Így találj rá az ideális testedzésre

2018. március 1., csütörtök, 07:00

Ismerős a „majd holnap elkezdem” szindróma? Mindig találunk valamilyen okot, ami miatt kibújhatunk az edzés alól, ráadásul testalkatunk, fizikai állapotunk, motivációnk is befolyásolja, hogy mit sportoljunk. Így nehéz megtalálni az ideális mozgásformát. Vagy mégsem?

Így találj rá az ideális testedzésre

Fáradtak vagyunk, néha kicsit lusták, de az is lehet, hogy eddig nem a megfelelő mozgásformát választottuk – számtalan kibúvót találhatunk a rendszeres mozgás alól. Emellett ezernyi apró tényező – testalkat, fájdalomtűrés, koordináció, személyiség, aktuális fizikai és egészségügyi állapot, életkor, motiváció, társak – befolyásolja, hogy melyik sportág lesz az, amelyik a testünkre és a lelkünkre is pozitívan hat, és ami esetében a mozgás végre valóban örömteli lesz. De mégis, hogyan találjuk meg a nekünk való sportot?

Szakedző segítségével

   „A nem megfelelő mozgásforma nemcsak a sporthoz való negatív hozzáállásunkat alakíthatja ki, hanem egészségügyi problémákat is okozhat, különösen, ha már eleve van valamilyen betegségünk. A fizikai, lelki, szellemi adottságok és állapot alapján - különféle mérésekkel, statisztikákkal - megtalálható az egyéni adottságokhoz, igényekhez és lehetőségekhez tökéletesen illeszkedő sportág. Érdemes szakedző segítségét kérni, így csökkenthetjük a sportsérülések kialakulásának kockázatát, és nyugodtan élvezhetjük a sportolás jótékony hatásait” – mondja Dr. Pintér Barbara, a Budai Egészségközpont szakértője.

Mely tényezők befolyásolják a választást?

Genetika – Testalkatunk (magasságunk, csontozatunk, izomzatunk és testünk zsírtartalma, ezek arányai) az egyik leginkább meghatározó tényező az ideális testedzés kiválasztásakor. Ha versenysportban gondolkodunk, mindenképpen érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki tud segíteni a testalkatunk pontos meghatározásában. (A gyerekeket 7 éves kortól lehet vizsgálni.)

Aktuális fizikai állapot – Ha régóta nem sportolunk, kevésbé megerőltető edzéssel – gyaloglás, úszás, könnyű torna – kell elkezdeni a rendszeres mozgást. Miután egyre edzettebbé válunk, fokozatosan növelhetjük a terhelést. Az aktuális fizikai állapotunk meghatározásában, valamint a számunkra megfelelő sportág kiválasztásában és kivitelezésében a teljesítmény-analitika (nyugalmi és terheléses élettani vizsgálat) és egy jó edző/személyi edző lehet segítségünkre.

Életkor– Főként a gyermekek és az idősek esetében kell figyelembe venni az életkort. Kisgyermekeknek könnyű, fejlesztő sportágak javasoltak, mint például az úszás, a torna vagy épp a játékos készségfejlesztő foglalkozások, a későbbiekben pedig biciklizéssel, futással, csapatjátékkal fejleszthetjük mozgásukat, koordinációjukat. Ha szeretnénk, hogy gyermekünk versenyszerűen sportoljon, érdemes korán szakemberekhez fordulni, mert a tehetségek kiválasztása már egészen fiatal korban történik. Idősebb korban a kevésbé megterhelő edzésformák ajánlottak, mint például a nordic walking, az aquafitness, a tai chi vagy a jóga.

Személyiség, mint meghatározó tényező

A sport kiválasztásánál az sem mindegy, milyen típusú emberek vagyunk. Csapatjátékosként a csapatsportokban nagyon jól megtalálhatjuk a helyünket, de ha inkább magunkra figyelnénk, válasszuk a konditermi edzést, futást, úszást vagy épp jógát. Ha pedig két lábon járó energiabombának érezzük magunkat, válasszunk intenzív mozgásformát, amely testünket-szellemünket egyformán lefoglalja. A súlyzós edzések, kerékpározás, aktív csapatsportok, küzdősportok, aerobic, zumba kielégíthetik a fokozott mozgásigényt.              

Tudnunk kell, mi a célunk!

Betegségmegelőzés vagy gyógyítás: ha valamilyen betegségünk van, vagy szeretnénk betegségmegelőző céllal sportolni, a megfelelő edzésterv és étrend kialakításához mindenképp kérjük szakorvos, edző és dietetikus segítségét.

Állóképesség- és erőnlétfejlesztés: ahhoz, hogy képességeinket megfelelően tudjuk fejleszteni, érdemes először felmérni a jelenlegi állapotot, és kideríteni, milyen hiányosságaink, adottságaink vannak. Ehhez kérhetjük személyi edző segítségét, de még pontosabb képet kaphatunk, ha teljesítmény-analitikai vizsgálatra jelentkezünk. A kapott eredmények alapján, szakértő által összeállított edzésterv segítségével elkezdhetjük testünk célirányos fejlesztését.

Szinten tartás: a rendszeres, heti legalább 3 alkalommal beiktatott edzéssel viszonylag könnyen fenntartható állóképességünk. Helyes táplálkozás mellett és esetleges egészségügyi problémáink figyelembevételével szinte bármilyen mozgás alkalmas erőnlétünk szinten tartására, csak a mértékletességre és mennyiségre kell figyelni.

örökmozgó sport testmozgás testedzés mozgásforma

Tökéletes formák MILON köredzéssel

Tökéletes formák MILON köredzéssel

Hazánkban is elérhetővé vált már az örömteli és kreatív edzésforma, amely gépek és személyre szabott beállítások segítségével járul hozzá a tökéletes alak eléréséhez. Íme, a MILON legfontosabb tudnivalói!

tovább

Személyiségfejlesztés mozgással? Igen!

Személyiségfejlesztés mozgással? Igen!

Sportolással legtöbben a testüket szeretnék szebbé, egészségesebbé tenni, pedig a rendszeres mozgás nem csak a fizikumunkra hat kedvezően, hanem a személyiségünket is pozitív irányban fejleszti! 

tovább

Jóga és sport – A nyerő kombináció

Jóga és sport – A nyerő kombináció

A jóga egy sor pozitív hatással bír, többek között segít olyan flexibilitásra szert tenni, amely által javul a sportteljesítmény is. A jóga gyakorlatai az idegrendszert is karbantartják, és így a koncentrációs képességedet is növelik, amely szintén fontos. 

tovább

Sportolj divatosan! Sportolás közben is lehetsz vonzó!

Sportolj divatosan! Sportolás közben is lehetsz vonzó!

A legtöbben az egészségükért kezdenek sportolni, sokan kötik ezt össze egy teljes életmódváltással is, ám mint az élet minden területén a kezdet a sportnál is nehéz. Motiváló erőként is jól működnek a sportoláshoz használt divatos ruházatok, melyek az első – sportolás által elért – eredményeket is láttatni engedik…

tovább