Fogamzásgátlás: mikor váltsunk? És mire?

2017. október 9., hétfő, 12:00

A nem kívánt teherbeesés ellen ma már több féle módon lehet védekezni. A gumióvszer mellett a legelterjedtebbek a fogamzásgátló tabletták, amelyek közel 100%-os védettséget biztosítanak - természetesen megfelelő alkalmazás során.

Fogamzásgátlás: mikor váltsunk? És mire?

Emellett léteznek még egyéb hormontartalmú és -mentes készítmények is, de vajon mennyire lehet ezeket váltogatni? És mikor érdemes változtatni az addig használt fogamzásgátló módszeren? Dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

Fogamzásgátló tabletta

A legtöbb nő a nem kívánt teherbeesés ellen fogamzásgátló tablettát használ, amely (az évek során egyre kevesebb) hormontartalommal éri el hatását. Ezekkel a készítményekkel lényegében a normál menstruációs ciklusba avatkozunk be úgy, hogy a mesterségesen bejuttatott női nemi hormonokkal meggátoljuk a peteérést. A tablettákat két csoportba soroljuk: léteznek egykomponensű szerek, amelyek csak progeszteront tartalmaznak, valamint olyanok, amelyek mellett ösztrogén is szerepel. Hogy melyik a legjobb az illető számára, azt több tényező is befolyásolja (pl. trombózishajlam, szoptatás), ezért fontos, hogy előtte mindenképp kérje ki nőgyógyásza véleményét!

Ha a szervezetnek nem tetszik…

Olykor sajnos előfordul, hogy a nő nem várt módon reagál az alkalmazott készítményre. Leggyakrabban pecsételő vérzés, rossz közérzet, hányinger/hányás, fájdalmas mellfeszülés és nagyfokú súlygyarapodás, rossz esetben mélyvénás trombózis jelezheti azt, hogy gyógyszerváltásra van szükség. Továbbá a szoptatás még egy olyan tényező, amely más tabletta alkalmazását írja elő, ugyanis ekkor csak progeszterontartalmú szerek jöhetnek számításba, hiszen ezek nincsenek befolyással a tejtermelődésre. Bár a tabletta felírása előtt a szakorvos alaposan kikérdezi a pácienst a fennálló betegségeiről, megeshet, hogy a fogamzásgátló szedése közben jelentkezik például magas vérnyomás, migrén, esetleg cukorbetegség. Ebben az esetben mindenképp konzultálni kell a szakemberrel, ugyanis könnyen lehet, hogy másfajta szer, esetleg hormonmentes módszer alkalmazását javasolja.

  • Fontos! Antibiotikum szedése alatt kiegészítő fogamzásgátlási módszer javasolt!

Spirál - megnövelt hatékonyság

Mint ahogy említettük, vannak olyan állapotok, amikor a fogamzásgátló tabletta alkalmazása egyáltalán nem javasolt – ilyen például a trombózishajlam -, valamint sokan inkább a méhen belüli eszközöket választják, amelyek közt található hormontartalmú és -mentes is. Leggyakrabban a spirálra esik a választás, amely egy T-alakú, rugalmas műanyagból és rézből készült eszköz, amelyet a méh üregébe kell felhelyezni. Megváltoztatja a méh belső környezetét, így nehezíti a spermium és a petesejt találkozását, valamint meggátolja a beágyazódást. Ma már létezik hormonális változata is, megnövelve ezzel a hatékonyságot.

Igen kényelmes fogamzásgátlási módszer, hiszen nincs vele mindennapi teendő, és általában 5 évenkénti cserét javasolnak a szakemberek. Természetesen vannak olyan esetek, amikor az orvos az eltávolítása mellett dönt: ilyen például a gyulladás, súlyosabb fertőzések, rendellenes vérzés, erősebb alhasi fájdalom. Kellemetlen tünetek fennállásakor mindenképpen konzultálni kell a nőgyógyásszal.

További fogamzásgátló eszközök:

óvszer
fogamzásgátló tapasz
hüvelygyűrű
hormonmentes, spermicid anyagot tartalmazó kúpok, gélek

egészség fogamzásgátlás fogamzásgátló tabletta gumióvszer spirál fogamzásgátló tapasz hüvelygyűrű

Az influenza és a tüdőgyulladás kéz a kézben járnak

Az influenza és a tüdőgyulladás kéz a kézben járnak

Az influenza önmagában is veszélyes kór, de több más betegség „előszobája” lehet, melyek a vírus által legyengített szervezetet könnyebben támadják meg. A Légúti Betegek Országos Egyesülete az influenzajárvány kapcsán a gyakran felülfertőzést okozó bakteriális tüdőgyulladás veszélyeire és megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

tovább

Böjtölés helyesen!

Böjtölés helyesen!

Itt a megújulás időszaka, amikor sokan kezdenek böjtölésbe, és hagyják el hosszabb-rövidebb időre például a húst, tejtermékeket. Mit tegyünk, hogy ezek nélkülözése miatt ne alakuljon ki hiánytünet a szervezetünkben?

tovább

Zsírok és olajok-Mi a szerepük táplálkozásunkban?

Zsírok és olajok-Mi a szerepük táplálkozásunkban?

A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokan az elhízás és számos más betegség okozójaként tartják számon. A zsírok és olajok mértékletes napi bevitele ugyanolyan fontos táplálkozásunkban, mint a fehérjéké vagy a szénhidrátoké: a lényeg tehát a forrás, a mennyiség és a megfelelő arányok.

tovább

Jönnek az egészséges otthonok

Jönnek az egészséges otthonok

A lakásépítések terén az utóbbi évek két fő hívószava az energiatakarékosság és a modernizáció volt, de kiderült, ezek csak akkor életképesek, ha a lakók fizikai és szellemi egészségét is támogatják. Összeállításunkban felvillantunk pár ehhez kapcsolódó ötletet.

tovább