Ön(árnyék) ismeret

2018. február 1., csütörtök, 10:40

Az önismeret szó hallatán legtöbbünk szeme elé egy könnyen vállalható, pozitív jelzőhalmaz kúszik be. De vajon valós és mély önismeretre utal-e, ha kizárólag az erősségeinkre koncentrálunk? Aligha. A belső képhez a nemszeretem-tulajdonságok is hozzátartoznak, melyeket vagy csiszolgatunk vagy elfogadunk. Nézzük, mi van a legmélyebb bugyrokban, lássuk meg az árnyékunkat és ne bújjunk vissza a barlangba (előlük)!

Ön(árnyék) ismeret

Kos
(március 21. – április 20.)
A túlzott impulzivitás gyakran elhessegeti az önfegyelmet, a józan megfontolás hiánya és a türelmetlenség gyakorta (érzelmileg) helyrehozhatatlan káoszhoz vezet. A felszínesség csábítása jó ürügy a várakozás, beérés elkerülésére. „Egyszer élünk”, csakhogy idegesítően sokszor nyújtják be menet közben a számlát. Ráadásul az agresszivitás sem könnyíti meg a helyzetek békés rendezését.

Bika
(április 21. – május 21.)
Biztos, ami biztos? Valóban mindennek az anyag(i) az alapja? Az elengedés-kiengedés a nagy mumus? A légzés is két ütemből áll, nem tudjuk mindig csak befelé szívni a levegőt. Mindennek két oldala van, duális a világképünk. Barátkozz meg az ellentétekkel! A múlandóval, a kevéssel, a kockázatossal, a rúttal. Vannak dolgok, amik ezekkel a jellemzőkkel válnak élvezhetővé.

Ikrek
(május 22. – június 22.)
Adni bármi áron? Elfogadni mindent értékesnek? Belemenni aztán továbbmenni? A sokat markol mentén élve a vibrálás, meg nem nyugvás, lezáratlanság konfliktusainak sokasodó terhei elől menekülve érdemes elmélyedni, megpihenni, mélyen belegondolni. Túl sok minden látszik manapság jónak, a valós érték viszont kevesebb, mint valaha. A tudásnál erősebb erény a bölcsesség.

Rák
(június 22. – július 22.)
Hullámzó önbizalmad arra sarkall, hogy kerüld a konfrontációt és a felelősségvállalást. Egy ideig. Próbálsz hátrafelé, a múlt irányába menekülni, de hiába. Minél inkább tartasz az újtól, a kezdeményezéstől, annál előbb ér utol a változtatás szükségessége. Ha elfogadod, hogy a hibáiddal együtt is jó vagy, és harendszeresen magadra is figyelsz, akkor a jövő is fényesebb színben tárul eléd.

Oroszlán
(július 23. – augusztus 23.)
Mi lapul a kedvességed mögött? Némi céltudatosság vagy érdek? És mi történik, ha nem tetszel mindenkinek, ha elutasítanak? Az önőszinteség nem az erősséged, szereted csak a napos oldalad látni és mutatni, ami persze sokáig nem megy, lelepleződsz és annál kínosabb nincs. Tudd, hogy az a bátor, aki felismeri a gyengeségeit is, nem az, aki elrejti őket. Vállald magad, egészében.

Szűz
(augusztus 24. – szeptember 23.)
Tényleg örömödet leled a munkádban? Valóban jó fejek a barátaid? Biztos, hogy mindig biztosra kell menni? Kiderül, hogy az ismeret nem helyettesíti a tapasztalást, vagyis a tett halála az okoskodás; továbbá a perfekcionizmus erősen önsorsrontó és természetellenes működés. Ha mindenből túl sok áll rendelkezésedre, akkor kicsúszik a kezeid közül, ami fontos.

Mérleg
(szeptember 24. – október 23.)
Tudjuk, tetszeni akarsz. Bárminemű alkalmazkodás is belefér a cél érdekében, azt is tudjuk. De mit nyersz ezzel hosszútávon? Megéri-e a lehető legtöbb helyzetben simulékonynak lenni? Lassan elvész az igazi én, olyanná válsz, amilyenné mások szeretnének tenni. Az önazonosság a legfőbb vesztenivalónk, ami emberként érhet minket. Ismerd meg és becsüld meg magad.

Skorpió
(október 24. – november 22.)
Az elmúlás mindenütt ott van, nem kell rá emlékeznünk folyton, de fanatikusan hárítani sem érdemes. Minden szenvedélyt a halálfélelem táplál benned: inkább naponta belehalsz valamibe, csak megválthasd magad. Bár az is lehet, hogy az életfélelem még nagyobb benned és csak ezt igyekszel álcázni a menekülőgyakorlatokkal. Éld bele magad!

Nyilas
(november 23. – december 21.)
Miközben lelkesen előrébb és feljebb törekszel, az élet apró-cseprő dolgaiban sokszor megbotlasz. A kis ügyek elhanyagolása a Nagy Ügy végét jelenti. Ezért nézz a lábad elé is. Légy a jelenben is. Fogadd el, hogy vannak határaid és másoknak is. Lásd, hogy nem minden az elveken múlik és van, amit pusztán hittel, jószándékkal nem lehet átalakítani.

Bak
(december 22. – január 20.)
A cél sokszor szentesíti az eszközt, de nem mindig, és azt sem mellékes, hogy tényleg annyira szent-e a cél. Néha az együttműködés is hatékony, a csapat eredmény is lehet felemelő. Ha fogy az erőd, ne másban keresd a hibát, hanem változtass: a célon, a hozzáállásodon vagy egyszerűen csak add fel. A pihenés sem a világ megrontója, hanem a létünk egyik alapigénye.

Vízöntő
(január 21. – február 19.)
Ha már túl sok az ötleted, víziód, akkor faragd őket tervvé, stratégiává. Nézz rá felülről, de részleteiben is. Fejleszd az önkritikád, vedd körül magad hiteles emberekkel és kérj tőlük tanácsot. Válaszd a kevesebb több- elvét minden akciódban. Merülj el a feladataidban és közben lásd magad kívülről is, így alaposabban átlátod min kell változtatnod, hogy elérd a célod.

Halak
(február 20. – március 20.)
Vannak a ragadozó halak meg a zsákmányhalak. Te melyik vagy? Nem lehet mindenki ragadozó, de ügyes technikákkal elérhető, hogy ritkábban válj áldozattá. Találd meg a hozzád illő technikákat! Erőteljesebb, kiválóbb, megjegyezhetőbb te is lehetsz, egy kis munkával. Maga az átalakulás is izgalmas kaland, hát még a végeredmény! Lubickolj a sikerben!

Szerző: Dr. Szalai Szilvia

lélekbúvár horoszkóp február önismeret

Szerelem a kirakatban, avagy: végigposztolt Valentin-nap

Szerelem a kirakatban, avagy:  végigposztolt Valentin-nap

Valentin-nap. Vacsora a szerelmünkkel. Meghitt gyertyafény, halk zene, csillogó szempárok. Ám ahelyett, hogy egymásra figyelnénk, fél szemmel a megfelelő szöget keressük, ahonnan majd elkészíthetjük a legütősebb képet. Egyáltalán létezik ma az, amit nem posztolunk ki azonnal? Pszichológussal jártunk utána.

tovább

A pszichiátria jogsértéseit vizsgálják

A pszichiátria jogsértéseit vizsgálják

Mennyire lehet kiszolgáltatott egy olyan ember, akit válófélben lévő házastársa juttatott kényszerrel a pszichiátriára, hogy előnyhöz jusson a gyermekelhelyezésben? És valaki, akit oly mértékben legyógyszereznek a pszichiátrián, hogy ebben a kémiai kényszerzubbonyban képtelen saját érdekeit képviselni? Ilyen és ehhez hasonló ügyekkel foglalkozik egy civil szervezet, amely kifejezetten a pszichiátriákon történő jogsértések felderítésére specializálódott.

tovább

Medencézzünk télen is!

Medencézzünk télen is!

Eljött a melegvizes wellness igazi szezonja! Ha a kikapcsolódásnak ezt a formáját választjuk, biztosra vehetjük, hogy újjászületünk!

tovább

Szlovénia, a kis-nagy ország

Szlovénia, a kis-nagy ország

Alpesi hegycsúcsok, mediterrán tengerpart és délszláv falvak. Három különböző kultúrkör, három különböző életérzés – mindez egy zsebkendőnyi országban.

tovább