Hormonmentes fogamzásgátlás

2018. május 14., hétfő, 13:10

A hosszútávon is biztonságos és hatékony hormonmentes fogamzásgátlók választéka a réztartalmú spirál (közismertebb nevén hurok) után egy újabb lehetőséggel bővült hazánkban: több nyugat-európai ország után Magyarországon is forgalomba került a „rézgyöngy”. 

Hormonmentes fogamzásgátlás

A különlegessége: a forma-emlékező fém, anitinol, ami az eddig használt spirálokhoz képest egy egészen új formát tesz lehetővé, csökkentve ezáltal a hagyományos spirálokkal tapasztalt kellemetlen mellékhatásokat.

Mi az az IUB™ Rézgyöngy?

Az IUB™ Rézgyöngy egy a spirálhoz hasonló fogamzásgátló eszköz. A méh üregébe helyezve hormonmentesen véd a nem kívánt terhességtől teljes öt éven keresztül.

Az eszköz fejlesztése a klinikai vizsgálatokkal együtt 8 éven át tartott.

„Az volt a célom, hogy egy hormonmentes és humánus fogamzásgátló alternatívát fejlesszük, amit bármilyen életkorú hölgy tud használni. Hiszen a jelenleg használatos spirálokkal a használók mintegy 15%-ának vannak problémái, aminek legfőbb oka az, hogy ezek az eszközök gyakran túlságosan nagyok a méh üregéhez képest, ráadásul a formájuk sem optimális” nyilatkozta dr. Ilan Baram, a termék feltalálója.

Az IUB™ Rézgyöngy” egy speciális forma-emlékezettel rendelkező fémből, a nitinolból készül, amit már régebben használnak az orvostudományban implantátumok készítésére. A speciális fém, amire 17 rézgyöngy van felfűzve, egy fehér polimer réteggel van bevonva az esetleges allergiás reakciók elkerülésére.Így a rézgyöngy gömb alakban helyezkedik el a méh üregében, nincsenek éles végei vagy szögletei, mint a hagyományos T alakú spiráloknak.

Így működik az IUB™ Rézgyöngy

A felhelyezés után a rézgyöngy 5 évig ad le nagyon kis mennyiségű rezet a méh üregébe.Ezek a felszabaduló rézionok csökkentik a hím ivarsejtek mozgékonyságát a méh üregében, ezáltal valószínűtlenné téve a megtermékenyülést.

Hogyan helyezik fel az IUB™ Rézgyöngyöt?

A hormonmentes rézgyöngyöt nőgyógyász szakorvos helyezi fel a méhbe. Erre a legjobb időszak a menstruáció utolsó napjaiban, illetve szülés után 6 héttel van, mert ilyenkor a méhszáj nyitottabb.   Még nem szült nőknél a méhnyak tágítására is szükség lehet.Felhelyezés előtt el kell végeztetni a nőgyógyász által javasolt vizsgálatokat. Ezután az eszköz egy felvezetőcső segítségével a méhbe felhelyezhető, ahol azonnal elkezdi kifejteni a hatását.

8-12 héttel a felhelyezés után ultrahangos ellenőrző vizsgálat következik, amivel kiderül, hogy a rézgyöngy a megfelelő helyen van-e. Ezek után elegendő évi egy ellenőrzés a nőgyógyásznál.

Kinek ajánlott az IUB™ Rézgyöngy?

Alapvetően a hormonmentes fogamzásgátlás bárki számára megfelelő lehet.  Egyénre szabott tanácsért érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

 Azok számára, akik az egyébként nagyon ritka réz allergiában, vagy a réz anyagcsere zavarában u.n. Wilson kórban szenvednek, a rézgyöngy nem javasolt.  Nem használhatják azok sem, akiknek kismedencei fertőzésük, tisztázatlan eredetű vérzészavaruk, méhnyaki fertőzésük, méhnyak vagy méhrákjuk van. Mindezekről, illetve az esetlegesen felmerülő egyéb problémákról érdemes nőgyógyásszal konzultálni.

Mibe kerül az IUB™ Rézgyöngy?

A termék áráról a www.rezgyongy.hu oldalon tájékozódhat. A terméket nőgyógyásza javaslatára megvásárolva, bontatlan steril csomagolásban kell az orvoshoz eljuttatni a felhelyezés céljából. Az IUB™ Rézgyöngy árán kívül lehetnek még a termék felhelyezésével kapcsolatos egyéb költségek is, amennyiben ezt magánorvosi ellátás keretében végzik.

Milyen mellékhatásai lehetnek a „rézgyöngynek”?

A felhelyezés utáni első napokban előfordulhat enyhe vérzés. Ezenkívül felléphetnek görcsök és fájdalom is.  Néhány nap után ezek a tünetek általában elmúlnak, és a beáll a szokásos menstruációs ciklus.További  ritka mellékhatásokról olvashat a  www.rezgyongy.hu oldalon.

6 ok, amiért érdemes a „rézgyöngyöt” választani:

  • hormonmentes védekezés
  • 5 évig hatékony
  • felhelyezés után azonnal működik
  • hatékonysága megegyezik a tablettáéval
  • jól tolerálható
  • a termékenység az eltávolítás után azonnal helyreáll

hírek fogamzásgátlás hormonmentes spirál réztartalmú spirál rézgyöngy nem kívánt terhesség

Hagyomány és innováció

Hagyomány és innováció

Idén ünnepli 160. születésnapját a hazai kávéházkultúra legismertebb reprezentánsa és a modern cukrászművészet nagy innovátora, a Gerbeaud.

tovább

Szent Orbán idén is körbe járja a Tokaji Borvidéket

Szent Orbán idén is körbe járja a Tokaji Borvidéket

2018. május 25-27. között ismét különleges ünnepre készül a Tokaji Borvidék: Szent Orbánnak, a szőlő és a bor Európa-szerte tisztelt védőszentjének csontereklyéje az idén is körbejárja a borvidék településeit. 

tovább

FundiMini Gyereknap

FundiMini Gyereknap

Nagycsaládos és egyszülős családban nevelkedő gyermekeket látott vendégül a Fundamenta a budapesti MiniPoliszban megrendezett FundiMini Gyereknapon. A közös játék mellett Lola koncertjén és Feri bűvész bemutatóján is részt vettek a gyerekek.

tovább

Eddig szükséglakás, most otthon lesz

Eddig szükséglakás, most otthon lesz

Egy négy gyermekes család kap idén lehetőséget, hogy több hónapnyi átmeneti otthonban töltött éjszaka után új, független életet kezdjen immáron egy saját otthonban. Az idei felújításban a P&G önkénteseihez és a felújítási munkálatokhoz Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője is csatlakozott.

tovább