Jönnek az egészséges otthonok

2018. január 31., szerda, 09:40

A lakásépítések terén az utóbbi évek két fő hívószava az energiatakarékosság és a modernizáció volt, de kiderült, ezek csak akkor életképesek, ha a lakók fizikai és szellemi egészségét is támogatják. Összeállításunkban felvillantunk pár ehhez kapcsolódó ötletet.

Jönnek az egészséges otthonok

Otthonunk elhelyezkedése és felépítése életünk számos területére hatással van – kezdve attól, hogy mennyire segíti szabadidős tevékenységeinket, pihenésünket, át azon, hogy milyen társas kapcsolatokat élhetünk meg benne, egészen odáig, hogy biztonságban érezzük-e otthon és lakásunk környékén magukat. Amikor arról van szó, hogy fokozni kell „a lakosság” általános egészségi állapotát, kevesen gondolnak arra, hogy ez bizony odahaza kezdődik, hiszen otthon töltjük a legtöbb időt.

Az egészséges otthontól elvárható, hogy a fizikai tényezők (zaj-, fény-, légszennyezéstől mentes) mellett hozzájáruljon lelki jóllétünk megteremtéséhez is. Ezzel mindnyájan egyetértünk: hiába csilivili a lakókörnyezet, ha rosszul érezzük benne magunkat. A munkából-iskolából hazahozott stressznek odahaza enyhülnie kéne, nem fokozódnia. Ezért a brit Zöld Építésügyi Tanács (UKGBC) lakásépítési ajánlása szerint minden lakásban kellene lennie egy „minimálzug”-nak, ahová stresszoldás céljából elhúzódhatnak a családtagok. Ez a zug lehet akár egy falnak fordított öblös fotel is az egyik csendes sarokban, a lényeg, hogy környezete ingerszegény legyen fények, zajok, színek, szagok és más érzékszervi szempontból. Ugye milyen jól hangzik?

Legtöbbünk számára a vécé vagy a fürdőszoba az egyetlen hely, ahová visszahúzódhatunk egy kis időre, ha arra vágyunk, hogy kisimuljanak az idegeink. Akik most tervezgetik leendő otthonuk építését vagy felújítását, szintén nem gondolnak egy ilyen csendes pihenőhely kialakítására. Pedig erre a célra le lehet választani egy sarkot az előszobából, alagsorból, garázsból, spájzból, hogy csak néhány ötletet említsünk. Addig is, amíg sor kerülhet e „mentális töltőállomás” megvalósítására, lássuk, milyen más módokon növelhetjük lakókörnyezetünk egészségfokozó hatását.

zöld vonal lakás lakásépítés ház ház építés egészséges otthon energiatakarékosság pihenés

Kényeztet és kiszolgál az ideális bútor

Kényeztet és kiszolgál az ideális bútor

Ha már egészséges a lakás, a bútorok sem lehetnek kórokozók tanyái, és képesnek kell lenniük alkalmazkodni igényeinkhez. Mit is értünk ez alatt? 

tovább

A kávézacc 10 felhasználási módja

A kávézacc 10 felhasználási módja

Az alábbiakban 10 nagyon hasznos praktikát mutatunk, melyek alapanyaga a kávé.

tovább

Közel 400 kiló szemetet termel egy átlag magyar

Közel 400 kiló szemetet termel egy átlag magyar

A „zero waste” kifejezés szabad fordításban annyit tesz, hogy „nulla hulladék”. Egy életmódra utal, melynek legfőbb célja, hogy a lehető legkevesebb szemetet állítsuk elő. A zero waste alapgondolata, hogy igényeink helyett a szükségleteinkre fókuszáljunk, és ne halmozzunk fel felesleges dolgokat magunk körül.

tovább

Ezért ne dobd ki a használt teafiltert

Ezért ne dobd ki a használt teafiltert

Számolatlanul dobjuk a kukába a teafiltereket főként a téli időszakban, holott a háztartásunkban egy sor problémára kínálhat környezetbarát megoldást.

tovább