Hogyan előzzük meg a munkahelyi stresszt?

2017. november 9., csütörtök, 12:45

Minden ember munkahelyén vannak olyan dolgok, amik stresszt okoznak az ott dolgozóknak, azonban azt tudnunk kell, hogy néhány praktikávál könnyedén megelőzhetjük a nagy mértékű feszültséget.

Hogyan előzzük meg a munkahelyi stresszt?

Minden ember különböző képpen reagál a stresszt kialakító helyzetekre azonban lényeges tudnunk, hogyha egy kis stressz hatás éri az embert az nem mindig van negatív hatással a produktivitásra.  A legfontosabb dolog azonban, hogy megfelelően tudjuk kezelni a munkahelyi feszültséget, hiszen ellenkező esetben az egészségünkre tud menni a sok idegeskedés.

1. Rengeteg ember túl nagy stresszben éli meg mindennapjait és a benne felgyülemlett feszültséget dohányzással, gyors és egészségtelen ételek fogyasztásával vagy súlyosabb esetben alkohol fogyasztással próbálja megoldani. Ezzel ellentétben ilyenkor még inkább fontos olyan ételeket fogyasztani, amik frissek, egészségesek és magas a növényi zsír tartalmuk.

2. Az egyik legfontosabb dolog, amit sokan elfelejtenek, hogy minden helyzetben mi döntjük el, hogy hogyan reagálunk az adott szituációra. Néha könnyebb hirtelen felindulásból reagálni az adott helyzetre, azonban ilyenkor próbáljunk venni néhány mély levegőt, majd csak ezután dönteni.

3. A másik nagyon fontos dolog a megfelelő, egészséges táplálkozás mellett a rendszeres sportolás, hiszen a sport nagyszerű hatással van a feszültség levezetésére. Bármilyen sportot választhatsz a lényeg, hogy érezd, hogy feltölt energiával és ki tudsz kapcsolni közben.  A sporton kívül a megfelelő mennyiségű, minőségi alvás is közrejátszik, amikor a stresszről beszélünk, hiszen kialvatlanul lehetlenség megfelelően koncentrálni az elvégezendő feladatainkra. Esténként ha lehetőséged van rá, TV nézés helyett inkább olvasással töltsd el az időd, hiszen az elektonikus eszközök serkentőleg hatnak az agyra.

4. Munkahelyeden próbáld meg úgy kialakítani a környezeted, hogy minél kevesebb dolog legyen elől asztalodon, ezáltal jobban fogod érezni magad.

5. Az ebédszünetet használd ki feltöltődésre, próbáld meg nem a telefonodat használni, helyette inkább lassan elfogyasztani az ebéded és élvezni az étel ízét. 

6. Az utolsó, de szintén lényeges dolog, a nap elején készíteni egy listát, hogy mik az aznapra vonatkozó teendők. Ezzel a módszerrel semmit sem fogsz elfelejteni és ha mindent megcsináltal, elégedetten fogod érezni magad. Ahelyett, hogy mindig kiméletlen és kriktikus vagy önmagaddal, próbáld meg biztatni magad különböző rövid távú, kisebb célokkal, ami lehet egy várva várt utazás, egy rég óta tervezett program vagy bármi, amit motivál téged.

Forrás: Radányi Lili- Trendhim Magyarország

lélekbúvár munkahely stressz idegeskedés

Márciusi kihívásaink

Márciusi kihívásaink

Márciusban érdemes a kihívásaink felé fordulni: sikeresebbek és örömtelibbek lesznek még a halogatott feladatok is, ha kalandnak éljük meg őket. Lássuk, melyik csillagjegy hol találja szembe magát inspiráló kihívással és hova érdemes koncentrálni az energiáinkat a hónapban!

tovább

Szerelem a kirakatban, avagy: végigposztolt Valentin-nap

Szerelem a kirakatban, avagy:  végigposztolt Valentin-nap

Valentin-nap. Vacsora a szerelmünkkel. Meghitt gyertyafény, halk zene, csillogó szempárok. Ám ahelyett, hogy egymásra figyelnénk, fél szemmel a megfelelő szöget keressük, ahonnan majd elkészíthetjük a legütősebb képet. Egyáltalán létezik ma az, amit nem posztolunk ki azonnal? Pszichológussal jártunk utána.

tovább

Ön(árnyék) ismeret

Ön(árnyék) ismeret

Az önismeret szó hallatán legtöbbünk szeme elé egy könnyen vállalható, pozitív jelzőhalmaz kúszik be. De vajon valós és mély önismeretre utal-e, ha kizárólag az erősségeinkre koncentrálunk? Aligha. A belső képhez a nemszeretem-tulajdonságok is hozzátartoznak, melyeket vagy csiszolgatunk vagy elfogadunk. Nézzük, mi van a legmélyebb bugyrokban, lássuk meg az árnyékunkat és ne bújjunk vissza a barlangba (előlük)!

tovább

A pszichiátria jogsértéseit vizsgálják

A pszichiátria jogsértéseit vizsgálják

Mennyire lehet kiszolgáltatott egy olyan ember, akit válófélben lévő házastársa juttatott kényszerrel a pszichiátriára, hogy előnyhöz jusson a gyermekelhelyezésben? És valaki, akit oly mértékben legyógyszereznek a pszichiátrián, hogy ebben a kémiai kényszerzubbonyban képtelen saját érdekeit képviselni? Ilyen és ehhez hasonló ügyekkel foglalkozik egy civil szervezet, amely kifejezetten a pszichiátriákon történő jogsértések felderítésére specializálódott.

tovább