Jóga fájós háttal

2017. augusztus 14., hétfő, 07:00

A modern jógairányzatok nem csak a szellemi, de a testi egészséggel is foglalkoznak, és nagy hangsúlyt fektetnek olyan gondok megelőzésére, vagy utókezelésére, mint például a különféle gerincproblémák.

Jóga fájós háttal

A gerinc egy rendkívül komplex, finomhangolású „műszer”, így megfelelő működése közvetlenül vagy közvetve nem elhanyagolható hatással van a szervezet egészére: a belső szervek egészségére, a tüdőkapacitásra, sőt, az idegrendszeren keresztül még például a koncentrációs készségre is.

Vezető civilizációs probléma

 Ideális az lenne, ha kora gyermekkortól tudatosan mozgatnánk, fejlesztenénk a gerincet és a hozzá kapcsolódó izomrendszert, illetve a hétköznapi tevékenységek közben is figyelembe vennénk a gerinc sajátosságait. Olyan kultúrában élünk, ahol az alábbi apró praktikák az apró, ám fontos dolgok nem természetesek, ennek köszönhetően a gerincproblémák a civilizációs betegségek közt előkelő helyet foglalnak el. A felnőttek közel 90%-a szenved kisebb-nagyobb gerincbántalmaktól, amelyek jórésze helyes mozgással megelőzhető, illetve gyógyítható lenne.

Apró praktikák az egészséges gerincért

  • A széken ülés helyett minél többet üljünk a földön
  • Ne mindig ugyanazon az oldalon hordjuk a táskát
  • A féloldalas sportok után végezzünk kompenzáló gyakorlatokat
  • Válasszuk ki az alkatunknak megfelelő ágyat 

Preventív és rekreációs jógák

Számos jógairányzat szinte egyáltalán nem foglalkozik a testi egészséggel, mivel céljuk a szellemi fejlődés, ahogy azt tradicionálisan tanították Indiában. A modern irányzatok viszont egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a preventív gyakorlásra és felkészítik anatómiából a leendő jógaoktatókat. A kialakult betegségeket csak szakember avatott diagnosztizálni és terápiás módszerekkel gyógyítani. A jógaoktatók nem kapnak ilyen irányú képzést, ezért jógával csak rekreációra van lehetőség: vagyis a jóga mozgásanyaga a megelőzés, egészségmegőrzés és utókezelés körébe tartozik. A jóga az egész testet és elmét harmonikusan fejlesztő mozgásrendszer, ezért az egyéni problémák kezelése úgy lehet igazán hatékony, ha mellette gyógytornásszal konzultálva célzott terápiát is végzünk.

Melyik jógaoktatóhoz mehetsz bátran fájós háttal is?

  • Tájékozódj: az általad kiszemelt jógaoktató milyen oktatóképzést végzett és részt vett-e gerincprevenciós továbbképzésen.
  • Jógával foglalkozó blogokon, fórumokon a legtöbb oktatóról lehet találni élménybeszámolót, de te is feltehetsz kérdéseket.
  • Óra előtt kérdezd meg, mit javasol a problémádra, és csak akkor vegyél részt a foglalkozáson, ha a válasza meggyőző.
Forrás: Mandala Jógastúdió

örökmozgó sport testmozgás jóga hátfájás gerincprobléma

Tökéletes formák MILON köredzéssel

Tökéletes formák MILON köredzéssel

Hazánkban is elérhetővé vált már az örömteli és kreatív edzésforma, amely gépek és személyre szabott beállítások segítségével járul hozzá a tökéletes alak eléréséhez. Íme, a MILON legfontosabb tudnivalói!

tovább

Személyiségfejlesztés mozgással? Igen!

Személyiségfejlesztés mozgással? Igen!

Sportolással legtöbben a testüket szeretnék szebbé, egészségesebbé tenni, pedig a rendszeres mozgás nem csak a fizikumunkra hat kedvezően, hanem a személyiségünket is pozitív irányban fejleszti! 

tovább

Így találj rá az ideális testedzésre

Így találj rá az ideális testedzésre

Ismerős a „majd holnap elkezdem” szindróma? Mindig találunk valamilyen okot, ami miatt kibújhatunk az edzés alól, ráadásul testalkatunk, fizikai állapotunk, motivációnk is befolyásolja, hogy mit sportoljunk. Így nehéz megtalálni az ideális mozgásformát. Vagy mégsem?

tovább

Jóga és sport – A nyerő kombináció

Jóga és sport – A nyerő kombináció

A jóga egy sor pozitív hatással bír, többek között segít olyan flexibilitásra szert tenni, amely által javul a sportteljesítmény is. A jóga gyakorlatai az idegrendszert is karbantartják, és így a koncentrációs képességedet is növelik, amely szintén fontos. 

tovább