Mammográfia vagy emlő ultrahang: mikor melyikre van szükség?

2017. október 12., csütörtök, 11:00

Az emlőrákot korán kell felfedezni, mert a korai diagnózis életet ment. A betegség felismerése műszeres vizsgálattal történik: röntgen mammográfiával és emlő ultrahang vizsgálattal. Hogy mikor melyiket érdemes alkalmazni, azt dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa magyarázza el.

Mammográfia vagy emlő ultrahang: mikor melyikre van szükség?

Röntgenvizsgálat összenyomással

A röntgen vizsgálatok során a röntgensugár behatol a testbe - egy része elnyelődik, egy része pedig áthatol. A testből kilépő röntgensugarat vagy fényérzékeny lemez vagy számítógép segítségével, digitális úton érzékelik, és a keletkezett képet az orvos értékeli.
   „Ez az a vizsgálat, amikor összenyomjuk az emlőt, mert így készíthető jól értékelhető röntgenkép. Ez az összenyomás lehet fájdalmas, a nők egy része ezért nem is szeret mammográfiára menni. Ráadásul a röntgensugár nem teljesen ártalmatlan a szervezetre nézve, sokan még ettől is tartanak” – mondja dr. Gergely Mária, miközben hangsúlyozza: az emlőrák diagnosztika alapja a röntgen mammográfia.

  • Az ANTSZ minden 45-65 év közötti nőnek kétévente meghívót küld a röntgen mammográfia vizsgálatra - panaszmentes esetben is fontos elmenni erre, és célszerű lenne kiegészíteni emlő ultrahanggal. A közti évben emlőultrahang vizsgálat javasolt.

Ultrahang: kevesebb kellemetlenség

Dr. Gergely Mária azzal folytatja, hogy ha valakinek emlő panasza van, akkor a röntgen vizsgálatot minden esetben ki kell egészíteni emlő ultrahang vizsgálattal.
   „Az ultrahang vizsgálat folyamán a testfelszínre gélt kenünk, amelyen áthatol az ultrahang nyaláb, és a visszaverődések csak a testben lévő határfelületekről történnek. Nincs emlő kompresszió, azaz nem kell összenyomni a melleket, és nem kell számolni káros sugárzással sem.”

  • Panaszmentes esetben 40 éves kor alatt az átlagos rizikójú hölgyeknek a rendszeres mammográfia nem javasolt. 30-35 éves kor alatt röntgen mammográfia csak kivételes esetben ajánlott, inkább csak emlő ultrahang vizsgálatot szoktak javasolni. A fiatal nők emlője ugyanis sűrű, a röntgensugár számára nehezen átjárható, emiatt az apró elváltozások a röntgenképen rejtve maradhatnak.

Mit lát a röntgen és mit az ultrahang?

Mind röntgen mammográfiával mind emlő ultrahanggal láthatóak az emlőben lévő jó és rosszindulatú elváltozások.
   „Egyetlen olyan elváltozás van, amit csak a röntgen lát az emlőben: ez a mikro kalcifikáció, amely a tűhegynél is kisebb, apró meszesedéseket jelent, és ez bizonyos fajta kezdődő emlő daganat jele – magyarázza a doktornő. Az ultrahang vizsgálattal a különféle gócok árnyékát és szerkezetét is látjuk, azaz megállapítható egy csomó estében, hogy az ciszta-e, továbbá, hogy jó vagy rosszindulatú az elváltozás. Az ultrahanggal diagnosztizálhatóak a különböző gyulladásos folyamatok, hegszövetek, de vizsgálható az implantátum is.”

Fontos az önvizsgálat

   „Minden nő számára kötelező minden hónapban a menses elmúltakor fekvő és álló testhelyzetben az emlők önvizsgálata. Ha bármi rendellenességet észlelünk, azonnal emlő ultrahang vizsgálatra kell menni” magyarázza hozzá dr. Gergely Mária, aki nem győzi hangsúlyozni: panaszmentes esetekben is minden korosztálynak célszerű évente rendszeresen emlő ultrahang vizsgálatot végezni!

Ha valaki bármilyen életkorban csomót érez az emlőiben, vagy egyéb emlő panasza van, azonnal mennie kell orvoshoz, és képalkotó vizsgálattal meg kell bizonyosodni arról, hogy az elváltozós jó- vagy rosszindulatú! Ha bebizonyosodott, hogy az elváltozás rosszindulatú, akkor azonnal sebészt és onkológust kell felkeresni, ugyanis a korai diagnózis életet menthet.

Forrás: www.ultrahangkozpont.hu

egészség mellrák emlőrák mammográfia ultrahang világnap

Az influenza és a tüdőgyulladás kéz a kézben járnak

Az influenza és a tüdőgyulladás kéz a kézben járnak

Az influenza önmagában is veszélyes kór, de több más betegség „előszobája” lehet, melyek a vírus által legyengített szervezetet könnyebben támadják meg. A Légúti Betegek Országos Egyesülete az influenzajárvány kapcsán a gyakran felülfertőzést okozó bakteriális tüdőgyulladás veszélyeire és megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

tovább

Böjtölés helyesen!

Böjtölés helyesen!

Itt a megújulás időszaka, amikor sokan kezdenek böjtölésbe, és hagyják el hosszabb-rövidebb időre például a húst, tejtermékeket. Mit tegyünk, hogy ezek nélkülözése miatt ne alakuljon ki hiánytünet a szervezetünkben?

tovább

Zsírok és olajok-Mi a szerepük táplálkozásunkban?

Zsírok és olajok-Mi a szerepük táplálkozásunkban?

A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokan az elhízás és számos más betegség okozójaként tartják számon. A zsírok és olajok mértékletes napi bevitele ugyanolyan fontos táplálkozásunkban, mint a fehérjéké vagy a szénhidrátoké: a lényeg tehát a forrás, a mennyiség és a megfelelő arányok.

tovább

Jönnek az egészséges otthonok

Jönnek az egészséges otthonok

A lakásépítések terén az utóbbi évek két fő hívószava az energiatakarékosság és a modernizáció volt, de kiderült, ezek csak akkor életképesek, ha a lakók fizikai és szellemi egészségét is támogatják. Összeállításunkban felvillantunk pár ehhez kapcsolódó ötletet.

tovább