Személyiségfejlesztés mozgással? Igen!

2018. március 8., csütörtök, 10:55

Sportolással legtöbben a testüket szeretnék szebbé, egészségesebbé tenni, pedig a rendszeres mozgás nem csak a fizikumunkra hat kedvezően, hanem a személyiségünket is pozitív irányban fejleszti! 

Személyiségfejlesztés mozgással? Igen!

Aki mozog, nem lesz depressziós!

Miért van az, hogy akik rendszeresen mozognak, nem depressziósak? Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy a sport által endorfin termelődik a szervezetünkben, ami egy ún. örömhormon, másrészt magával a mozgással képesek vagyunk levezetni a stresszt, a feszültséget.
    „A rendszeresen sportolókra kevésbé jellemző a szorongás, annál inkább a kiegyensúlyozottság és egészséges magabiztosság, pozitív testtudatosság.”- mondja Langó Anikó, a szabadidő sportban dolgozó szakedző, a Fitt Training program ötletgazdája.

Egyesek kifejezetten csak sport közben tudnak intuícióikra, belső hangjukra figyelni és „flow” élményt átélni. Az ember mozgásra született, az ősi kultúráknál is megfigyelhető, hogy mindennapi életük része volt a mozgás, a tánc. Ez a képesség a mai napig bennünk van, csak elnyomjuk illetve nem tanultunk meg élni vele. De jó hír, hogy előhívható! 

Sporttal az elszigetelődés ellen

A Fitt Trainig program eddigi tapasztalati eredményei rávilágítanak arra is, hogy a sport segíti a társas kompetenciák fejlesztését is. Akár személyi edzővel, akár csoportos keretek között történik a mozgás, mindenképpen létrejön egy kapcsolati háló, amely azokból az emberekből áll, akik hobbiként tekintenek a sportra, rendszeresen, örömmel űzik azt és nap mint nap megtapasztalják annak kedvező hatásait.

Akár sikertréningként is lehetne alkalmazni az edzéseket, hiszen közben mindenki megtapasztalja a „képes vagyok rá” felemelő érzését, a testerő növekedésével és az előnyösebb testi adottságok elérésével pedig nő az önbizalom, nagyobb lesz a kezdeményezőkészség.

Munkaerőpiaci erények fejlesztése

„A rendszeres mozgás egyéb olyan képességek kibontakoztatásában is segít, mint a koncentráció, koordináció, önfegyelem, kitartás – ezek pedig a munka világában is hasznosak. Ezen kívül a sport rendkívül hatékony motivációs eszköz.”- osztja meg tapasztalatait a szakember. A sport egy olyan nagy, világméretű közös referencia-csoportot is jelent, amelyhez tartozni adott esetben komoly kapcsolati tőke is lehet. Az összetartó erő itt a mozgás maga.

A Fitt Training program edzőjének tanácsai:

1, A sportot - hacsak nem versenysportoló vagy- ne versenyszerűen űzd! Mindig figyelj tested jelzéseire! A cél az, hogy jólesően átmozgasd a tested!

2, Ne csak fizikai valód változását, hanem személyiséged alakulását is kövesd nyomon! A legtöbb embernél, aki elkezd rendszeresen edzeni, megfigyelhető, hogy a kezdeti sutaságot teljesen levetkőzik, ahogy megérzik saját erejüket, és hogy a kezükben van az irányítás.

3, Használd a sportot terveid megvalósításához! Legyen a sport motivációs eszköz számodra, mellyel a benned rejlő pozitív energiákat hívod elő!

4, Vezesd le a stresszt mozgással! Egy idő után a tested automatikusan reagál és ahogy elkezded az edzést, érezni fogod, hogy a feszültség minden egyes mozdulattal csökkenni fog, majd teljesen távozik.

5, Sportolj hetente három-négyszer, legalább 45-90 percig! Edzéseid intenzitását váltogasd, mindig érje el az 50 %-ot, de ne haladja meg a 80 %-ot! Élettanilag ez az a tartomány, ami legjobban szolgálja fizikai és mentális egészséged.

+ 1 tanács: Ne ess azok csapdájába, akik túlhajtják magukat! A célod az öröm és a pozitív élmények megszerzése legyen a mozgás által!

Legyél részese a kutatásnak!

Az ELTE PPK - Neveléstudományi Doktori Iskola - Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet a Fitt Training edzésekhez önkéntes résztvevőket keres! A kutatási programban való közreműködés félévente kérdőív kitöltésből, állapotfelmérésből és az edzések rendszeres látogatásából áll. Az edzéseket húszéves szakedzői tapasztalattal rendelkező sportszakember végzi. Jelentkezés és bővebb információ kérése a fitttrainingteam@gmail.com vagy az anikolango@gmail.com e-mail címeken lehetséges.

örökmozgó sport mozgás személyiségfejlesztés

Tökéletes formák MILON köredzéssel

Tökéletes formák MILON köredzéssel

Hazánkban is elérhetővé vált már az örömteli és kreatív edzésforma, amely gépek és személyre szabott beállítások segítségével járul hozzá a tökéletes alak eléréséhez. Íme, a MILON legfontosabb tudnivalói!

tovább

Így találj rá az ideális testedzésre

Így találj rá az ideális testedzésre

Ismerős a „majd holnap elkezdem” szindróma? Mindig találunk valamilyen okot, ami miatt kibújhatunk az edzés alól, ráadásul testalkatunk, fizikai állapotunk, motivációnk is befolyásolja, hogy mit sportoljunk. Így nehéz megtalálni az ideális mozgásformát. Vagy mégsem?

tovább

Jóga és sport – A nyerő kombináció

Jóga és sport – A nyerő kombináció

A jóga egy sor pozitív hatással bír, többek között segít olyan flexibilitásra szert tenni, amely által javul a sportteljesítmény is. A jóga gyakorlatai az idegrendszert is karbantartják, és így a koncentrációs képességedet is növelik, amely szintén fontos. 

tovább

Sportolj divatosan! Sportolás közben is lehetsz vonzó!

Sportolj divatosan! Sportolás közben is lehetsz vonzó!

A legtöbben az egészségükért kezdenek sportolni, sokan kötik ezt össze egy teljes életmódváltással is, ám mint az élet minden területén a kezdet a sportnál is nehéz. Motiváló erőként is jól működnek a sportoláshoz használt divatos ruházatok, melyek az első – sportolás által elért – eredményeket is láttatni engedik…

tovább