszor már az állásinterjún felmerül a kérdés, hogy a jelentkező szeretne-e a jövőben gyereket vállalni. A női munkavállalók később is félve osztják meg munkaadójukkal a gólyahírt, hiszen nem ritka, hogy válaszul a munkáltató olyan környezetet teremt, amellyel megnehezíti a visszatérést a munka világába.

tovább

Családalapítás: tudatosak a magyar fiatalok!

Családalapítás: tudatosak a magyar fiatalok!

Miért szeretnének gyermeket vállalni a magyar párok? Mikor ideális szerintük a családalapítás? Mennyire tájékozottak a fogantatás témakörében? A több mint 2000 ember közreműködésével készült Nagy Családalapítási kutatás igen pozitív képet fest a magyar fiatalok gondolkodásáról.

tovább

Mi a különbség a halloween, mindenszentek és a halottak napja között?

Mi a különbség a halloween, mindenszentek és a halottak napja között?

Rendet teszünk a fejekben, és eláruljuk, pontosan miért és melyik napon tartják ezeket az ünnepeket.

tovább

Hogyan neveljük jól a digitális bennszülött gyermekeket?

Hogyan neveljük jól a digitális bennszülött gyermekeket?

Gyermekeink olyan világban nőnek fel, ahol a közösségi média, a mobiltechnológia és az online közösségek alapvető fontosságúak a kommunikáció, a tanulás és a fejlesztés útján. Szinte természetes, hogy felelős szülőkként félelmet érzünk az internet nyújtotta nyitottság és kontroll-nélküliség miatt, de tenni ellene csak úgy tudunk, ha elfogadjuk ezt, és mindenki szempontjából kihozzuk belőle a legjobbat.

tovább