Jóga és sport – A nyerő kombináció

2018. február 22., csütörtök, 13:45

A jóga egy sor pozitív hatással bír, többek között segít olyan flexibilitásra szert tenni, amely által javul a sportteljesítmény is. A jóga gyakorlatai az idegrendszert is karbantartják, és így a koncentrációs képességedet is növelik, amely szintén fontos. 

Jóga és sport – A nyerő kombináció

Igaz, ami igaz, a jógaórák résztvevőinek többsége fitt, hajlékony lány, de ma már sok fiút is látunk a matracokon, és tény: a jógának egyre szélesebb körben van létjogosultsága. 

A jógával javul a koncentrációs képesség, megszabadulsz a szervezetedben felhalmozódott méreganyagoktól és olyan flexibilitásra teszel szert, amelyet garantáltan minden sportban hasznosítani tudsz. A rendszeres jógagyakorlás előnyei tehát elég praktikusak, ráadásul nem kell hozzá túl sok minden: pár négyzetméter és egy matrac elég.

Könnyen azon veheted észre magad, hogy a jóga nem csak a sport teljesítményedet növelte, hanem úgy általánosságban: az életeden is javított, sokkal kiegyensúlyozottabb, fókuszáltabb, hatékonyabb lettél.

Mitől lesz jó a sportteljesítményed?

Ahhoz, hogy megértsük, milyen előnyei lehetnek a jógának egy sportember számára, fontos látnunk, hogy mi szükséges bármilyen sporthoz és ahhoz, hogy jó legyél benne.  Függetlenül attól, hogy ez a sport tenisz, foci, úszás, szörf vagy futás, az alapkészségeket ki kell fejleszteni, aztán pedig folyamatosan edzeni, hogy ezeket a készségeket egyre magasabb szinten tudd alkalmazni.

Persze szükséged lesz egy jó adag energiára és elköteleződésre a gyakorláshoz. A tested rugalmas és erős kell legyen, és fontos, hogy kontrollt tudj gyakorolni felette. Ha nem vagy képes a megfelelő sebességgel és tartással mozgatni a testedet, a teljesítményed halovány lesz. Ha pedig nincs elég állóképességed és kitartásod, szintén elmaradnak az eredmények. 

Ahhoz, hogy jó legyél egy sportban, szintén fontos, hogy magabiztosan tudj koncentrálni egy adott feladatra, és semmi ne vonja el a figyelmed. Azaz meg kell tanulni kizárni például a külső zavaró tényezőket, vagy a stresszt, teljesítménykényszert. Ez a leghúzósabb része minden sportteljesítménynek.

Emellett egyszerűen ott kell lenni a döntő pillanatban – ha ilyenkor lefagysz, nem tudod passzolni a labdát, kapura célozni, stb. Fontos, hogy a folyamatos fókuszálás mellett mindennek tudatában legyél, ami körülötted történik, mégis képes legyél megőrizni a mentális egyensúlyodat. 

Hogyan segít a jóga?

  • A jógában ászanákat és légzéskontrollt alkalmazunk, hogy tisztítsuk, relaxáljuk a testet és az elmét. Emellett a különböző spirituális technikákkal igyekszünk elérni a test és az elme teljesebb egységét. 
  • A jóga megtanít arra, hogyan kösd össze a tested és az elméd, és hogyan maradj mindig a jelen pillanatban. A pránájáma, azaz a különböző légzőgyakorlatok segítenek lecsendesíteni az elmédet és javítani a koncentrációs képességedet. A légzésre koncentrálással megérkezel a jelen pillanatba, és ez az egyik leghasznosabb gyakorlat, amit folytathatunk. 
  • Talán meglepő, de a jóga fizikai testet tisztító ászanái nem csak a testeddel tesznek jót, de a fizikai szennyeződésektől való megszabadulás által, az idegrendszert is karbantartják, és így a koncentrációs képességedet is növelik. 
  • A jóga ászanák fejlesztik az elme kontrollját. Ahhoz, hogy hosszan, stabilan és mégis könnyedén kitarts egy pózt, képesnek kell lenned végig koncentrálni. Az elmének és a testnek ez a fókusza segít a sportokban. 
  • Az ászanák táplálják és revitalizálják a sejteket, javítják a belső szervek állapotát és fokozzák hatékonyságukat, ez pedig pozitív hatással van az egész testre. A fordított testhelyzetű ászanák különösen jók régi, rossz szokások, helytelen minták megtörésére. Egy atlétának bármikor képesnek kell lennie megváltoztatni a mozdulatait, hogy maximalizálja a teljesítményét. Az inverz pózok megváltoztatják a fizikai és az érzelmi mintákat is, és egy teljesen új aspektusban mutatják azokat. Ezek a pózok csökkentik a stresszt és növelik az önbizalmat.
  • A jóga nidra és a különböző vizualizációs technikák szintén segítenek a készségek fejlesztésében, új viselkedésminták, hitrendszerek elsajátításában. A memória megtisztítása, azaz a pozitív történések megerősítése, ismételgetése jelentősen hozzájárul a készségeink fejlesztéséhez. A meditáció és a mantrák csökkentik a stresszt, mentális nyugalmat teremtenek, ami hozzásegít a jó teljesítményhez.
Ábrahám Kata írása http://pest.aumjoga.hu/ 
https://yogabazaar.hu/

örökmozgó sport jóga testmozgás sportteljesítmény idegrendszer koncentráció

Tökéletes formák MILON köredzéssel

Tökéletes formák MILON köredzéssel

Hazánkban is elérhetővé vált már az örömteli és kreatív edzésforma, amely gépek és személyre szabott beállítások segítségével járul hozzá a tökéletes alak eléréséhez. Íme, a MILON legfontosabb tudnivalói!

tovább

Személyiségfejlesztés mozgással? Igen!

Személyiségfejlesztés mozgással? Igen!

Sportolással legtöbben a testüket szeretnék szebbé, egészségesebbé tenni, pedig a rendszeres mozgás nem csak a fizikumunkra hat kedvezően, hanem a személyiségünket is pozitív irányban fejleszti! 

tovább

Így találj rá az ideális testedzésre

Így találj rá az ideális testedzésre

Ismerős a „majd holnap elkezdem” szindróma? Mindig találunk valamilyen okot, ami miatt kibújhatunk az edzés alól, ráadásul testalkatunk, fizikai állapotunk, motivációnk is befolyásolja, hogy mit sportoljunk. Így nehéz megtalálni az ideális mozgásformát. Vagy mégsem?

tovább

Sportolj divatosan! Sportolás közben is lehetsz vonzó!

Sportolj divatosan! Sportolás közben is lehetsz vonzó!

A legtöbben az egészségükért kezdenek sportolni, sokan kötik ezt össze egy teljes életmódváltással is, ám mint az élet minden területén a kezdet a sportnál is nehéz. Motiváló erőként is jól működnek a sportoláshoz használt divatos ruházatok, melyek az első – sportolás által elért – eredményeket is láttatni engedik…

tovább