Megtalált egyensúly

2018. március 2., péntek, 11:05

Az elvesztett egyensúly neve stressz. Minden, ami kizökkenti a szervezetet egyensúlyi állapotából, stresszforrás. S modern életvitelünk olyan új tényezőkkel “színesíti a műfajt”, amellyel elődeinknek akár 80-100 évvel ezelőtt sem kellett szembenézniük.

Megtalált egyensúly

Stresszfaktorok

Városban élsz? Nos, akkor bármilyen nyugodt személyiség is vagy, a szmog, a közlekedés zaja stresszként hat a szervezetedre. Esetleg úgy érzed, napjaid kizárólag a kötelezettségek teljesítéséről szólnak? A fáradtság, a monotonitás  stressz formájában emészti fel erőtartalékainkat.

Szivárgó szigetelőanyagok, szintetikus tisztálkodószerek, neonfény, feldolgozott élelmiszerek – a sort a végtelenségig folytathatnánk, mert mindez bizony komoly stressz tényező.

Pedig a ma már egyértelműen negatívumként megélt kifejezés valójában olyan folyamatot jelöl, melynek fontos, áldásos szerepe van túlélésünk szempontjából. Egy lassúbb, kiszámíthatóbb, csendesebb világban ugyanis a stresszforrások kivétel nélkül olyan védelmi folyamatot indítottak be, melyek gyors reakcióra késztették a testet. Támadás hatására például azonnal takaréklángra váltott a legtöbb testi funkció, s a felszabadult energiát mind a gyors futásra csoportosította át az idegrendszer. Ez olyan, mintha minden erőnk a lábunkba koncentrálódna. Ám erre egy támadás kapcsán, csak néhány percen át lesz szükség, s megmenekülésünk után, a szervezet egyensúlya visszarendeződhet. 

Amikor a sok az sok…

De mi a helyzet, ha reggel kialvatlanul ébredünk, sebtében csak egy kávét iszunk, végigidegeskedjük a dugót a munkahelyig, szorongást élünk meg a szoros határidők miatt, konfliktusba kerülünk a főnökkel, ebédre nagyüzemi kosztot eszünk, néhányan cigarettát is elszívunk, s este sokáig nézzük a tévét, hogy végre kikapcsolhassuk őrülten pörgő agyunkat? Bizony, mindez véget nem érő stressz, amit a szervezet önmagától már képtelen ellensúlyozni. Sajnos napjaink életritmusa még akkor is túl nagy kihívás elé állítja testünket, ha egyébként egészségesen élünk. Ezért érdemes idegrendszerünket, szervezetünket természetes hatóanyagokkal is megtámogatni.

Milyen gyógynövényeket hívhatunk segítségül, hogy visszanyerjük egyensúlyunkat?

Golgotavirág, a minőségi alvásért

Ez a  csodálatos növény, amely Mexikóból származik. Már az aztékok is használták altató hatású tulajdonságai miatt. Európába a spanyol jezsuiták hozták be a „passió virága’”néven, amely Jézus szenvedéseire utal, ugyanis a virág alakjában Jézus szenvedését látták. A növény föld feletti része olyan fl avonoidokat tartalmaz, amelyek hatásosan alkalmazhatók alvási problémák kezelésére. Az álmatlanságban szenvedő betegek számára fokozatosan visszahozza a természetes elalvást. Nagyon hatásos a stresszel teli életmód okozta folyamatos szorongás, feszültség csökkentésére, és ezért mintegy előkészíti a nyugodt és békés alvást, pihenést.

Macskagyökér, a kisimult idegekért

A gyógynövény Valeriane néven is ismeretes. Egész Európában megtalálható, a mediterrán területeket leszámítva. Főleg nedves mezőkön, árokparton, vizek mellett, völgyek bozótosaiban él. A macskagyökér hatóanyagokat tartalmazó része a növény eredetileg föld alatt levő rizómája, gyökerei és indái megszárítva, egyben vagy darabolva. A macskagyökér nyugtató hatása bizonyított. Hatóanyagai csökkentik a depressziós szorongást, ezen kívül nem csak az elalvás megkönnyítésében hatékony, hanem az alvás minőségét is javítja. 

Galagonya, az szabályos szívműködésért

Széles körben ismert növény Európában, ahol 60 különböző változata él. Flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag, így hatékonyan járul hozzá a szervezet optimális működéséhez. Számos klinikai kísérlet nyilvánvalóvá tette a galagonya használatának lehetőségét, különösen a szívbetegeségek, gyulladások esetén. Ischémiából vagy magas vérnyomásból eredő szívelégtelenségeknél, koszorúér-gyulladásnál különösen hatékony. A galagonya ajánlott továbbá  kisebb szívritmuszavarok, fokozott szívdobogás, neurotonikus állapot és álmatlanság esetén.

egészség stressz stresszfaktor szorongás

Fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés

Fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés

Március 20-a a Szájápolás Világnapja, ezért ilyenkor különösen fontos a szájhigiénia fontosságáról beszélni.  Sokan szenvednek krónikus fogínygyulladásban, fogágybetegségben, ami hosszú távon akár a fogak elvesztéséhez is vezethet, pedig fogaink egészségnek megőrzése nem is olyan bonyolult feladat.

tovább

5 egyszerű tipp az egészséges irodai táplálkozáshoz

5 egyszerű tipp az egészséges irodai táplálkozáshoz

Reggeli kapkodás, napkezdő meeting, e-mailek, üzleti találkozó, újabb céges megbeszélés, rohanás… Ha neked is ismerős a helyzet, akkor biztosan szembesültél már azzal a problémával, hogy a pörgős mindennapok során nemhogy egészségesen táplálkozni, de általában pár egészségtelen falatot bekapni sincs idő. Íme, pár egyszerű, életmódváltóknak kötelező tipp, amivel nem csak időt spórolhatsz, de az egészségedért is tehetsz, ha irodai étkezésről van szó!

tovább

Néhány óra, de az életet jelentheti - Szűrővizsgálattal a daganatok ellen

Néhány óra, de az életet jelentheti - Szűrővizsgálattal a daganatok ellen

Rák. Egy betegség, amelynek hallatán sokunknak a legrosszabb jut az eszébe. A diagnózistól való félelem miatt pedig inkább nem is megyünk orvoshoz, még akkor sem, ha a családban volt már daganatos megbetegedés. 

tovább

Tavaszi méregtelenítés nélkül nincs fogyás

Tavaszi méregtelenítés nélkül nincs fogyás

Ha igazán látványos alakváltozást szeretnénk elérni, meg kell szabadítanunk szervezetünket a méreganyagoktól. Ehhez ajánlunk néhány hatékony és jóízű gyógyteát.

tovább