Kisokos a kerted talajához

2018. április 11., szerda, 12:50

Kezdődik a kerti szezon, de még mielőtt ültetni és vetni kezdenél, jó tudnod, hogy egyáltalán milyen a kertedben a talaj.

Kisokos a kerted talajához

Nem virágzik a rózsa? Burjánzik a gaz? Túl kicsi a sárgarépa? Ez bizony arra utalhat, hogy nem megfelelő a talaj, mármint vagy a típusa, vagy a minősége. A szép virágokhoz és gazdag terméshez először áss ki egy vödörnyi földet, és nézd meg alaposan! 

Azonosítsd a talajtípust!

Magyarországon három jellegzetes talajtípust találunk: a legjobb a csernozjom (mezőségi) talaj, amely sötét színű, jó termőképességű, humuszban gazdag, laza és morzsás szerkezetű, kémhatása semleges vagy enyhén lúgos. Közepes minőségű a barna erdőtalaj, amely olyan területeken is megmarad, amelyen már régebben kivágták az erdőt, a helyén szántót alakítottak ki, aztán felparcellázták építési telkeknek. Az erdőtalaj felső rétege gazdag, humuszos, savanyú kémhatású. A harmadik csoportba az öntés- és lejtőhordalék talajok kerülnek, amelyek például a hajdani árterületekre jellemzők. Rétegzettségük attól függ, hogy a talajképződés során milyen hordalékot terítettek el az áradások. Lehet például egy felső talajréteg alatt kavicsréteg, de akár agyagos is. 

Nézd meg a szerkezetét!

Azért is jó közelről szemügyre venni a mintának kiásott földet, mert így kiderül, milyen a szerkezete: ha túl sok benne az agyag (vizesen síkos a tapintása), akkor hajlamos a tömörödésre, ami megfojtja a növények gyökereit. Ha túl sok benne a homok, akkor nem tartja meg elég ideig a locsolóvizet, tehát érdemes szárazságtűrő növényeket ültetni. Ha túl sok benne a mész (kis fehér kődarabkákat látsz), akkor azt rendszeresen komposzttal kell dúsítani. 

Mit ültess a különféle talajokba?

A savanyú talajt kedvelik a hüvelyesek, a hagyma-, illetve a salátafélék, a burgonya, cékla, spenót, petrezselyem, továbbá a paradicsom, paprika, tök, szamóca, valamint a virágok közül a begónia és a hortenzia, illetve a dísznövények közül az örökzöldek. Lúgos talajba inkább káposztaféléket, levélzöldségeket, szőlőt, fügét, mandulát, dinnyét, póréhagymát ültess, virágok közül muskátlit, rózsát, levendulát Ha hordalékos a kertedben a talaj, annak örül a legtöbb gyümölcsfa. 

Hogyan javítsd a talaj minőségét?

A sok pitypang és tyúkhúr meszes talajt jelez, erre érdemes egy kis hígított marhatrágyát vagy fenyőkéregmulcsot elteríteni, amely fokozza a savanyú kémhatást. A savanyú talajon pedig meszezéssel javíthatsz. A komposzt mindkét esetben alkalmazható, mert a közepes irányba enyhíti a kémhatásokat, ráadásul a talaj szerkezetét is javítja.

zöld vonal otthon kert tavasz virág talaj ültetés vetés kerti munka

Hogyan alakítsunk ki ötletes haszonkertet?

Hogyan alakítsunk ki ötletes haszonkertet?

Nagyszüleink kertjében sok minden termett: ízletes volt az eper, ropogós a borsó és a bébirépát sem győztük enni - csak úgy, a földből kihúzva. Azokban a kertekben sok volt a tennivaló, a nagyszülők nap mint nap kertészkedtek, hogy minden szép rendben legyen.

tovább

Így csíráztass!

Így csíráztass!

Többféle csíráztató tál közül választhatunk, de a filléres házi megoldás épp úgy megteszi.

tovább

Meghálálják a növényeid a barkácsolást

Meghálálják a növényeid a barkácsolást

Kell hozzá egy kis fűrészelés-csavarozás, de ha emelt ágyást készítesz, mind a virágaid, mind a konyhakerti zöldségeid sokkal szebbek lesznek, ráadásul könnyebb is gondozni őket.

tovább

Maghasadás, avagy a csíráztatás művészete

Maghasadás, avagy a csíráztatás művészete

Színes, friss, roppanós magocskák, tele tápanyaggal. A csírák évezredek óta az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen összetevői, mégis csak egy rövid ideje kezdenek beférkőzni a köztudatba és a táplálkozásba. Pedig a csíráztatás igazán egyszerű és kifejezetten olcsó módja szervezetünk felturbózásának.

tovább