Fehér és zöld a lelke mindennek

2018. február 26., hétfő, 10:20

Fényekkel és növényekkel a mentális egészségedet fokozhatod otthonodban, de a növények nem pusztán látványukkal segítenek, hanem a levegőminőség javításában is.

Fehér és zöld a lelke mindennek

Nem is gondolnád, hogy a megfelelő világítás mennyit tud javítani a lelki állapotodon és közvetve az egészségeden, amíg be nem lépsz egy olyan helyiségbe, ahol átgondolt a világítás. Lehet, hogy ez a helyiség éppen egy lakberendezési áruházban van: ha egy mintaszobában olyan érzés tör rád, hogy “ezt itt most mind meg kell vennem, és haza kell vinnem”, akkor először ne a pénztárcád, hanem a mobiltelefonod után nyúlj, és fényképezd le azt, amit látsz. Hazaérve elemezd ki a képeket, hogy megállapítsd, mit kell megváltoztatnod a lakásodban a megfelelő hatás érdekében. 

Ahány családtag, annyiféle fény 

A sokféle tevékenységhez különböző megvilágítás szükséges. Egészségünk szempontjából az ablakokon beáradó természetes fény a legfontosabb, mert ez olyan hullámhosszú fény, amely nem zavarja meg szervezetünk belső órájának működését.

Köztudott, hogy a hideg fehér LED-fényforrások valójában kékek: a hajnali derengést idéző fény hatására akkor is éberek leszünk, amikor már pihenni kéne. (Ezért volna fontos a különféle képernyők és monitorok lekapcsolása elalvás előtt egy-két órával.) Ebből a szempontból a régi, nem energiakarékos volfrámszálas izzók voltak a legjobbak, mert azok fénykibocsátása hasonlít a napfény spektrumára. Csak éppen nem voltak energiatakarékosak.

A legújabb meleg fehér LED-fényforrások fogyasztása elhanyagolható, és kevésbé befolyásolják szervezetünk működését. Érdemes olyan lámpákat választani, amelyek fényereje szabályozható. A gyerekszobába semmiképpen ne tegyél kék színű őrlámpát, csakis narancsot vagy vöröset válassz, hiszen ezek idézik a naplemente színeit, tehát nem zavarják meg az alvási ciklust.

Tükrös trükkök

A téli hónapokban viszont fokozott igényünk van fényre, hogy elkerüljük a szezonális kedélybetegséget, a téli depressziót. Ehhez abban a helyiségben, ahol reggel a legtöbb időt töltjük (konyha, fürdő), érdemes plusz fényforrást kialakítani: a legalább 10 ezer lux intenzitású, hangulatjavító megvilágítást 6 darab 18 wattos LED-del is elérhetjük.

Egyébként nem is kell mindig lámpákban gondolkodnunk: néhány jól elhelyezett méretes tükörrel egyszerűen bevilágíthatunk olyan helyeket is, ahol korábban nyomasztó sötét volt. 

Növényeket! De milyet? 

A modern nyílászárók hatékonyan kizárják a hideget, megszüntetik a huzatot, ám ezzel a friss levegő keringését is blokkolják. A reggeli rohanásban nem mindenkinek van alkalma negyed órát szellőztetni indulás előtt, pedig ez kellene ahhoz, hogy az éjszaka folyamán elhasználódott levegőt frissre cseréljük. Hazaérve sem az az első dolgunk, hogy kitárjuk az ablakokat, és ez nem is lenne szerencsés, tekintve, hogy a városokban a koraesti csúcsforgalom miatt ilyenkor legszennyezettebb a levegő.

Ilyenkor fordulj a szobanövényekhez, mert némelyik kiemelkedően hatékony légtisztító: nemcsak oxigénnel dúsítják a szoba levegőjét, hanem kiszűrik belőle a különféle káros illékony vegyi anyagokat (VOC). A szobanövényektől okosabb és nyugodtabb is leszel, mert a Harvard Egyetem kutatása szerint a VOC-mentes levegőben az információfeldolgozási képességünk 172-299 százalékkal nő az elhasznált levegőhöz képest. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint a legtöbb VOC-vegyületet az anyósnyelv (Sanseveria), a flamingóvirág, a majomfa, a rákvirág, a szobai futóka, a vitorlavirág és a zöldike képes kiszűrni a levegőből. De ajánlott még a botpálma, a fikusz, a könnyező pálma (Filodendron), a lepkeorchidea és a Vénuszhaj-páfrány is.

Érdemes a gyerekszobába is tenni néhány szobanövényt, hogy segítsék a tanulást. A szobanövények párásítják a levegőt, tehát ne feledkezz meg a rendszeres szellőztetésről, nehogy penészedni kezdjenek a sarkok. Egyes növények akkor is segíthetnek, ha túl párás a levegő a lakásban: a már említett vitorlavirág, a mirtusz, a babér vagy a citromfa, ezek képesek némileg párátlanítani a levegőt, sőt, még a levegőben lévő mikrobákat is elpusztítják.

zöld vonal lakás trend világítás fény növény otthon levegő levegőminőség

Meghálálják a növényeid a barkácsolást

Meghálálják a növényeid a barkácsolást

Kell hozzá egy kis fűrészelés-csavarozás, de ha emelt ágyást készítesz, mind a virágaid, mind a konyhakerti zöldségeid sokkal szebbek lesznek, ráadásul könnyebb is gondozni őket.

tovább

Maghasadás, avagy a csíráztatás művészete

Maghasadás, avagy a csíráztatás művészete

Színes, friss, roppanós magocskák, tele tápanyaggal. A csírák évezredek óta az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen összetevői, mégis csak egy rövid ideje kezdenek beférkőzni a köztudatba és a táplálkozásba. Pedig a csíráztatás igazán egyszerű és kifejezetten olcsó módja szervezetünk felturbózásának.

tovább

Ésszel és mértékkel – medvehagyma kisokos

Ésszel és mértékkel – medvehagyma kisokos

Szokatlanul korán kezdődik az idei medvehagymaszezon. A nyersen fogyasztva és ételek összetevőjeként is rendkívül népszerű gyógynövény Magyarországon sok helyen megtalálható. Gyűjtésének azonban van néhány szabálya, amelyet az egészségünk és a pénztárcánk védelme érdekében fontos betartani!

tovább

Kezdődik a zöld szezon!

Kezdődik a zöld szezon!

 Irány a kert, a terasz, de mivel is kéne kezdeni a novemberig tartó munkákat? Máris soroljuk!

tovább