Mindent a termékenységért!

2018. április 12., csütörtök, 10:00

Tények és tippek, melyekkel ha tisztában vagy, nagyobb eséllyel kopogtat a gólya 

Mindent a termékenységért!

Ismerd meg a ciklusod!

Ne aggódj, ha a menstruációd nem 28 napra jön meg. A 21 vagy 35 napos ciklus is még normálisnak mondható. Ugyanígy a peteérés sem csak a 14. napon történhet meg. A hőmérőzés és a méhnyaknyák vizsgálata segíthet az ovuláció meghatározásában. 

Óvatosan a síkosítókkal!

Egyes síkosítók kifejezetten károsítják a céljuk felé igyekvő spermiumokat, így azoknak esélyük sincs a petesejt megtermékenyítésére. Szükség esetén próbáljátok ki a „spermiumbarát” síkosítók egyikét. 

Fogyasszatok elegendő folsavat

A napi 400-800 mikrogramm folsav-bevitel helyrehozhatja, illetve rendben tarthatja az ovulációt. Ha pedig a férfi is legalább ennyi folsavat visz be, akkor szervezete egészségesebb ondót termel, és nagyjából 20%-kal kevesebb abnormális hímivarsejtje lesz. 

Szex, de mikor?

A családtervező pároknak az ovulációt megelőző 5 napon át, illetve az ovuláció napján kell intenzív szexuális életet élni, a petesejt ugyanis mindössze 12-24 órán át termékenyíthető meg. A spermiumok ezzel szemben az aktus után akár 5 napig is életképesek. 

Mozogj!

Egy kutatás szerint már a heti egyszeri, 60 perces, lendületes testedzés is jótékony lehet, a túlzott sport azonban az ovuláció kimaradásához is vezethet. 

Dobd el a cigarettát!

10 vagy annál több szál cigaretta elszívása károsan hat a petesejtek termelődésére: a cigiben lévő toxinok gátolhatják a petefészkek ösztrogéntermelő képességét. A dohányzás a petefészkek öregedését is okozhatja, amely évekkel előrehozhatja a menopauza időszakát. A pöfékelő férfiak spermája gyatrább, a hímivarsejtek száma alacsonyabb. 

Tartsd bent a spermát!

Minél tovább marad az ondóváladék a méhnyak közelében, annál nagyobb a fogamzás esélye. A felhúzott térdek tovább javítanak a helyzeten, pláne ha még a lábaidat is a falnak támasztod, és csípőd alá kispárnát raksz. 

A relaxáció segít!

A stresszes munkát végző nők nehezebben kerülnek áldott állapotba, ezért érdemes naponta 10-20 percet szánni meditációra, relaxációra. 

Mérsékeld a koffeint és az alkoholt!

Számos kutatást folytattak már arról, hogyan hat a mérsékelt koffein- és alkoholbevitel a termékenységre, ám egyértelmű álláspont nincs. Szakértők azt javasolják, hogy az alkoholtól mindkét fél tartózkodjon, a koffeinfogyasztást pedig minimalizálják napi egy csészényi kávéra vagy két csésze fekete teára.

családi kör baba-mama termékenység ciklus ovuláció menstruáció peteérés spermium

Hogyan beszéljünk a gyerekkel a válásról?

Hogyan beszéljünk a gyerekkel a válásról?

Veszekedhetünk a gyerek előtt? Hogyan mondjuk el neki, hogy válni készülünk? Meg lehet számára könnyíteni ezt az időszakot? Vekerdy Tamás szerint Magyarországon jellemző, hogy halogatjuk a rossz hír közlését, sőt sokszor „kegyes hazugságokkal” próbáljuk áltatni a gyerekeket és saját magunkat – azonban szerinte ez a lehető legrosszabb forgatókönyv. 

tovább

Az 5 leggyakoribb tévhit a női termékenységről

Az 5 leggyakoribb tévhit a női termékenységről

A húsvét nem csak vallási, hanem tavaszváró és egyúttal termékenységi ünnep is egy sor olyan szimbólummal, melyek mindegyike az új életet jelképezi. A megújulás és kibontakozás jegyében összegyűjtöttük a női termékenységgel kapcsolatos legelterjedtebb mítoszokat és azok cáfolatát.

tovább

Így könnyítheted meg a visszatérést a munka világába szülés után

Így könnyítheted meg a visszatérést a munka világába szülés után

A gyermekvállalás még ma is mumus a munkaerőpiacon: sokszor már az állásinterjún felmerül a kérdés, hogy a jelentkező szeretne-e a jövőben gyereket vállalni. A női munkavállalók később is félve osztják meg munkaadójukkal a gólyahírt, hiszen nem ritka, hogy válaszul a munkáltató olyan környezetet teremt, amellyel megnehezíti a visszatérést a munka világába.

tovább

Családalapítás: tudatosak a magyar fiatalok!

Családalapítás: tudatosak a magyar fiatalok!

Miért szeretnének gyermeket vállalni a magyar párok? Mikor ideális szerintük a családalapítás? Mennyire tájékozottak a fogantatás témakörében? A több mint 2000 ember közreműködésével készült Nagy Családalapítási kutatás igen pozitív képet fest a magyar fiatalok gondolkodásáról.

tovább