Hit és kaland: Zarándokutak a nagyvilágban

2017. október 5., csütörtök, 07:00

Zarándokolni annyit tesz, mint zarándokúton eljutni egy – vallási jelentőségű – zarándokhelyhez. Szimbolikus értelemben is használják, mégpedig az akarat kifejezésére, miközben a zarándoklás nem csak a lelket, hanem a testet is erősíti.

Hit és kaland: Zarándokutak a nagyvilágban

Csendet, elmélyültséget és erős önuralmat igényel – egyfajta meditációként is tekinthetünk rá. A zarándoklat célja több szintű: a fizikai mozgás kizökkenti a gyakorlót a hétköznapi élet körforgásából, s a változásra nyitottabbá, befogadóbbá teszi. A világszerte ismert zarándokhelyekre hívek és kalandorok millió jutnak el évente, és a szakrális élmény közben olyan lelki stációkat tapasztalnak meg, amelyek következtében többé nem lesznek ugyanazok az emberek, akik az út előtt voltak.

A leghíresebb spirituális vándorutak

Spanyol El Camino: évszázadok óta gyalogolnak ezen az ősrégi útvonalon az emberek Szent Jakab apostol sírjához (Santiago de Compostela maga az úti cél), egykor például Assziszi Szent Ferenc, vagy Dante is megtette az utat. A zarándokút szimbóluma a fésűkagyló, amelyet az út mentén mindenütt felfestettek.

Szent Jakab zarándokút: A spanyol egyház által felszentelt magyar szakasza a „nagy“ Caminonak, amelyet néhány lelkes magyar zarándok jelölt ki pár éve. Két út létezik egy közös céllal: a Camino Húngaro, amely a Zsámbéki-medencén, a Gerecse hegységen, majd a Kisalföldön és a Hanságon át megy át. Illetve a Camino Benedictus, amely a tihanyi bencés apátságtól indul, és mintegy 170 kilométer után ér a több mint 800 éves, gyönyörű, román kori lébényi Szent Jakab-templomhoz.

Via Francigena: Keresztény zarándokút Canterbury és Róma között, áthalad Anglián, Franciaországon, Svájcon és Olaszországon, teljes hossza kb. 1700 kilométer, nagyjából 80 szakasza van – a Toszkán tartományon például majdnem 400 kilométeren át vezet az út.

Szent Olaf útja, Norvégia: 641 km hosszú út, amelyet 2010 májusában vett fel az Európai Tanács az Európai Kulturális Útvonalak közé másodikként a zarándok utak közül (1987 Szent Jakab Útja volt az első).  Az Osló és Trondheim közti út csodálatos skandináv tájakon vezet át, Szent Olaf, a vikingből lett norvég király hittérítő állomásait érinti. Ő vezette be a keresztény hitet az országba, és személyesen térítette a lakosságot.

Mária út: Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, amely az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan olyan zarándokhelyekkel, mint Máriapócs, Celldömölk, Márianosztra, Esztergom vagy Zirc.

Forrás: www.zarandoklat.com

lélekbúvár zarándokút zarándoklás zarándokhely el camino szent jakab zarándokút via francigena szent olaf útja

Szerelem a kirakatban, avagy: végigposztolt Valentin-nap

Szerelem a kirakatban, avagy:  végigposztolt Valentin-nap

Valentin-nap. Vacsora a szerelmünkkel. Meghitt gyertyafény, halk zene, csillogó szempárok. Ám ahelyett, hogy egymásra figyelnénk, fél szemmel a megfelelő szöget keressük, ahonnan majd elkészíthetjük a legütősebb képet. Egyáltalán létezik ma az, amit nem posztolunk ki azonnal? Pszichológussal jártunk utána.

tovább

Ön(árnyék) ismeret

Ön(árnyék) ismeret

Az önismeret szó hallatán legtöbbünk szeme elé egy könnyen vállalható, pozitív jelzőhalmaz kúszik be. De vajon valós és mély önismeretre utal-e, ha kizárólag az erősségeinkre koncentrálunk? Aligha. A belső képhez a nemszeretem-tulajdonságok is hozzátartoznak, melyeket vagy csiszolgatunk vagy elfogadunk. Nézzük, mi van a legmélyebb bugyrokban, lássuk meg az árnyékunkat és ne bújjunk vissza a barlangba (előlük)!

tovább

A pszichiátria jogsértéseit vizsgálják

A pszichiátria jogsértéseit vizsgálják

Mennyire lehet kiszolgáltatott egy olyan ember, akit válófélben lévő házastársa juttatott kényszerrel a pszichiátriára, hogy előnyhöz jusson a gyermekelhelyezésben? És valaki, akit oly mértékben legyógyszereznek a pszichiátrián, hogy ebben a kémiai kényszerzubbonyban képtelen saját érdekeit képviselni? Ilyen és ehhez hasonló ügyekkel foglalkozik egy civil szervezet, amely kifejezetten a pszichiátriákon történő jogsértések felderítésére specializálódott.

tovább

Medencézzünk télen is!

Medencézzünk télen is!

Eljött a melegvizes wellness igazi szezonja! Ha a kikapcsolódásnak ezt a formáját választjuk, biztosra vehetjük, hogy újjászületünk!

tovább