Hódít a kézműves csokoládé

2017. december 11., hétfő, 07:00

Az utóbbi néhány évben egyre nő az igényes, minőségi csokoládéfogyasztók köre, és ez nagyban köszönhető a kézműves csoki készítőknek, akik például fesztiválokon, workshopokon és minden lehetséges módon népszerűsítik a minőségi csoki és szaloncukor fogyasztást. Egyre többen tudják, hogy mitől minőségi egy csokoládé, nem elégednek meg a sima tejcsokival vagy az egyszerű zselés szaloncukorral, konyakos bonbonnal.

Hódít a kézműves csokoládé

   „Az ízek esetében régebben a hagyományos csokoládékat kedvelték az emberek, úgy, mint a mogyorós csoki, eper krémes csoki stb. Aztán 5-6 éve, ahogy a kézműves csokoládékészítés egyre népszerűbb lett, úgy léptek színre a különleges gyümölcsökkel és egzotikus fűszerekkel párosított csokoládék. Manapság a vásárlók már szívesen próbálják ki az új rendhagyó ízeket. A jövő szerintem, nem a mennyiségi, hanem a minőségi csokoládé fogyasztás kultúrája – mondja Demeter Zsuzsi, a Demeter Chocolate Kft. ügyvezetője. A mi vásárlóink egyik kedvence a sós-karamellás íz, amelyet táblás csokoládé, bonbon és szaloncukor formájában is kínálunk nekik, de ez az ízkombináció szinte az összes kézműves csokisnál előfordul. Emellett szívesen vásárolják a pálinkás, boros bonbonokat és szaloncukrokat is.”

 Különleges, minőségi alapanyagok

A csokikészítő manufaktúrák ma már általában belga és francia csokoládéval dolgoznak, de például a Demeter Csoki szívesen használja a liofilizált, aszalt gyümölcsöket, és szívesen házasítja a borokat és a pálinkákat a csokival. A magukra valamit is adó cégek kerülik a mesterséges anyagokat, és csokoládé esetében a magas kakaótartalom mellett arra is törekednek, hogy minőségi kakaóbabból készüljenek termékeik. Manapság már nem lehet figyelmen kívül hagyni a cukorbetegeket vagy azokat a vásárlókat, akik ételallergiától szenvednek: a mentes csokik nagy népszerűségnek örvendenek, és - ahogy Demeter Zsuzsi mondja - ízük egyre jobban közelít a cukor- és laktózmentes csokoládék ízére.

Magyarok és szaloncukrok

A szaloncukor esetében hazánk fiai a még mindig a kókuszost és a zselést részesítik előnyben, de egyre növekszik azoknak a tábora, akik szívesen vásárolják a különleges ízeket pl. sós-karamellás, zserbó, Szatmári szilvapálinkás finomságokat.
   „Néhány éve kezdtük el a robbanócukros szaloncukor készítését, és bár azt gondoltuk, hogy csak a gyerekek kedvence lesz, de a felnőttek körében is nagyon népszerűvé vált” – mondja Demeter Zsuzsi, aki szerint egyre többen kedvelik a chilis vagy más fűszerezésű édességeket, és szívesen fogyasztják a liofilizált táblás csokoládékat.

ízlelő gasztro csoki csokoládé ünnep ajándék kakaóbab

Előtérben a növényi étrend

Előtérben a növényi étrend

Számtalan helyen olvashatunk hasznos tanácsokat arra vonatkozóan, milyen módon találhatjuk meg a számunkra leginkább megfelelő étrendet, a legújabb trendek közül melyek azok, amelyek leginkább beleillenek napirendünkbe és melyikkel őrizhetjük meg egészségünket. Mostanában egyre nagyobb teret nyer a növényi alapú étrend. Ám mit is jelent ez pontosan, és hogyan járul hozzá egészségünk megőrzéséhez?

tovább

Étkezz tudatosan edzés előtt és után!

Étkezz tudatosan edzés előtt és után!

Egy sikeres életmódváltáshoz és a kívánt álomalak eléréséhez tudatos tervezésre van szükség. Ha fejben már eldöntöttük a változást, nem mindegy, hogyan kezdünk bele. Egy jól átgondolt program segítségével, viszont a várt eredmény nem marad el sokáig.

tovább

Fenntarthatóság a konyhában

Fenntarthatóság a konyhában

Fókuszban a szezonális gyümölcsök és zöldségek

tovább

6 étel, amit a sportolónak ennie kell

6 étel, amit a sportolónak ennie kell

A megfelelő fizikai erőnlét, a fittség eléréséhez rendszeres testmozgásra van szükség. Egyáltalán nem mindegy, hogy a sporthoz az energiát miből nyerjük, illetve mivel pótoljuk.

tovább