Ragaszkodj hozzá! Avagy: miért jó tartós párkapcsolatban élni?

2017. július 31., hétfő, 07:00

Hogyan lesz két szuverén félből egy pár? Miképpen válik „Mi”-vé az „Én” és a „Te”? Mitől érezzük úgy, hogy minden esténket vele akarjuk eltölteni évek, évtizedek múltán is?

Ragaszkodj hozzá! Avagy: miért jó tartós párkapcsolatban élni?

Természetes „jelenség”, hogy a kezdeti lángolás két ember között elcsitul idővel, ám a szerelem nem vész el, csak átalakul: az idő előrehaladtával új érzelmek kerülnek felszínre, mint például az elfogadás, a bizalom vagy a ragaszkodás érzése. Olyan érzések ezek, amelyeket csak egy boldog párkapcsolatban lehetséges megélni.

Ha a másik elfogad minket, akkor nem kell minden helyzetben tökéletesnek lennünk előtte, bármilyen problémával fordulhatunk hozzá, ahogy ő is kikérheti a véleményünket egy-egy fontos ügyben. A megfelelő kommunikáció és egymás megértése is nélkülözhetetlen szerepet játszik egy hosszú táv, harmonikus párkapcsolatban, ahol a felek fél szavakból is megértik egymást. Egy szerelmen alapuló párkapcsolat szintén fontos pillére a szeretet és a megértés mellett a szeretkezés is – amikor forró éjszakát élünk át évek után is azzal, aki a legközelebb áll a szívünkhöz, akivel kölcsönösen megbízunk egymásban.

De vajon minek köszönhetjük, hogy egyre jobban kötődünk ahhoz a bizonyos „másik felünkhöz”, aki elfogad, aki félszavakból is megért, és aki boldoggá tesz minket? A válaszok többek közt a testünkben lejátszódó biokémiai folyamatokban rejlenek: azaz léteznek racionális – a szerelem és a szexualitás legkülönfélébb vetületeit felsorakoztató – magyarázatok is arra, miért érezzük magunkat jobban párban. Szóval mi is történik, ha szerelmesek vagyunk? Hány kalóriát éget el egy jó szex? Mennyivel élnek tovább a stabil párkapcsolatban élők? Mennyivel élnek tovább a stabil párkapcsolatban élők? És mi történik a szívünkkel, ha egymás szemébe nézünk?

lélekbúvár párkapcsolat

Szerelem a kirakatban, avagy: végigposztolt Valentin-nap

Szerelem a kirakatban, avagy:  végigposztolt Valentin-nap

Valentin-nap. Vacsora a szerelmünkkel. Meghitt gyertyafény, halk zene, csillogó szempárok. Ám ahelyett, hogy egymásra figyelnénk, fél szemmel a megfelelő szöget keressük, ahonnan majd elkészíthetjük a legütősebb képet. Egyáltalán létezik ma az, amit nem posztolunk ki azonnal? Pszichológussal jártunk utána.

tovább

Ön(árnyék) ismeret

Ön(árnyék) ismeret

Az önismeret szó hallatán legtöbbünk szeme elé egy könnyen vállalható, pozitív jelzőhalmaz kúszik be. De vajon valós és mély önismeretre utal-e, ha kizárólag az erősségeinkre koncentrálunk? Aligha. A belső képhez a nemszeretem-tulajdonságok is hozzátartoznak, melyeket vagy csiszolgatunk vagy elfogadunk. Nézzük, mi van a legmélyebb bugyrokban, lássuk meg az árnyékunkat és ne bújjunk vissza a barlangba (előlük)!

tovább

A pszichiátria jogsértéseit vizsgálják

A pszichiátria jogsértéseit vizsgálják

Mennyire lehet kiszolgáltatott egy olyan ember, akit válófélben lévő házastársa juttatott kényszerrel a pszichiátriára, hogy előnyhöz jusson a gyermekelhelyezésben? És valaki, akit oly mértékben legyógyszereznek a pszichiátrián, hogy ebben a kémiai kényszerzubbonyban képtelen saját érdekeit képviselni? Ilyen és ehhez hasonló ügyekkel foglalkozik egy civil szervezet, amely kifejezetten a pszichiátriákon történő jogsértések felderítésére specializálódott.

tovább

Medencézzünk télen is!

Medencézzünk télen is!

Eljött a melegvizes wellness igazi szezonja! Ha a kikapcsolódásnak ezt a formáját választjuk, biztosra vehetjük, hogy újjászületünk!

tovább