D-vitaminnal immunrendszerünkért

2017. október 5., csütörtök, 11:15

Miért játszanak az étkezési zsírok fontos szerepet táplálkozásunkban? Melyek a zsírban oldódó vitaminok, és mit érdemes tudni ezeken belül a D-vitaminról? Héder Éva dietetikustól most választ kapunk minderre.

D-vitaminnal immunrendszerünkért

A zsírok és olajok táplálkozásunkban létfontosságú szerepet töltenek be, akárcsak a szénhidrátok, vagy a fehérjék. A zsírok alapvetően energiát biztosítanak, tartalék tápanyagként szolgálnak és nélkülözhetetlenek a zsírokban oldódó vitaminok felszívódásában, valamint a hormontermelődéshez, és az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlenek, így számos módon hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk megőrizze az egészségét.
   „A teljes napi kalória mennyiség 15-30 százaléka zsírokból kell, hogy származzon, ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminok, felszívódjanak, és hogy szervezetünk megfelelő módon tudjon működni” – hangsúlyozza Héder Éva dietetikus.

Melyek is azok a zsírban oldódó vitaminok?
   „A vitaminok többsége vízben oldódik, azonban van néhány, amelyek zsírok nélkül nem lesznek képesek felszívódni és kifejteni jótékony hatásukat, hiába eszünk megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot. Ezeket a könnyebb megjegyezhetőség végett DEKA vitaminoknak is nevezzük, ugyanis ez a négy betű fedi azokat (D-, E-, K-, A-vitamin). A zsírban oldódó vitaminok mindegyike fontos szerepet játszik szervezetünk működésében” – mondja a szakember.  

A zsírban oldódó vitaminok kapcsán napjainkban kiemelten sokat hallani a D-vitamin fontosságáról. A D-vitamin elengedhetetlenül szükséges a megfelelő növekedéshez, a csontfejlődéshez és az immunrendszer optimális működéséhez. Ezen kívül a D-vitamin a kalcium és a foszfát felszívódását is szabályozza a vékonybélből, így hiányában fokozódhat a csontritkulás, illetve a gyengébb immunrendszer akár felsőlégúti megbetegedésekre, influenzára is fogékonyabb lehet. Nem kérdés tehát, hogy miért is kell odafigyelnünk rá. A D-vitamin-szükséglet egy átlagos életmódú felnőtt számára 5-15 mikrogramm/nap, sportolók esetében pedig 25-75 mikrogramm/nap is lehet.

Szerencsére ma már nagyon sokféle forrásból biztosíthatjuk az őszi-téli időszakban kiemelten fontos D-vitamin-szükségletünket, hiszen egyre több termék található meg a boltok polcain, amelyek segítenek nekünk ebben. Talán legegyszerűbb, ha a hétköznapi étkezésekben olyan élelmiszereket használunk, melyek D-vitaminban gazdagok. A Vénusz Immuno étolaj és kenőmargarin termékek D-vitamint tartalmaznak, így remek alapanyagai lehetnek a mindennapoknak. A Vénusz Immuno étolaj egy adagjában (10 g) található D-vitamin mennyisége fedezi a felnőttek számára ajánlott napi szükséglet 15%-át, míg egy adag (10 g) Vénusz Immuno kenőmargarin fogyasztása a felnőttek számára ajánlott napi D-vitamin-szükséglet 50%-át fedezi.

   „Mindezek mellett pedig ügyeljünk arra, különösen az őszi-téli időszakban – annak ellenére, hogy kevesebb a friss hazai zöldség és a gyümölcs a boltok polcain –, hogy kiegyensúlyozottan és változatosan étkezzünk. Részesítsük előnyben az idényzöldségeket, így a hidegebb hónapokban fogyasszunk bátran sok sütőtököt, gesztenyét, céklát, káposztát vagy gombát. Ugyanis ha kellőképpen odafigyelünk az étkezésünkre és a megfelelő vitaminbevitelre, akkor azzal nagyban hozzájárulhatunk szervezetünk egészséges működéséhez, még télen is” – tanácsolja Héder Éva.

egészség táplálkozás immunrendszer d-vitamin étkezési zsírok

Az influenza és a tüdőgyulladás kéz a kézben járnak

Az influenza és a tüdőgyulladás kéz a kézben járnak

Az influenza önmagában is veszélyes kór, de több más betegség „előszobája” lehet, melyek a vírus által legyengített szervezetet könnyebben támadják meg. A Légúti Betegek Országos Egyesülete az influenzajárvány kapcsán a gyakran felülfertőzést okozó bakteriális tüdőgyulladás veszélyeire és megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

tovább

Böjtölés helyesen!

Böjtölés helyesen!

Itt a megújulás időszaka, amikor sokan kezdenek böjtölésbe, és hagyják el hosszabb-rövidebb időre például a húst, tejtermékeket. Mit tegyünk, hogy ezek nélkülözése miatt ne alakuljon ki hiánytünet a szervezetünkben?

tovább

Zsírok és olajok-Mi a szerepük táplálkozásunkban?

Zsírok és olajok-Mi a szerepük táplálkozásunkban?

A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokan az elhízás és számos más betegség okozójaként tartják számon. A zsírok és olajok mértékletes napi bevitele ugyanolyan fontos táplálkozásunkban, mint a fehérjéké vagy a szénhidrátoké: a lényeg tehát a forrás, a mennyiség és a megfelelő arányok.

tovább

Jönnek az egészséges otthonok

Jönnek az egészséges otthonok

A lakásépítések terén az utóbbi évek két fő hívószava az energiatakarékosság és a modernizáció volt, de kiderült, ezek csak akkor életképesek, ha a lakók fizikai és szellemi egészségét is támogatják. Összeállításunkban felvillantunk pár ehhez kapcsolódó ötletet.

tovább