Burkolatok - amikor a szépség nem elég

2018. március 5., hétfő, 07:00

Hiába tetszetős egy járólap vagy falfesték, egy egészséges otthonba olyan felületek kellenek, amelyek ennél többet tudnak. Nézzük, milyen elvárásoknak kell megfelelniük!

Burkolatok - amikor a szépség nem elég

Eleinte csak arra törekszünk, hogy fedél legyen a fejünk fölött. Aztán ha már megvan, szeretnénk, ha minél kényelmesebb, szebb lenne. Az új trendnek megfelelően lakókörnyezetünknek immár azért is szerepet kell játszania, hogy egészségi állapotunk javuljon. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az egészség nem pusztán a betegség hiánya, hanem ennél sokkal több: testi, szellemi és társadalmi jóllétünk összessége. A szellemi és társadalmi jóllét magában foglalja a lelki békét, az elégedettséget, az önbizalmat és a kiegyensúlyozott, erős társas kapcsolatokat. Egy 21. századi lakásnak ezeket is tudnia kell nyújtani. 

A megfelelő árnyalat

Vegyük például a legegyszerűbben megváltoztatható lakberendezési elemet, a fal színét. Magyarországon lecsengőben van a barackszínű falfestékek kora, például azért is, mert hiába veszünk olyan színt, ami lenyűgözött olaszországi nyaralásunk alatt a szállodában, nálunk nincsenek mediterrán fényviszonyok az év nagy részében. Ami az olaszoknál andalító hatású, az idehaza irritáló lehet.

Nem véletlen, hogy terjednek a nyugtató hatású bézses, szürkés árnyalatok a falfestékek körében is, illetve egyre többen fedezik fel a különféle fehéreket: elefántcsont, kínai, holdfény, lenvászon, gyertyaláng, hogy csak néhányat említsünk az árnyalatok közül. Már a nevük is ellazulást sugall, hát még a látványuk!

A színek befolyásolják a fényeket és fordítva. Ami az egyik árnyalattal és fényerővel “kuckós” hatású, azt más színnel és megvilágítással érezheted bunkernek vagy vallatószobának - és ugye egyiket sem akarod az otthonodban látni?

Milyen a jó falfesték?

Az új típusú falfestékek a szépség mellett szerves illékony vegyületektől (VOC) mentesek, ami azért fontos, mert ezek a vegyületek akár évekig szivároghatnak a festett felületből, fejfájást, szédülést, látási zavarokat, szem- és tüdőirritációt, memóriaproblémákat okozva. Az oldószeres festékek helyett ajánlott vízbázisú, latexfestéket választani. Ezek bevonata mosható, lég- és páraáteresztő, tehát csökkenti a penészesedés kockázatát. 

PVC mentes tapéta

Tapétaválasztáskor ne csak a mintát figyeld, hanem kérdezz rá a gyártás során használt anyagokra. Bizonyos kémiai reakciók során ugyanis ólom, kadmium és más fémek kerülhetnek a tapétába, illetve gyúlékonyság ellen brómozott égésgátlóval szokás kezelni. Amennyiben újrahasznosított PVC-ből gyártják, szintén tartalmazhat mérgező anyagokat. Kapható viszont szintetikus szálakkal megerősített, PVC-mentes tapéta is, amely nagy szilárdságú, és bónuszként akár tetszőleges mintát vagy képet is rányomtatnak. 

Favédelem vegyszermentesen 

A fafelületek kezeléséhez sem szükséges a hagyományos oldószeres lakkokat választani. Bababarát megoldás az olajos vagy viaszos bedörzsölés, illetve kaphatók vízzel hígítható parkettalakkok, falazúrok, akrilfestékek. A biológiai favédő olajok nemcsak a szú ellen védik meg a fafelületeket (és bútorokat), hanem a gombásodást és penészesedést is megelőzik, és semlegesítik a kellemetlen szagokat. Ezek a kezelések lehetővé teszik, hogy olyan helyiségekbe is melegpadló kerülhessen, ahol korábban csak kerámialapok használata volt javasolt, így a konyhába, fürdőszobába. A trópusi faanyagok mellett barátságos hatást kelt a bambusz és a parafa is, amelyek felületvédelméről azonban szintén gondoskodni kell. 

Burkolatok: amit kerülni kell!

Ami a vizes helyiségek burkolatait illeti, egy egészséges lakásban lehetőség szerint kerülni kell a diszperziós és epoxy gyanta alapú ragasztókat, és helyettük cementalapú VOC-mentes ragasztóval ajánlott rögzíteni a csempéket és járólapokat.

Ugyancsak kerülendő a PVC- vagy laminált padlóburkolat, mivel előbbi nagy mennyiségben tartalmazhat szénhidrogén eredetű ftalát lágyítószereket, utóbbi pedig a szintén veszélyes formaldehidet. Helyettük egyre divatosabb a polírozott betonpadló, amely ideális padlófűtéshez, ráadásul sokkal több fényt ver vissza, tehát ragyogni fog tőle a lakás. A beton tetszés szerinti színre és mintára festhető. Ha meleg tapintású padlóra van igény, akkor próbáld ki az újfajta vinyl padlókat, amelyek ragasztás nélkül lerakhatók, csekély mennyiségű VOC-ot tartalmaznak és ftalát-mentesek. Felületük karcálló és antibakteriális, elnyelik a lépéshangot, és bő vízzel könnyen tisztíthatók.

zöld vonal otthon egészséges otthon mentes falfesték tapéta pvc vegyszermentes

Meghálálják a növényeid a barkácsolást

Meghálálják a növényeid a barkácsolást

Kell hozzá egy kis fűrészelés-csavarozás, de ha emelt ágyást készítesz, mind a virágaid, mind a konyhakerti zöldségeid sokkal szebbek lesznek, ráadásul könnyebb is gondozni őket.

tovább

Maghasadás, avagy a csíráztatás művészete

Maghasadás, avagy a csíráztatás művészete

Színes, friss, roppanós magocskák, tele tápanyaggal. A csírák évezredek óta az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen összetevői, mégis csak egy rövid ideje kezdenek beférkőzni a köztudatba és a táplálkozásba. Pedig a csíráztatás igazán egyszerű és kifejezetten olcsó módja szervezetünk felturbózásának.

tovább

Ésszel és mértékkel – medvehagyma kisokos

Ésszel és mértékkel – medvehagyma kisokos

Szokatlanul korán kezdődik az idei medvehagymaszezon. A nyersen fogyasztva és ételek összetevőjeként is rendkívül népszerű gyógynövény Magyarországon sok helyen megtalálható. Gyűjtésének azonban van néhány szabálya, amelyet az egészségünk és a pénztárcánk védelme érdekében fontos betartani!

tovább

Kezdődik a zöld szezon!

Kezdődik a zöld szezon!

 Irány a kert, a terasz, de mivel is kéne kezdeni a novemberig tartó munkákat? Máris soroljuk!

tovább