Szép magyar ének

2018. április 30., hétfő, 12:40

Újabb fejezethez érkezett Béres József Szép magyar ének címmel eddig két kötetben megjelent daloskönyveinek története. 

Szép magyar ének

Április 26-án a Duna Palotában mutatták be a könyvek összevont, bővített és javított kiadását és a könyv nyomán született dokumentumfilmet, Petényi Katalin és Kabay Barna alkotását. A díszbemutatón Béres József az új kiadáskapcsán osztotta meg gondolatait a közönséggel; a film ötletéről, üzeneteiről Petényi Katalin beszélt. 

Béres József, akit elsősorban a Béres cseppről és vitaminjairól nevezetes Béres Gyógyszergyár elnökeként ismerünk, elkötelezett rajongója népdalainknak, népzenénknek. 2009-ben mutatta be a 430 szép magyar népdalt, népies daltés egyházi énekeket tartalmazó dalos-gyűjteményét, melyet hamarosan követett a könyv teljes tartalmának hanganyag kiadása. 2016-ban megjelent a könyv a második része, mely főleg erdélyi gyűjtésekkel gazdagította a dalok körét. A szép magyar énekek története most tovább folytatódik. Béres József a praktikusság okán a két kötetet egybeszerkesztette, és további érdekességekkel, információkkal gazdagította a kiadványt. A könyvek megihlették a Kabay-Petényi filmespárost is, akik lírai dokumentumfilmben fogalmazták meg szép magyar énekeink üzenetét a ma világának.


Béres Merse, Petényi Katalin, dr. Béres József és Kabay Barna

   „Ezekkel az énekekkel „varázskövet” szeretnék adni az embereknek – mondta Béres József az ünnepélyes bemutatón –, mert a magam életében megtapasztaltam, amit Kodály Zoltán tanított nemzetünknek. „Találsz e kincsek között olyan varázskövet, amely átgyúrja a húsod, átkeveri a véred, meggyógyítja a hovatartozásodon való kételyedet, ideköt, hogy már nem tudsz máshová menni.” Meggyőződésemmé vált, hogy ezek a varázskövek a szó legszorosabb értelmében örömmel és önmegbecsüléssel töltenek meg bennünket, és igyekszem ezt sokaknak megmutatni.”

Petényi Katalina dokumentumfilm egyik alkotójaígy fogalmazott:
   „A magyar népdal a magyar lélek tükre, a magyar nyelvvel egyidős, a magyarság történelme során kialakult és az évszázados-évezredes használatban csiszolódott népzenei hagyomány anyanyelvünkhöz hasonló érték. Benne mindannyian magunkra ismerhetünk, belőle mások is megismerhetnek bennünket.” Kodály Zoltán szavainak igazságát bizonyítja Béres József Szép magyar ének című könyve, mely arra indított bennünket, hogy ezt az igazságot megpróbáljuk átfordítani a film nyelvére.

A mezőségi szelíd dombok, csíki havasok, erdélyi falvak egyedülálló látványa alatt megszólaló népdalok az ember örömét, bánatát, vágyait fejezik ki – mondta Petényi Katalin.– A film főszereplője Béres József, aki összegyűjtötte a számára legkedvesebb világi és egyházi énekeket, hogy – ahogy ő mondja – elvigye a családokba, baráti társaságokba az éneklés csodálatos örömét. Az ő elkötelezett tevékenységén keresztül leszünk tanúi a magyar népdal, népzene, tánc gazdagságának és közösségformáló erejének. A kamera őt kíséri egy erdélyi útján, vele együtt éljük át találkozásait „adatközlőkkel”, idős parasztemberekkel és a népzene és egyházzene legjelentősebb kutatóival, Kallós Zoltánnal, Almási Istvánnal, Bereczky Jánossal, Bubnó Tamással, Dombóvári Jánossal. A múltat őrző archaikus világ ellenpontjaként látjuk Válaszúton a mezőségi népzenei és néptánc táborban azt a több száz fiatalt, akik a népzene iránti szeretetükkel az ősi hagyományokat továbbéltetik.

hírek béres józsef szép magyar ének daloskönyv díszbemutató

Hagyomány és innováció

Hagyomány és innováció

Idén ünnepli 160. születésnapját a hazai kávéházkultúra legismertebb reprezentánsa és a modern cukrászművészet nagy innovátora, a Gerbeaud.

tovább

Szent Orbán idén is körbe járja a Tokaji Borvidéket

Szent Orbán idén is körbe járja a Tokaji Borvidéket

2018. május 25-27. között ismét különleges ünnepre készül a Tokaji Borvidék: Szent Orbánnak, a szőlő és a bor Európa-szerte tisztelt védőszentjének csontereklyéje az idén is körbejárja a borvidék településeit. 

tovább

FundiMini Gyereknap

FundiMini Gyereknap

Nagycsaládos és egyszülős családban nevelkedő gyermekeket látott vendégül a Fundamenta a budapesti MiniPoliszban megrendezett FundiMini Gyereknapon. A közös játék mellett Lola koncertjén és Feri bűvész bemutatóján is részt vettek a gyerekek.

tovább

Eddig szükséglakás, most otthon lesz

Eddig szükséglakás, most otthon lesz

Egy négy gyermekes család kap idén lehetőséget, hogy több hónapnyi átmeneti otthonban töltött éjszaka után új, független életet kezdjen immáron egy saját otthonban. Az idei felújításban a P&G önkénteseihez és a felújítási munkálatokhoz Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője is csatlakozott.

tovább