Élj teljes életet!

2018. február 8., csütörtök, 12:10

Az Sirha Nemzetközi Élelmiszeripar és Horeca szakkiállításon mutatják be a világ első magas rosttartalmú (szárított) kukoricatésztáját. A magyar családi vállalkozás több éves kutatómunkája során kikísérletezett, egyedülálló technológiának köszönhetően létrejött termék számos lehetősséggel bővíti majd a gluténmentes diétát tartók étkezéseit.

Élj teljes életet!

Az élelmiszerek által okozott betegségek között vezető helyet foglal el a lisztérzékenység (coeliakia), melynek kiváltó oka a glutén. A glutén a kalászos gabonák tároló fehérjéje, minden kalászos gabonában (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi hibrid fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, ismertebb neve a sikér.

A magyar népesség 1-2%-át érintő betegségben a glutén autoimmun folyamatot indíthat el. A betegség élethosszig tart, felismerését nehezíti, hogy jellegzetes tünete vagy tünetegyüttese nincs, leggyakrabban a vékonybél-nyálkahártya károsodását okozza. Ennek következménye – többek között – fogyás, fáradékonyság, hiánybetegségek kialakulása, csontsűrűség csökkenés, hajhullás, férfi-női meddőség lehet. A betegség bármely életkorban kialakulhat, és diagnosztizálható. A ma ismert egyetlen, hatásos gyógykezelése az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta és életmód.

Mivel e betegségben kizárólag a gluténmentes élelmiszerek jelentik a gyógykezelést, így folyamatosan keresik azokat az új megoldásokat, melyek segítségével könnyebb megvalósítani az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétát. Ebben kulcsszereplők azok a „helyettesítő anyagok”, amik kiválthatják a kalászos gabonákból készülő élelmiszereket.

A kukorica, illetve a kukoricaliszt tökéletesen megfelelő e célra, most azonban, hosszas termékfejlesztés eredményeképpen, megszületett a CIVITA magas rosttartalmú kukoricatészta, ami 2017-ben a gasztronómiai Oscarnak számító Great Taste Award mezőnyében is csillagos elismerést kapott.

(A Great Taste Award a kiválóság jelképeként ismert a fogyasztók és a kereskedők között, ami kizárólag az elsőrangú ízvilágot szimbolizálja, legyen szó ginről, kekszről, kolbászról vagy kávéról. E megmérettetésen minden termék csomagolás nélkül került a bírók elé, úgy ízlelik meg őket, majd tanácskozások és újrakóstolások után határoztak arról, mely termékek érdemesek a 1-, 2- és 3 csillagos minősítésre.)

Az első magas rosttartalmú kukoricalisztből készült, így gluténmentes, száraztészta titka a kukoricaliszt magas rosttartalma. A termék csak kukoricalisztet és vizet tartalmaz (semmi mást!), a CIVITA tészták magas rosttartalma az egyedi gyártásból készült lisztnek köszönhető (a hagyományoshoz képest e tészták 3x több rostot tartalmaznak)

A megvalósítás a kézműves minőség és a korszerű gyártástechnológia ötvözete. Fontos az egy kézben tartott „farm-to-table” termelési folyamat, a kukorica feldolgozás minden fázisa egy kézben, egy telephelyen történik. Így készül a különleges, száraztésztává gyúrható kukoricaliszt, és ezzel valósul meg a minden adalékanyagtól való mentesség is. A termékhez csak GMO-mentes termelésből származó kukoricát dolgoznak fel.

A már említett magas rosttartalom több okból is nagyszerű: egyrészt jótékonyan befolyásolja a bélműködést, segít megelőzni a bélrendszer megbetegedéseinek kialakulását, másrészt jótékony táptalaj a bélrendszer baktériumainak, így egyfajta probiotikum jellegű hatással is szolgál.

Mindez különösen a szigorú gluténmentes diétát követőknek nagy érték, hiszen a legtöbb gluténmentes termék rostban szegény, megnehezítve ezzel az egészséges bélműködést. Természetesen emellett az ízbeli élmény sem elhanyagolható, hiszen a CIVITA tészták is ugyanolyan al dente módon készíthetők el, mint bármelyik hagyományos száraztészta.

A CIVITA magas rosttartalmú kukoricatészta a 2018 februárjában megrendezésre kerülő SIRHA kiállításon mutatkozott be a kereskedőknek, gasztronómiai szakembereknek, illetve minden olyan magánembernek, aki érintettsége okán finom ugyanakkor egészséges alapanyagot keres konyhájába.

Recept öltetekért érdemes követni a gyártó Youtube csatornáját, ahol izgalmas, újragondolt és hagyományos receptek is megtalálhatók az egészséges, ugyanakkor teljes élet jegyében.

Bővebb információ: www.civita.hu 
https://www.facebook.com/civitamagyarorszag/

hírek élelmiszer horeca szakkiállítás tészta kukoricatészta rosttartalom magas rosttartalom

Hagyomány és innováció

Hagyomány és innováció

Idén ünnepli 160. születésnapját a hazai kávéházkultúra legismertebb reprezentánsa és a modern cukrászművészet nagy innovátora, a Gerbeaud.

tovább

Szent Orbán idén is körbe járja a Tokaji Borvidéket

Szent Orbán idén is körbe járja a Tokaji Borvidéket

2018. május 25-27. között ismét különleges ünnepre készül a Tokaji Borvidék: Szent Orbánnak, a szőlő és a bor Európa-szerte tisztelt védőszentjének csontereklyéje az idén is körbejárja a borvidék településeit. 

tovább

FundiMini Gyereknap

FundiMini Gyereknap

Nagycsaládos és egyszülős családban nevelkedő gyermekeket látott vendégül a Fundamenta a budapesti MiniPoliszban megrendezett FundiMini Gyereknapon. A közös játék mellett Lola koncertjén és Feri bűvész bemutatóján is részt vettek a gyerekek.

tovább

Eddig szükséglakás, most otthon lesz

Eddig szükséglakás, most otthon lesz

Egy négy gyermekes család kap idén lehetőséget, hogy több hónapnyi átmeneti otthonban töltött éjszaka után új, független életet kezdjen immáron egy saját otthonban. Az idei felújításban a P&G önkénteseihez és a felújítási munkálatokhoz Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője is csatlakozott.

tovább