Hamar kimerülsz sportolás közben?

2018. május 10., csütörtök, 07:00

A sportdietetikus segít

Hamar kimerülsz sportolás közben?

Ha valaki aktívan sportol, nagyon fontos odafigyelnie a megfelelő étrendre. Varga Dórát kérdeztük a Sportorvosi Központ sportdietetikusát: hogyan tartsuk fenn a jó teljesítményt, és a táplálkozás vajon hogyan támogatja a felkészülést?

1. Töltsük fel a szénhidrátraktárakat!

Ha több órás igénybevételt jelentő állóképességi sportot végzünk, a szénhidrát raktárak, a kiürült glikogén készletek visszatöltésére – óránként 30-60 gramm mennyiségben – fokozott figyelmet kell fordítani. Mivel a gyors visszatöltés a cél, így – az az egészséges táplálkozás irányelveitől eltérően - gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, mint például a banán, a cukros ételek, a fehér lisztből készült pékáruk, izotóniás sportitalok, sport gélek. Az összetett szénhidrátok, mint a barna rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű lisztből készülő termékek fogyasztása ebben az esetben nem javasolt.

2. A fehérjefogyasztás elengedhetetlen

Mivel az edzés/verseny alatt fehérje lebontó folyamatok zajlanak, ennek a tápanyagnak a pótlása szükségszerű, hiszen az izmoknak szükségük van fehérjére a regenerálódáshoz és az izomnövekedéshez. Ebben az esetben kb. 25 gramm fehérje bevitel tekinthető ideálisnak, amelyet alacsony zsírtartalmú tejből és tejtermékekből, illetve az egyéb állati eredetű fehérjékből tudunk bevinni. Szükség szerint fehérjében gazdag étrend-kiegészítők is szóba jöhetnek, turmix, illetve fehérje szelet formájában.

3. Figyeljünk a folyadékpótlásra

Fokozott terhelésnél, az energiaigény megnövekedésével párhuzamosan, a folyadékigény is növekszik. A szervezet folyadékhiánya jelentősen csökkentheti a sportteljesítményt, így a sportolóknak fokozottan figyelniük kell arra, hogy a versenyre hidratált állapotba menjenek, illetve pótolják a folyadékot a verseny alatt és után is. 60 – 90 percet meghaladó intenzív edzés/ verseny esetén a normál víz, ásványvíz helyett válasszunk izotóniás italt közül, mivel a benne lévő szénhidrát és elektroltiok segítik a megfelelő teljesítmény fenntartását. A napi 2- 2-és fél liter vízszükséglet maratoni futók esetében akár meg is háromszorozódhat a nagymértékű verejtékezés miatt.

4. Ne a versenyen próbáljunk ki új termékeket!

Alapszabály, hogy soha ne versenyen próbáljunk ki új termékeket, hanem előtte teszteljük le, hogy nem okoz-e hasmenést, hányingert, valóban javítja-e a teljesítményünket.

5. A sportdietetikus segít a megfelelő sport étrend összeállításában

A fenti szabályok segíthetnek minket abban, hogy biztosítsuk teljesítményünk optimalizálását, illetve a megfelelő regenerációt is. Ahhoz azonban, hogy sportolóként maximálisan eleget tudjunk tenni a megfelelő, rendszeres és tudatos étkezés irányelveinek, érdemes sportdietetikus tanácsait kikérnünk.
   „A szakember segít a változatos, valamint a fokozott igénybevételhez szükséges energia-bevételt biztosító étrend kialakításában, a kerülendő, illetve a javasolt élelmiszerek és étrend-kiegészítők kiválasztásában, az étrend időzítésében, továbbá a testtömeg kontroll alatt tartásában” – magyarázza Varga Dóra.

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

örökmozgó sport kimerültség étrend sportdietetikus

Jóga fájós háttal

Jóga fájós háttal

A modern jógairányzatok nem csak a szellemi, de a testi egészséggel is foglalkoznak, és nagy hangsúlyt fektetnek olyan gondok megelőzésére, vagy utókezelésére, mint például a különféle gerincproblémák.

tovább

Mit tehetsz a nehezen formálható testrészeiddel?

Mit tehetsz a nehezen formálható testrészeiddel?

3+3 gyakorlat vádlira és tricepszre Turcsán Barbara, személyi edzővel

tovább

Erre figyelj, ha a szabadban jógázol!

Erre figyelj, ha a szabadban jógázol!

Ahogy jön a jó idő, megrohan minket a szabadban való gyakorlás romantikus vágya, ami érthető is, ám érdemes felkészülni arra, hogy a padlóhoz szokott ízületek jelezni fognak, ugyanis a puha és egyenetlen talajon nagyobb terhelésnek teszed ki őket. A sérülések elkerüléséhez fogadd meg az alábbi tanácsokat!

tovább

10 tipp, amitől jobban égnek a kalóriák futás közben

10 tipp, amitől jobban égnek a kalóriák futás közben

Közhely, de igaz: a tavasz a téli pluszkilók ledolgozásának ideje. Ha megfelelően állítod össze az edzésterved, a futással nem csak az állóképességedet fejleszted, hanem fogyhatsz is! Min kell változtatnod, hogy szépen formálódj? Összegyűjtöttünk 10 tippet, amely segít fokozni a zsírégetést futás közben.

tovább