Mit tegyünk, ha 20 perc után sem tudunk elaludni?

2018. február 26., hétfő, 09:50

Ha esténként fáradtan zuhanunk az ágyba, de hosszabb idő elteltével még mindig csak álmatlanul forgolódunk, jusson eszünkbe: nem vagyunk egyedül a problémával. Az alvászavarok egyre több ember életét nehezítik meg. 

Mit tegyünk, ha 20 perc után sem tudunk elaludni?

Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosának tanácsai segíthetnek.

Közeleg a lefekvés időpontja, de ahelyett, hogy szép lassan álomba zuhannánk, egyre csak forgolódunk az ágyban. Közben pedig arra gondolunk, hogy így mennyivel kevesebbet alhatunk, másnap megint fáradtak és nyúzottak leszünk. Ezektől a gondolatoktól persze egyre idegesebbek leszünk, így még nehezebben alszunk el. A jó hír, hogy néhány apró változtatás is elég lehet, hogy gyorsabban elaludjunk, ám ha az elalvási szokások terén végrehajtott változások nem hoznak megoldást, érdemes szakemberhez fordulni.

Akár elalvási nehézségről, akár gyakori éjszakai ébredésekről legyen szó, a pihenés hiánya hosszútávon az egész szervezetre kihat.

1. Délután már ne igyunk koffeint

Lefekvés előtt 4-6 órával már ne igyunk koffein tartalmú italt! Kerüljük a kávét, a szénsavas üdítőket, energiaitalokat, fekete teát, minden olyan italt, ami serkentőleg hat. A koffeinre nem egyformán reagál a szervezetünk, ha valakit különösen felpörget, az jobban teszi, ha ebéd után, délután 1-2 óra körül megissza az utolsó ilyen italát.
Figyelem: koffeint tartalmazhatnak bizonyos gyógyszerek – fájdalomcsillapítók, fogyasztó tabletták, nátha elleni szerek – is.

2. Az ital rémálmokat okozhat

Az alkohol fogyasztását is jobb a lefekvés időpontjánál legalább 3 órával korábbra időzíteni. Ha a vacsora mellé, este 6-7 körül elfogyasztunk egy pohár bort, abból még nem lehet gond, ám ha ez közvetlenül a lefekvés előtti időszakban történik, akkor előfordulhat ugyan, hogy az alkohol hatására gyorsabban elnyom az álom, de az éjszaka folyamán gyakoribb ébredésekkel, rémálmokkal és fejfájással is számolhatunk.

3. Alakítsuk ki a rutint

Hagyjunk időt szervezetünk átállására! Az elalvás előtti rutin kialakítása felnőtt korban is fontos. Lényeges, hogy a lefekvés előtti időszakban csendes, nyugtató tevékenységeket végezzünk, hogy ráhangolódjunk az alvásra. Nem jó, ha éppen végeztünk a munkával, lecsapjuk a laptopot és irány az ágy, mert az agyunk még az elvégzendő dolgainkon jár. Az sem szerencsés, ha közvetlenül lefekvés előttre időzítjük a napi sportolást, mivel az intenzív mozgás felpörget.

4. Se túl meleg, se túl hideg

Legyen a hálószobánk is alvásra hangoló! Ahhoz, hogy jól aludjunk fontos, hogy a hálószobában ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Sötétítsünk be és kapcsoljunk ki minden olyan elektromos berendezést, aminek a zaja esetleg zavarhatja a pihenést. Használhatunk illatokat is a hálószobában, a nyugtató levendula, jázmin vagy szantálfa illóolaja segíthet az elalvásban.   

5. Ki az ágyból!

Ha nem tudunk elaludni, forgolódás helyett menjünk át egy másik szobába és olvassunk, használjuk a napjainkban népszerű felnőtteknek szóló színező könyveket, hallgassunk relaxációs zenét, vagy végezzünk más, álmosító tevékenységet. Ha elálmosodunk, feküdjünk vissza az ágyába.

Forrás: JóAlvás Központ

egészség alvás fáradtság álmatlanság alvászavar

Fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés

Fogaink egészsége nem csak esztétikai kérdés

Március 20-a a Szájápolás Világnapja, ezért ilyenkor különösen fontos a szájhigiénia fontosságáról beszélni.  Sokan szenvednek krónikus fogínygyulladásban, fogágybetegségben, ami hosszú távon akár a fogak elvesztéséhez is vezethet, pedig fogaink egészségnek megőrzése nem is olyan bonyolult feladat.

tovább

5 egyszerű tipp az egészséges irodai táplálkozáshoz

5 egyszerű tipp az egészséges irodai táplálkozáshoz

Reggeli kapkodás, napkezdő meeting, e-mailek, üzleti találkozó, újabb céges megbeszélés, rohanás… Ha neked is ismerős a helyzet, akkor biztosan szembesültél már azzal a problémával, hogy a pörgős mindennapok során nemhogy egészségesen táplálkozni, de általában pár egészségtelen falatot bekapni sincs idő. Íme, pár egyszerű, életmódváltóknak kötelező tipp, amivel nem csak időt spórolhatsz, de az egészségedért is tehetsz, ha irodai étkezésről van szó!

tovább

Néhány óra, de az életet jelentheti - Szűrővizsgálattal a daganatok ellen

Néhány óra, de az életet jelentheti - Szűrővizsgálattal a daganatok ellen

Rák. Egy betegség, amelynek hallatán sokunknak a legrosszabb jut az eszébe. A diagnózistól való félelem miatt pedig inkább nem is megyünk orvoshoz, még akkor sem, ha a családban volt már daganatos megbetegedés. 

tovább

Tavaszi méregtelenítés nélkül nincs fogyás

Tavaszi méregtelenítés nélkül nincs fogyás

Ha igazán látványos alakváltozást szeretnénk elérni, meg kell szabadítanunk szervezetünket a méreganyagoktól. Ehhez ajánlunk néhány hatékony és jóízű gyógyteát.

tovább