Hogyan alakítsunk ki ötletes haszonkertet?

2018. április 4., szerda, 12:25

Nagyszüleink kertjében sok minden termett: ízletes volt az eper, ropogós a borsó és a bébirépát sem győztük enni - csak úgy, a földből kihúzva. Azokban a kertekben sok volt a tennivaló, a nagyszülők nap mint nap kertészkedtek, hogy minden szép rendben legyen.

Hogyan alakítsunk ki ötletes haszonkertet?

Manapság sok, a haszonkertben töltött időt spóroló eljárás létezik, amelyeket könnyen megvalósíthatunk, és esetleg még vizet és vegyszert is spórolhatunk. Lássuk, hogy a nagyszüleink tudása és a modern eszközök segítségével hogyan alakíthatunk ki egy igazán hasznos és mégis könnyen fenntartható haszon-sarkot a modern kertben. 

Mekkora helyen lehet gazdálkodni?

Akár egyetlen tő zöldség is hasznos lehet, és néhány fűszernövényről is sok mindent szedhetünk a konyhára. Minél nagyobb a területünk, annál méretesebb növények is ültethetők – gyümölcsfákat és -bokrokat csak nagyobb kertekbe célszerű telepíteni, mert helyigényesek. 

Hol lehet veteményes?

A haszonkertbe ültethető növények túlnyomó többsége fényes vagy kifejezetten napos helyen fejlődik jól. Árnyékos helyen csak kevés növény terem kielégítően: ilyen a hazánkban is honos medvehagyma, a fényes, de napsütés nélkül is termő fokhagyma és földieper. Kötött agyagos földet gyakran kell lazítani, a homokos talajokat pedig gyakrabban és kevesebb vízadagokkal kell öntözni. 

Hogyan öntözzünk?

Víz utánpótlása nélkül a legtöbb zöldség és gyümölcs nem terem hazánkban. A nyári, gyakran napi rendszerességű öntözést korszerű eszközökkel kevesebb idő alatt és szinte fáradság nélkül megtehetjük automata öntözőrendszerekkel. Sorba ültetett növényeknél a csepegtető öntözés jó megoldás, ráadásul víztakarékos is. 

Nem szeretek gyomlálni, mihez kezdjek?

Régi bevált módszer a talaj takarása (mulcsozás) amit sokféle anyaggal lehet megoldani. A kiszedett, de még nem virágzó gyomok, a szalma, a nem szennyezett kartonpapír is alkalmas lehet erre a feladatra, de nem túl eztétikusak. Szebb, de költségesebb természetes anyag a fakéreg. A talaj geotextíliával való takarása is eredményes: a fekete színű alá nem jut be a fény, viszont a napsütés hatására átforrósodik. A fehér színű szövet alá bejut a fény, így a gyommagvak kicsíráznak, ez a gyomok ellen nem alkalmas. A talajtakarás nem engedi a földet könnyen kiszáradni, ezért víztakarékos is! 

Mivel tápozzunk?

A növényeket sokféleképpen lehet tápanyaggal ellátni. A legtermészetesebb a különféle szerves trágyák használata. Konyhai hulladékból, a kertben gyűjtött növényi részekből magunk is készíthetünk komposztot. Ezt a helyet érdemes növénnyel, épített fallal eltakarni. Kertészetekben, gazdaboltokban zacskózott marhatrágyát is lehet kapni, illetve újabban granulált (koncentrált és kíméletesen szárított) trágyák is kaphatók. Műtrágyákkal is megoldható a tápanyagellátás, kis felületen a folyékony, oldott változatok praktikusak lehetnek. Környezetet kímélő megoldást nyújtanak a műtrágyák között a granulált, hosszú hatástartamúak.

A TRÁGYÁKAT A CSOMAGOLÁSUKON FELTÜNTETETT MENNYISÉGBEN JUTTASSUK KI, NAGYOBB ADAG A NÖVÉNYEK PUSZTULÁSÁHOZ VEZET ÉS FELESLEGES! 

Mihez kezdjünk, ha a kertben művelhetetlen a talaj?

Az építkezések során előfordulhat, hogy nagyon szemetes lesz a talaj a kertben, vagy olyan föld kerül a kertbe, ami nehezen művelhető, esetleg tápanyagban szegény. Ilyen esetekben a magaságyások építése vezet célra. Magaságyást dekorációs céllal is építhetünk, ha a falát tartós és szép anyagokkal építjük meg (pl. fagyálló tégla, terméskő, kezelt faanyag). A magaságy fala elé dísznövényeket ütethetünk, vagy évelő gyógynövényeket telepíthetünk. Az illatos gyógynövények többsége elűzi a káros rovarokat és vonzza a beporzó rovarokat virágzásuk alatt. Az ágyásba olyan talajt töltsünk, ami gyommagvaktól mentes, jó szerkezetű és tápanyagban gazdag.

A modern kertek kialakításakor – a fentebb említett esztétikai és funkcionális okokból – gyakran tervezünk emelt ágyásokat a fűszernövények, zöldségek ültetéséhez, konyhakerti részek kialakításához.

A „józan paraszti” növénytársításokról… Az elmúlt évszázadok alatt megtapasztalták a termesztők, melyek azok a növények, amelyek egymás mellé ültetve elősegítik kölcsönösen a másik fejlődését, és vannak olyanok is, melyek károsak egymásra. Például a sárgarépa-vöröshagyma, bab-kukorica, fokhagyma-uborka, karalábé-saláta párosítások kifejezetten előnyösek. Ezek a népi bölcsességek elősegítik egy egészséges, kevés vegyszert igénylő kert létrehozását.

Kis helyen is szüretelhetek sokat?

Ha nincs nagy földfelület, akkor érdemes olyan növények közül választani, amelyek vagy több szakaszban és így hosszan teremnek, vagy rövid tenyészidejűek, így többször is lehet ugyanarról a területről terményt betakarítani. Előbbire jó példa a paradicsom és paprika, utóbbira a karalábé, borsó, retek, újhagyma és zöldbab. Duplán lehet kihasználni egyidőben a területet, ha egy futónövénynek élő támaszt ültetünk pl. kukoricával vagy napraforgóval. A fűszernövények többsége kis helyet foglal, többször is szedhető – így kis területről az egész család ellátható ízletes fűszerekkel. 

Kertem sincs, mihez kezdjek?

Akinek nincs kertje, nem kell lemondania a haszonnövényekről. Kisebb-nagyobb cserepekben, balkonládában is nevelhetők zöldségek, gyógynövények és egyes gyümölcsök is. Ma már magvakból és palántákból is viszonylag gazdag választék áll rendelkezésre hazánkban is. Mindenképpen figyelni kell arra, hogy kisebb méretű fajtákból válasszunk, és edényes nevelés alatt jobban oda kell figyelni az öntözésre és a tápanyagellátásra is. 

Tudom gyógyítani magam a növényekkel?

A gyógynövények nem csak hasznosak, hanem kis területről betakaríthatók és sokszor szépek is. A levendula, a leveszöldségek, a körömvirág, a kakukkfű remekül beilleszthetők bármelyik kiskertbe. A gyógynövények szedéséről, kezeléséről és felhasználásáról mindenképpen olvassunk szakszerű írásokat, mert rosszul alkalmazva károsak is lehetnek! 

A zöldségeskert is lehet szép?

Ha kombináljuk a zöldségeket a díszkertek jellegzetességeivel, nagyon szép és mégis hasznos díszfelületet nyerhetünk! Önmagában a gyomtalan, szépen ápolt haszonkert is derűs, nyugtató hatású. A sokféle fajta közül ültethetünk színes levelűeket, feltűnő termésszínű növényeket is (pl. paprika, paradicsom, édesburgonya). Ha egymás mellé más megjelenésű haszonnövényeket ültetünk, szép és feltűnő kertünk lehet. Egyes növényeknek, mint a bab, a virágja is szép. A magasabb növényeket háttérbe ültetve, az alacsonyabbakat előre telepítve ún. border ágyásokat hozunk létre, ami a szemet is gyönyörködteti. 

További tippeket a kertelunk.hu-n találunk!

zöld vonal kert haszonkert veteményes gazdálkodás öntözés gyomlálás

Kisokos a kerted talajához

Kisokos a kerted talajához

Kezdődik a kerti szezon, de még mielőtt ültetni és vetni kezdenél, jó tudnod, hogy egyáltalán milyen a kertedben a talaj.

tovább

Így csíráztass!

Így csíráztass!

Többféle csíráztató tál közül választhatunk, de a filléres házi megoldás épp úgy megteszi.

tovább

Meghálálják a növényeid a barkácsolást

Meghálálják a növényeid a barkácsolást

Kell hozzá egy kis fűrészelés-csavarozás, de ha emelt ágyást készítesz, mind a virágaid, mind a konyhakerti zöldségeid sokkal szebbek lesznek, ráadásul könnyebb is gondozni őket.

tovább

Maghasadás, avagy a csíráztatás művészete

Maghasadás, avagy a csíráztatás művészete

Színes, friss, roppanós magocskák, tele tápanyaggal. A csírák évezredek óta az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen összetevői, mégis csak egy rövid ideje kezdenek beférkőzni a köztudatba és a táplálkozásba. Pedig a csíráztatás igazán egyszerű és kifejezetten olcsó módja szervezetünk felturbózásának.

tovább