Szlovénia, a kis-nagy ország

2017. december 21., csütörtök, 07:00

Alpesi hegycsúcsok, mediterrán tengerpart és délszláv falvak. Három különböző kultúrkör, három különböző életérzés – mindez egy zsebkendőnyi országban.

Szlovénia, a kis-nagy ország

Ha csak pár nap szabadságunk van, ám azt szeretnénk a legsokoldalúbban eltölteni, akkor irány Szlovénia! A Kelet-Svájcaként is emlegetett országban a természetimádó túrázók és a síelők épp úgy megtalálják számításaikat, mint a városlátogatók vagy a tengerparti sétára vágyók. Szlovénia épp ettől egyedi! Délben még a sípályák tövében ebédelhetünk, ám ha autóba pattanunk, egy óra alatt a napfényes mediterrán Piranban sétálhatunk a vendéglőkkel teli tengerparton. De lássuk sorjában, mit érdemes megnéznünk!

#Ljubljana

A főváros mindössze ötórányi kényelmes autózással elérhető Budapestről. Elbűvölő utcácskái, főterei már az első pillanatban megfogják a látogatót, igazi ékszerdoboz! Díszes hídjainak sokasága Velencére emlékeztet sokakat, itt azonban csak egy folyó kanyarog végig a városon, a Ljubljanica, ám az szinte mindig a szemünk előtt kavarog városnéző utunk során. Mint minden tisztességes közép-európai város, Ljubjana is rendelkezik várral, ahová siklóval juthatunk fel. Csodás kilátásban lehet részünk, ám némi szélre is számíthatunk. Az óváros kis utcáin kavarogva gyorsan repül az idő, ám mivel nem nagy város, fél nap alatt minden fontos látnivalóhoz eljuthatunk.

#Maribor

Maribor leginkább közkedvelt síparadicsomként ismert, ám közelebbről megtekintve számos meglepetést tartogat a városka ahhoz, hogy más évszakban is felkeressük. A Budapesttől mindössze 350 km-re fekvő Maribor hangulatos óvárossal rendelkezik, és bővelkedik izgalmas borospincékben és szőlőkertekben. Itt található többek közt a világ bizonyítottan legöregebb szőlőtőkéje, a Stara trta (több mint 400 éves). A város a Pohorje hegy lábánál fekszik, keresztülszeli a Dráva, így a természetet kedvelők előszeretettel terveznek ide látogatás, túrázást.

#Piran

Ki ne hallott volna még a mediterrán gyöngyszemről, Piranról? Az amúgy nem túl hosszú szlovén tengerparti szakasz igazi égköve, Ljubljanától mindössze másfél órás autózással elérhető, így kiváló egynapos kirándulások célállomásaként is. Mivel klímája mediterrán, télen is kellemesen enyhe idő várja a látogatókat. A téli hónapokban hétvégente benépesül a városka, különösen január 1-én zajlik itt az élet, amikor a Ljubljanaiak is leugranak egy gyors téli vakációra. Ehetünk a tengerparti sétány éttermeiben frissen sült halakat vagy ihatunk egy Aperol Spritzet a teraszon ücsörögve, miközben sirályok szállnak előttünk a tenger felett. A sikátorokon bolyongva feljuthatunk a várba, benézhetünk az apró kis butikokba és vehetünk vásárfiát a helyi nevezetességből, a Piran környéki sólepárlókból származó kiváló minőségű sóból, melyet Jamie Oliver is előszeretettel használ díszítésként ételein.

#Celje

Szlovénia harmadik legnagyobb városa ugyan még nem kimondott turistaparadicsom, de így is egyre többen keresik fel, nem véletlenül. Az óváros számos jó éttermet és kávézót kínál, a pinceklubokban pedig élénk egyetemi és társasági élet zajlik, koncertekkel. Kevesen tudják, de itt élt Nobel Alfréd feltaláló is egy ideig szeretőjével, Sophie Hess-szel, akivel 18 évig volt viszonya, ám sosem vette feleségül. További látnivalója a városnak a vár, (Felsővár), amelyet mindenképp látogassuk meg. A helyreállítási munkáknak köszönhetően izgalmasan tárul elénk a régmúlt, sokan Szlovénia legszebb váraként tartják számon. Az elénk terülő kilátás pedig ámulatba ejtő.

Szállástippek

  • Hotel Primus SAVA Hotels( Ptuj)
  • Grand Hotel Bernardin (Piran)
  • Hotel Celeia (Celje)

Étteremtippek

  • Monstera Bistro (Ljubljana)
  • Casa Nostromo (Piran)
  • Rajh Restaurant (Murska Sobota)
  • Marché Mövenpick Slovenia

lélekbúvár utazás úticél kikapcsolódás tél hegy tengerpart szlovénia

Márciusi kihívásaink

Márciusi kihívásaink

Márciusban érdemes a kihívásaink felé fordulni: sikeresebbek és örömtelibbek lesznek még a halogatott feladatok is, ha kalandnak éljük meg őket. Lássuk, melyik csillagjegy hol találja szembe magát inspiráló kihívással és hova érdemes koncentrálni az energiáinkat a hónapban!

tovább

Szerelem a kirakatban, avagy: végigposztolt Valentin-nap

Szerelem a kirakatban, avagy:  végigposztolt Valentin-nap

Valentin-nap. Vacsora a szerelmünkkel. Meghitt gyertyafény, halk zene, csillogó szempárok. Ám ahelyett, hogy egymásra figyelnénk, fél szemmel a megfelelő szöget keressük, ahonnan majd elkészíthetjük a legütősebb képet. Egyáltalán létezik ma az, amit nem posztolunk ki azonnal? Pszichológussal jártunk utána.

tovább

Ön(árnyék) ismeret

Ön(árnyék) ismeret

Az önismeret szó hallatán legtöbbünk szeme elé egy könnyen vállalható, pozitív jelzőhalmaz kúszik be. De vajon valós és mély önismeretre utal-e, ha kizárólag az erősségeinkre koncentrálunk? Aligha. A belső képhez a nemszeretem-tulajdonságok is hozzátartoznak, melyeket vagy csiszolgatunk vagy elfogadunk. Nézzük, mi van a legmélyebb bugyrokban, lássuk meg az árnyékunkat és ne bújjunk vissza a barlangba (előlük)!

tovább

A pszichiátria jogsértéseit vizsgálják

A pszichiátria jogsértéseit vizsgálják

Mennyire lehet kiszolgáltatott egy olyan ember, akit válófélben lévő házastársa juttatott kényszerrel a pszichiátriára, hogy előnyhöz jusson a gyermekelhelyezésben? És valaki, akit oly mértékben legyógyszereznek a pszichiátrián, hogy ebben a kémiai kényszerzubbonyban képtelen saját érdekeit képviselni? Ilyen és ehhez hasonló ügyekkel foglalkozik egy civil szervezet, amely kifejezetten a pszichiátriákon történő jogsértések felderítésére specializálódott.

tovább