Otthonról bedolgozni ökotudatosan

2018. május 14., hétfő, 07:00

Zöld tippek ahhoz, hogyan ne szálljunk el anyagilag, ha a lakásunk egyben a munkahelyünk is. Plusz pár ötlet az otthoni környezeti ártalmak csökkentéséhez.

Otthonról bedolgozni ökotudatosan

Sokan álmodoznak arról, hogy milyen jó lenne otthonról távmunkában dolgozni: reggel elindítanák a többi családtagot iskolába vagy munkába, aztán ők prímán megszerveznék maguknak a napjukat. Jutna mindenre idő, gyorsan kitakarítanának, aztán felül kosztümben, alul pizsamában részt vennének a videókonferenciás értekezleten, elvégeznék a főnök által kiszabott munkát is, majd este tiszta lakással és frissensült almáspitével várnák haza a családot. Ó hogyne! Az otthoni munka során ezer csapdahelyzet adódik, és komoly tudatosságot igényel, hogy ezekbe ne essünk bele.

1. Maradnak az utazási költségek

Örülhetünk annak, hogy mostantól nem kell buszbérletet vennünk vagy a fél fizetésünket benzinre költenünk a munkába járáshoz, de ez csak féligazság. Azért, mert otthonról dolgozunk, a kisebb gyerekeket még el kell kísérnünk oviba, általános iskolába, különórákra, edzésre, továbbá eljárunk bevásárolni is -- méghozzá többször, mint korábban. Ezeket az utakat persze a szerencsések megtehetik kerékpárral is, és akkor máris ellensúlyozták az otthoni munkavégzéssel óhatatlanul párosuló mozgáshiányt. Akinek viszont időre kell távolságokat leküzdenie, annak megspórolhatatlan tényező marad az utazás. Sőt, ha távmunkásként be kell járnunk értekezletre vagy a városban találkozni ügyfelekkel, annak is költsége van.

2. Megduplázódik a rezsi

Aki eljár dolgozni, az reggel lekapcsolja otthon a fűtést, napközben nem használ villanyt, sem vizet. Ezzel szemben aki otthon dolgozik, egész nap fűt, világít, vécézik, kezet mos stb. Ennek bizony húzós költsége van, lehet, hogy több is, mint amennyit először gondoltunk: nagy valószínűséggel nettó munkabércsökkenést okoz (hiszen korábban a cég által fizetett infrastruktúrát vettük igénybe). A rezsi emelkedéséhez az is hozzájárul, hogy mivel otthon vagyunk, egész nap használjuk a lakást, amely így többet koszolódik. És mivel nemcsak az esti sötétben érünk haza, a porcicás padló és a maszatos ablak látványa azt a kényszert ébreszti bennünk, hogy hetente legalább kétszer takarítsunk. Ehhez tisztítószerek, víz, a porszívózáshoz áram és (aranyáron mért) porzsák szükséges. Ha kertes házban élünk, és kutyánk vagy cicánk van, aki velünk együtt ki-bejár, napi rendszerességű takarításra készüljünk. Fontos, hogy mindannyiunk egészsége érdekében áttérjünk a zöld tisztítószerek (ecet, só, szódabikarbóna, mosószóda) használatára: ha már többet takarítunk, ne terheljük szervezetünket méreganyagokkal.

3. Élelmiszerre legalább ugyanannyit költünk

Korábban panaszkodtunk, hogy az iroda melletti menzán milyen drága az étel? Ha otthonról dolgozunk, sem feltétlenül lesz olcsóbb: a hűtőszekrénybe nem egy jó boszorkány varázsolja bele a készételeket, hanem nekünk kell elmennünk bevásárolni, mi főzzük meg, porciózzuk szét stb. Az otthon készített ételnek nemcsak rezsiköltsége van, hanem a mi munkadíjunk is, amit persze hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, pedig nagyon fontos tényező. Végső soron kiderülhet, hogy több ételt vásárolunk, készítünk és fogyasztunk, mintha munkahelyi menzára fizettünk volna elő. Apropó, előfizetés: a házhoz szállított ételfutár cégeknék általános, hogy az olcsóbb ételeik általában hízlaló egytálételek, márpedig arra mozgásszegény távmunkásként igazán nincs szükségünk. Ha meg olyan ételeket hozatunk, amelyek kalória- és szénhidráttartalma alacsony, akkor árban nagyon elszaladhat a ló. Még egy tényező, amely az előző ponthoz is kapcsolódik: az otthoni ételkészítéssel járó tenger mosogatás és kézmosás jelentősen meglódítja a víz-, gáz- és áramszámlát is.

4. A munkaeszközök ára minket terhel

Amíg a cég főhadiszállásán robotoltunk, nem is tudatosult bennünk, hogy a minket körülvevő műszaki eszközök beszerzése és üzemeltetése pénzbe kerül. Otthonról dolgozva nem engedhetjük meg magunknak, hogy állandóan lefagyjon a számítógép vagy hogy szakadozzon az internetes kapcsolat. Profi eszköz és magas szintű hozzáférés kell, valamint szervizlehetőség, hiszen egy elszállt gépre nincsenek tekintettel a határidős munkafeladatok. Kell megfelelő íróasztal és szék (ez komoly kiadás!), továbbá világítás, nyomtató, szkenner, spéci szoftverek, kinek mit követel meg a munkája. Amit megspórolunk a ruha- és cipőköltségen, azt például simán elviheti a nyomtatóba való papír és festékpatron ára. Beszéljünk egy mondatot a szakmai továbbképzésekről: ezekből akár többre is szükségünk lehet, ha nem járunk be dolgozni egy munkahelyre, mert kimaradunk a céges információáramlásból, a tapasztalt főnököktől menet közben elleshető fortélyokból is.

 

zöld vonal otthoni munka környezeti ártalmak

Kössük össze a kellemeset a hasznossal!

Kössük össze a kellemeset a hasznossal!

Reneszánszát élik a csináld magad projektek, de egyre nehezebb olyan ötleteket találni, melyek nem igénylik, hogy alapanyagok tömkelegét vásároljuk meg a barkácsolás előtt… 

tovább

Kisokos a kerted talajához

Kisokos a kerted talajához

Kezdődik a kerti szezon, de még mielőtt ültetni és vetni kezdenél, jó tudnod, hogy egyáltalán milyen a kertedben a talaj.

tovább

Hogyan alakítsunk ki ötletes haszonkertet?

Hogyan alakítsunk ki ötletes haszonkertet?

Nagyszüleink kertjében sok minden termett: ízletes volt az eper, ropogós a borsó és a bébirépát sem győztük enni - csak úgy, a földből kihúzva. Azokban a kertekben sok volt a tennivaló, a nagyszülők nap mint nap kertészkedtek, hogy minden szép rendben legyen.

tovább

Így csíráztass!

Így csíráztass!

Többféle csíráztató tál közül választhatunk, de a filléres házi megoldás épp úgy megteszi.

tovább