Fájdalomcsillapítók szedése helyett válaszd a gyógyvizet!

2018. április 12., csütörtök, 11:10

Mindenki tapasztalta már, hogy egy fárasztó nap után elmerülni egy kád meleg vízben már önmagában is stresszoldó, lazító erejű. Ám még komplexebb hatás érhető el a gyógyvizes fürdők, kezelések által, hiszen ezek nemcsak a görcsös izomzatot lazítják el, hanem az ásványi anyagok bőrön keresztüli felszívódása révén gyógyítanak is.

Fájdalomcsillapítók szedése helyett válaszd a gyógyvizet!

A balneológia viszonylag fiatal tudományág, a gyógyvizek szervezetre gyakorolt hatásával foglalkozik. Magában foglalja nemcsak a gyógyvizes kezeléseket, de a gyógytornát, a szénsavas fürdőket, az iszapkezeléseket, az inhalálást és a különböző ivókúrákat is. Napjainkban önállóan csak balneoterápiás kezelést nem adnak, azt különböző beavatkozásokkal - például iszappakolással, gyógytornával, elektroterápiával, vagy gyógymasszázzsal - kombinálják. A balneoterápiát szinte valamennyi klinikai ág felhasználja gyógykezelésében, ideértve a műtétek utókezelését, valamint a rehabilitációt is. Balneoterápiával megelőzhető és kezelhető leggyakoribb panaszok közül néhány: idült ízületi gyulladás, derékfájás, porckorong-megbetegedések, felsőlégúti rendellenességek, egyes emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségek, egyes szív- és keringési betegségek.

Kénes, savas, sós – melyik víz mire jó?

A gyógyvizekben az ásványi anyagok széles skálája található, összetételük más és más lehet, ezért a víz összetétele meghatározza, hogy milyen betegségek kezelésére ajánlott. A gyógyvizek főleg a mozgásszervi betegségek, krónikus ideggyulladások kezelésében hatásosak, de például

  • a kéntartalmú vízzel jó eredményeket érnek el nőgyógyászati problémák kezelésében;
  • a konyhasós vizek urológiai gyulladások mérséklésére alkalmasak;
  • a szénsavas vizekről közismert, hogy előnyösek a keringési betegségek kezelésében;
  • a kénes-sós vizek igazoltan előnyösek pikkelysömör kezelésében.

Számos hazai gyógyforrásunk tartalmaz a kalcium, magnézium és hidrokarbonát mellett radont is, aminek fájdalomcsillapító hatása van, ezért ezek a források különösen a krónikus ízületi, kopásos fájdalmakkal küzdők számára előnyösek. A gyógyvizek és a gyógyiszapok remekül alkalmazhatóak fürdőkúraként, ivókúraként, inhalálásra, fogínyzuhanyként is.

Így hat a gyógyvíz

Megfelelő orvosi felügyelet mellett a gyógyvizek, kiváló kiegészítői, sőt számos esetben helyettesítői is lehetnek a gyógyszereknek. A gyógyvizek hatásmechanizmusa összetett; a víz fizikai tulajdonságain (hőmérséklet, áramlás, felhajtóerő) kívül érvényesül a vízben oldott anyagok kémiai hatása is. Ezek az anyagok részben a bőrön keresztül szívódnak fel, részben fürdés közben belélegezzük a víz feletti gőzben található oldott anyagokat. Ivókúra esetén pedig a szájon át elfogyasztott gyógyvíz a gyógyszerekéhez hasonló, fontos kémiai hatást fejt ki. A gyógyfürdő-kezeléseket célszerű kúraszerűen igénybe venni. Egy-egy alkalomszerű fürdőzés igen kellemes lehet, de gyógyító eredmény nem várható tőle. Viszont ha kúraszerűen vesszük igénybe a kezeléseket, abban az esetben - orvosilag igazoltan - komoly javulásra számíthatunk. A fürdőkúrának az idegrendszeren keresztül ható ingerei áthangolják az ember szervezetét, ezzel is elősegítve a krónikus panaszok enyhülését.

Nőgyógyászati panaszokon is segíthet      

Balneoterápiával hatékonyan kezelnek egy sor nőgyógyászati problémát (például: a kismedencei szervek krónikus gyulladásai, összenövései, klimaxos panaszok), és a meddőség bizonyos formáit is. A gyógyvizes fürdőterápia növeli a kismedencei terület vérellátását, ez elősegítheti a tüszőérést, peteérést, miközben csökkenti a peteérést zavaró stresszhatásokat. A balneoterápiával tartós állapotjavulást, gyógyulást segíthetnek elő, viszonylag alacsony költséggel, a gyógyszerfogyasztás csökkentésével, mellék- és utóhatásoktól, illetve szövődményektől mentesen.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos betegségek fennállása esetén a meleg gyógyvizek alkalmazása nem ajánlott, ezért célszerű kikérni az orvos véleményét!

Hazánk kiváló fürdői

Magyarországon nem nehéz jótékony hatású vizekre lelni, hiszen hazánk bővelkedik a gyógyforrásokban, amit már a rómaiak is kihasználtak bő kétezer évvel ezelőtt. Hazánk gyógyvizei az ország szinte minden régiójában megtalálhatóak. Az országban mintegy 150 meleg vizes gyógyfürdő található. Számos gyógyfürdő egyben műemlék és turisztikai látnivaló is. Nemzetközileg is ismert gyógyhelyeink: Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros, Bükfürdő, Sopron, Balf, Eger, Parád, Kékestető, Lilafüred, Hajdúszoboszló, Debrecen, Gyula. 

Bővebb információ: www.furdoszovetseg.hu

egészség fürdő gyógyvíz fájdalom fájdalomcsillapítás

5 dolog, amit ne ajándékozz allergiás ismerősnek

5 dolog, amit ne ajándékozz allergiás ismerősnek

A legjobb szándékunk ellenére is kellemetlen perceket okozhatunk szeretteinknek, ha nem a megfelelő ajándékot választjuk. Mivel az allergia ma már egyre több embert érint, nem árt, ha tisztában vagyunk a főbb allergénekkel. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának tanácsai ebben segíthetnek.

tovább

Mire figyeljünk a húsvéti édességek beszerzése során?

Mire figyeljünk a húsvéti édességek beszerzése során?

Döbbenetes mennyiségű cukrot fogyasztanak a gyerekek a húsvéti ünnepek alatt. Egyes becslések szerint egy hétre elegendő kalóriamennyiséget és 1kg cukrot is megesznek csokinyulak és tojások formájában, és többnyire a teljes ajándékba kapott édesség készlet el is fogy a tavaszi szünet végére. 

tovább

Tavaszi méregtelenítés

Tavaszi méregtelenítés

Tippek léböjtkúrához - gyömbéres-répás tisztító turmix recepttel

tovább

Fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés

Fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés

Március 20-a a Szájápolás Világnapja, ezért ilyenkor különösen fontos a szájhigiénia fontosságáról beszélni.  Sokan szenvednek krónikus fogínygyulladásban, fogágybetegségben, ami hosszú távon akár a fogak elvesztéséhez is vezethet, pedig fogaink egészségnek megőrzése nem is olyan bonyolult feladat.

tovább