Fogkő: csak csúnya vagy káros is?

2018. január 8., hétfő, 15:35

Sokan gondolják úgy, hogy a fogkő csupán egy elhanyagolható, apró esztétikai probléma, ami a fogsorunkat sújtja. Egyesek szerint elegendő egy alapos fogtisztítás és máris orvosoltuk a problémát. Ennek ellenére, mégis sokan panaszkodnak arra, hogy minden igyekezetük ellenére, a napi fogmosások, fogselyem használatok és öblögetések mellett is kialakult náluk ez a kellemetlen, esztétikailag is káros betegség.

Fogkő: csak csúnya vagy káros is?

A fogkő tulajdonképpen egy megkövesedett lepedék, ami igen sok páciensnél okoz súlyos problémákat. A fogkő képződéséhez feltétlenül szükséges a szájüregben elő baktériumok működése, a szerves anyagok jelenléte – mint például az ételmaradék – és a nyálunkban megtalálható ásványi sók (fluor, kalcium és foszfát). Két jellemző típusát különböztetjük meg: az így alatti (subgingivális) és az így feletti (supragingivális) változatokat. Az így feletti szabad szemmel is látható, még az alatta lévő fejt ki pusztítóbb hatást a fogágyra és fejti ki negatív hatásait.

A fogkő kialakulásától, a fog elvesztéséig nem feltétlenül hosszú az út!

Jelentősen hozzájárul a fogkő kialakulásához az örökletesség, a genetika is, azonban az elhanyagolt szájhigiénia a melegágya e betegségnek. Ugyanis ha a lepedék hosszabb ideig a fogakon marad, ideális körülmény teremtődik a baktériumok számára. Az oxigénszegény környezet megvéd a nyál semlegesítő hatásától is, így ideális táptalajul szolgál a baktériumoknak. Ezek pedig a tápanyagok lebontása után savas környezetet teremtenek, ahol aztán ásványi sók rakódnak le. Ez, a sók által megkeményített háló pedig maga a fogkő lesz.

Sokszor a fogorvosok a fogkövet az óceánok korallzátonyaihoz hasonlítják, hiszen ha egyszer kialakult, egyre jobban terjed és növekszik. A növekedésével együttesen pedig a savhatásra még inkább begyullad az íny. Ezt duzzanatként észlelhetjük is és fog vérzést is tapasztalunk ilyenkor. A folyamat következtében az íny elsorvad és elkezd visszahúzódni, így a csont sem tud sokáig védekezni és az is pusztulásnak indul az íny alatt. A folyamat vége pedig a fogak elvesztéséhez vezet.

Mit tehetünk a fogkő ellen?

A fogkő rétegesen halmozódik fel a fogakon, egyelőre azonban még az orvosok sem biztosak abban, hogy mi indítja be a folyamatot. Szerencsére az íny alatti fogkő ritkább, de az íny szélénél kialakuló változatok szinte kivétel nélkül minden embernél megtalálhatóak különböző intenzitásban. A fogkő kialakulásának számtalan külső és belső tényezői lehetnek, ilyen tényezők: a szájápolási szokások, a bakteriális plakk összetétele, az örökletesség, a fogak elhelyezkedése, az étkezési szokások, a dohányzás, a fogyasztott drogok és gyógyszerek, különböző betegségek, az életkor, a nem és az etnikai jellemzők is.

A fogkő egyik leghatékonyabb módja, ha naponta kétszer is alaposan fogat mosunk és fogselymet, fogköztisztítót vagy szájzuhanyt is használunk a fogközi területek tisztán tartásához. Akik genetikailag is hajlamosak a fogkövesedésre, azoknak érdemes elektromos fogkefére váltaniuk. A fogkő megelőzhető a dohányzásról való leszokásról is, illetve kerüljünk minden olyan ételt és italt, ami hozzájárul a fogkő kialakításához. Ha azonban kialakult, ne féljünk felkeresni a fogorvosunkat és bejelentkezni egy fájdalommentes, például ultrahangos fogkő eltávolításra. Hasznos tanács, hogy ne próbálkozzunk otthon különböző fizikai ráhatásokkal, hogy a fogkövet eltávolítsuk, hiszen ezzel megsérthetjük a fogzománcot. Forduljunk hát fogorvoshoz a szakszerű kezelés érdekében!

egészség fog fogápolás szájápolás fogkő fogmosás fogselyem öblögetés

Fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés

Fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés

Március 20-a a Szájápolás Világnapja, ezért ilyenkor különösen fontos a szájhigiénia fontosságáról beszélni.  Sokan szenvednek krónikus fogínygyulladásban, fogágybetegségben, ami hosszú távon akár a fogak elvesztéséhez is vezethet, pedig fogaink egészségnek megőrzése nem is olyan bonyolult feladat.

tovább

5 egyszerű tipp az egészséges irodai táplálkozáshoz

5 egyszerű tipp az egészséges irodai táplálkozáshoz

Reggeli kapkodás, napkezdő meeting, e-mailek, üzleti találkozó, újabb céges megbeszélés, rohanás… Ha neked is ismerős a helyzet, akkor biztosan szembesültél már azzal a problémával, hogy a pörgős mindennapok során nemhogy egészségesen táplálkozni, de általában pár egészségtelen falatot bekapni sincs idő. Íme, pár egyszerű, életmódváltóknak kötelező tipp, amivel nem csak időt spórolhatsz, de az egészségedért is tehetsz, ha irodai étkezésről van szó!

tovább

Néhány óra, de az életet jelentheti - Szűrővizsgálattal a daganatok ellen

Néhány óra, de az életet jelentheti - Szűrővizsgálattal a daganatok ellen

Rák. Egy betegség, amelynek hallatán sokunknak a legrosszabb jut az eszébe. A diagnózistól való félelem miatt pedig inkább nem is megyünk orvoshoz, még akkor sem, ha a családban volt már daganatos megbetegedés. 

tovább

Tavaszi méregtelenítés nélkül nincs fogyás

Tavaszi méregtelenítés nélkül nincs fogyás

Ha igazán látványos alakváltozást szeretnénk elérni, meg kell szabadítanunk szervezetünket a méreganyagoktól. Ehhez ajánlunk néhány hatékony és jóízű gyógyteát.

tovább